Detta är Stockholmsregionens sida i webbtidningen Täby Allehanda (TA), som är en fristående, opartisk och privatägd lokaltidning i Täby kommun. Text och bild där inte annat anges: Mac Lennart Lindskog, mac.lennart.lindskog@tabyallehanda.se, mobiltelefon 073 514 66 60.
Sidan uppdaterades den 31 augusti 2024 klockan 09.00.
Jazzfestival
i Stockholm
med sångaren
Alexander Löv-
mark från Täby
Stockholm Jazz Festival är en av Sveriges äldsta och största festivaler. Den sträcker sig över 10 dagar: 13–22 oktober 2023. Man kan uppleva jazzen på 79 scener runt om i Stockholms-regionen.
Stockholm Jazz Festival drivs sedan 2009 av Stockholm International Jazz & Blues Festival AB.
Bolaget uppdrar genom ett samarbetsavtal till Fasching att svara för genomförandet av festivalen.
Festivalen fungerar som en paraplyorganisation för ett 50-tal deltagande jazzklubbar i och runt Stockholm.
Festivalen har stöd från Kulturrådet, Stockholms stad och Region Stockholm.
Årets Stockholm Jazz Festival invigs med en hyllningskonsert till ett av Sveriges mest framgångsrika och betydelsefulla jazzband, Esbjörn Svensson Trio.
Festivalen avslutas med den moderna jazzharpans stora namn Brandee Younger.
Bland många framstående artister däremellan finns jazzsångaren Alexander Lövmark, född 1985, uppvuxen i Täby. Han beskrivs som en ung manlig version av Ella Fitzgerald.
Alexander Lövmark deltar i två konserter under jazzfestivalen. Den första är med den vokala jazz-kvartetten Stockholm Voices, där han ingår som tenor.
Kvartetten uppträder tillsammans med bandet TBA på Oktoberteatern i Södertälje den 19 oktober.
Den andra konserten för Alexander Lövmark blir tillsammans med Carl Bagge kvartett på Odd Fellow-huset i Stockholm den 20 oktober.
Publicerat: 9 oktober 2023.
ANNONS
Mottagarna av
årets svenska
pressfrihets-
pris hyllades
på Press-
frihetens dag
De två fängslade iranska journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi tilldelades årets pressfrihetspris av Reportrar utan gränser Sverige.
– Pressfriheten är hotad över hela världen. Därför är det viktigare än någonsin att vi tillsammans står upp för den fria pressen. Samtidigt har pressfrihetens dag funnits i 30 år. Det vill vi uppmärksamma, så kom och fira med oss!
Bakom denna appell står Medie-institutet Fojo, Reportrar utan gränser (RSF), Tidningsutgivarna, Svenska Journalistförbundet, Publicistklubben, Utgivarna, Svenska Unescorådet och Sveriges Tidskrifter.
Dessa organisationer arrangerade tillsammans en svensk del av Pressfrihetens dag den 3 maj 2023 i Stadsgårdsterminalen nära Slussen i Stockholm.
Pressfrihetens dag firades även på många andra håll i Sverige och utomlands.
I konferenslokalen Avgångshallen (f d Birka Cruises avgångshall) samlades cirka 170 massmedieintresserade klockan 14.30–17.15 för att lyssna på anföranden om tryckfrihet och yttrandefrihet.
Eftermiddagen för pressfriheten avslutades med presentation av årets mottagare av RSF Sveriges pressfrihetspris: Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi.
Dessa två iranska kvinnliga jour-nalister kunde inte närvara eftersom de avtjänar straff i fängelse för sin rapportering om Mahsa Aminis död i september 2022.
Masha Amini dog sedan hon hade gripits av iranska sedlighetspolisen, en händelse som utlöste landsomfattande protester i Iran.
RSF Sveriges pressfrihetspris delades i år ut för 20:e gången. Första mottagare var den ännu fängslade svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak.
Priset ska inte förväxlas med internationella Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetspris.
RSF är akronym (initialförkortning) på franska för Reporters sans frontières.
Stadsgårdsterminalens konferens-lokal Avgångshallen utgörs av Birka Cruises f d avgångshall, där biljettspärrarna fortfarande står kvar.
Publicerat: 8 maj 2023.
ANNONS
Stockholms län
ökar till nästan
2,5 miljoner
invånare
Den sista december 2022 hade Stockholms län 2 440 027 invånare. Länets befolkning ökade med 24 888 personer under år 2022, vilket motsvarar 1,0 procent. Det är en folkökningstakt som är högre än rikets 0,7 procent.
Detta framgår av ett press-meddelande från Region Stockholm den 22 februari 2023. Det bygger i sin tur på nya befolkningssiffror från SCB.
I antal räknat ökar Stockholms län mest av länen. Procentuellt är det enbart Uppsala län som hade en högre folkökningstakt.
Jämfört med föregående år ökade befolkningen med 1 739 fler personer år 2022. År 2022 var dock folkökningen lägre än genomsnittet för de senaste tio åren, som är en ökning om cirka 31 300 personer.
Det var inflyttningen som bidrog mest till folkökningen. Antalet personer som flyttade in var 78 721 och antalet som flyttade ut var 66 242. Flyttnettot blev därmed 12 479 personer.
Av länets totala flyttnetto var flytt-nettot mot utlandet 17 228 och -4 749 för flyttningarna till och från övriga län.
Stockholms län har en hög andel unga personer. Så långt bak i tiden som det finns tillgängliga uppgifter har det fötts fler barn än det avlidit personer.
Under år 2022 föddes 26 356 barn och 16 194 personer avled, vilket ger ett födelsenetto på 10 162 personer. Det är ett lägre födelsenetto än föregående år som uppgick till 13 442 personer.
Barnafödandet sjönk markant under år 2022 och var det lägsta antalet födda sedan år 2005.
Det var inte bara i Stockholms län som barnafödandet sjönk utan en minskning som har skett i alla län utom Västmanlands län (+6).
Förutom flyttnettot och födelse-överskottet består folkökningen år 2022 även av ett positivt justeringstal på 2 247 personer.
Justeringstalet består till stor del av sent inrapporterade invandringar.
Publicerat: 4 mars 2023.
ANNONS
Stockholms
läns museum
startar Läns-
källan om
lokal historia
Stockholms läns museum lanserar den 16 februari 2023 Länskällan. Den är en digital plattform, som förmedlar kunskap om lokal historia genom arkivmaterial. Detta sker i samarbete med kommuner i länet (däribland Täby) och Stockholms läns hembygdsförbund.
Länskällan presenterar lokal historia i Stockholms län pedagogiskt och lättillgängligt med ambitionen att väcka nyfikenhet för platsen där vi bor, enligt ett pressmeddelade från Länsmuseet.
Länskällan är en redaktionell produkt som samlar artiklar tematiskt utifrån historiskt källmaterial. Man kan säga att Länskällan är länets motsvarighet till Stockholmskällan för huvudstaden.
ARTIKLAR ATT LÄSA
Några exempel på artiklar man kan läsa är ”Bli kommunist eller utvandra”, ”Kvinnokamp i Täby” och ”När kommunerna röstade i varandras val”.
Artiklarna har byggts upp kring arkivmaterial som kommunerna har bidragit med. Det kan till exempel vara fotografier, filmer, röstlängder, kartor och annonser.
Till artiklarna finns övningar, quiz och lärarhandledningar. Inledningsvis presenteras två teman: Industrialisering och Aktivism. Fler teman kommer att läggas till.
SJU KOMMUNER MEDVERKAR
Kommuner som är med i samarbetet är Ekerö, Nacka, Norrtälje, Nynäshamn, Tyresö, Täby och Upplands-Bro tillsammans med Hembygdsförbundet i länet.
Stockholms läns museum beskriver sig som "museet på fickan". Det informerar om besöksmål, konst, historia och byggnader.
Stockholms läns museum är sedan januari 2021 en del av Region Stockholms kulturförvaltning.
Medverkande i Länsmuseets lansering av Länskällan den 16 februari är Annelie Kurttila, museichef, och Mats Nilsson, digital pedagog, samt historieprofessor Anna Götlind från Stockholms Universitet.
Publicerat: 14 februari 2023.
ANNONS
Stockholm
prövar hybrid-
gräs på två
fotbollsplaner
på Gärdet
Stockholms stad påbörjade den 19 april 2022 arbetet med att anlägga hybridgräsplaner på Gärdets sportfält nära Kampementsbadet utmed Sandhamnsgatan. De två 11-spelsplanerna med hybridgräs blir de första i sitt slag i Stockholm.
Hybridgräs är en blandning av konstgräs och naturgräs. Tidigare har detta endast testats i södra Sverige.
På en hybridgräsplan är konstgräset utformat som ett nät med plaststrån, som läggs innan matjord fylls på och gräsfrön sås.
Det ger naturgräset mer stadga och gör att spelplanen klarar nästan tre gånger mer belastning än naturgräs.
Användningen av mikroplast är endast 5–10 procent jämfört med en vanlig konstgräsplan.
Dessutom behöver inget granulat användas. Granulat är ett slags fyllnadsmaterial av plast eller gummi som används på konstgräsplaner.
– Det här är en mycket bra lösning för just den här platsen. Genom att anlägga hybridgräs kan vi skapa två nya 11-spelsplaner i innerstaden, där det inte är det lättaste att hitta plats för nya idrottsytor.
Det säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, i ett pressuttalande.
Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad, säger:
– Hybridgräset kommer att ge föreningarna mycket bättre förutsättningar genom att de erbjuds fler speltimmar och en längre träningssäsong.
De båda 11-spelsplanerna med hybridgräs blir klara inför säsongsstarten våren 2023.
Publicerat: 26 april 2022.
ANNONS
Sveriges bästa
webbplatser:
Zeta, Försvars-
makten och
Rikshem
Årets Web Service Award-priser utgörs av tre blåa glasskulpturer. De heter "En droppe hopp" och är skapade av konstnären Emilia Linderholm. Foto: Pierre Du Rietz.
Sedan år 2000 har Web Service Award (WSA) med hjälp av Sveriges internetanvändare korat årets bästa webbplatser och intranät.Den 27 januari 2021 korades 2020 års vinnare i kategorierna Kommersiellt, Samhällsinformation och Intranät. Vinnarna är Zeta, Försvarsmakten och Rikshem.
Tävlingen utgår ifrån Sveriges största webbplatsundersökning med svar från över 100 000 respondenter.
WSA-dagen genomfördes i år för första gången digitalt. I eventet deltog 534 anmälda personer på distans via Zoom.
Under 2020, ett år som präglades av den pågående pandemin, har de digitala plattformarna fått en klart ökad betydelse.
Det är därför glädjande för WSA att kunna visa att det finns webbplatser och intranät som lever upp till användarnas förväntningar.
– Årets vinnare visar på att målstyrt arbete lönar sig. De har lyckats tillgodose sina besökares skiftande krav och behov på ett föredömligt sätt.
Det säger Täbybon Pierre Du Rietz, VD och chefsanalytiker för Web Service Award AB, i ett pressuttalande.
Motivering: Det här är en webbplats där du får tips och idéer på ett användarvänligt sätt både via din mobil och dator. Den är både smakfull och inspirerande. Inte konstigt att besökaren gärna rekommenderar ett besök till årets vinnare.
Motivering: Den här innehållsrika webbplatsen uppfattas både som relevant, tydlig och inkluderande. Det här är en webbplats som besökarna har ett stort förtroende för och gärna besöker.
Rikshem – Entrén
Vinnare i kategorin Intranät.
Motivering: Detta är ett användarvänligt intranät med anpassad och tydlig information. Det märks att det är byggt med medarbetarna i fokus var de än arbetar. Intranätet är klart mer effektivt och bättre än sin föregångare.
Bästa förbättrare
Hedersutmärkelsen till bästa förbättrare delas ut inom varje kategori, dvs till dem som har lyckats höja andelen nöjda besökare mest.
Transdev ska
köra Roslags-
banan och
busstrafiken
i Norrort och
Norrtälje
På ett extrainsatt möte den 12 maj 2020 beslutade Trafiknämnden i Region Stockholm att uppdra åt Transdev Sverige AB att utföra SL-trafiken på Roslagsbanan samt busstrafiken i Norrort och Norrtälje.
De nya avtalen träder i kraft under våren och sommaren nästa år (2021).
För närvarande är det Arriva Sverige som kör Roslagsbanan och busstrafiken i Norrort samt Nobina som kör Norrtäljetrafiken.
De aktuella beslutsärendena i Trafiknämnden heter "Tilldelningsbeslut avseende upphandling av spårtrafik på Roslagsbanan (E34)" och "Tilldelningsbeslut avseende upphandling av busstrafik Norrort (E35) och Norrtälje (E38)".
ROSLAGSBANAN
Avtalsområdet "Trafikavtal E34, Roslagsbanan" träder i kraft den 2 april 2021 och sträcker sig över 12 år.
Avtalets värde beräknas till cirka 4 miljarder kronor. I upphandlingen inkom sex anbud.
Roslagsbanan har årligen cirka 15 miljoner påstigande.
BUSSTRAFIK I NORRORT
I avtalsområdet "Trafikavtal E35, buss Norrort" ingår busstrafiken i Täby, Vaxholm, Österåker, Danderyd och Vallentuna med cirka 23 miljoner påstigande per år.
Avtalet är utformat som en kombination av ersättning för utförd produktion och rörlig ersättning per validerad biljett.
Det träder i kraft den 2 april 2021 och sträcker sig över 9 år. Avtalets värde beräknas till cirka 5,7 miljarder kronor. I upphandlingen inkom fem anbud.
Tre linjer och ett område i västra Vallentuna får anropsstyrd busstrafik i det nya avtalet.
NORRTÄLJE-BUSSARNA
I avtalsområdet "Trafikavtal E38, Norrtälje" ingår busstrafiken i Norrtälje samt pendelbussar till och från Stockholm. Området har cirka 5,5 miljoner påstigande per år.
Avtalet är utformat som en kombination av ersättning för utförd produktion och ersättning per validerad biljett.
Det träder i kraft den 25 juni 2021 och sträcker sig över 9 år.
Avtalets värde beräknas till cirka tre miljarder kronor. I upphandlingen inkom fyra anbud.
Två linjer samt områdena nordvästra Rimbo och västra Norrtälje får anropsstyrd busstrafik i det nya avtalet.
TRANSDEV SVERIGE AB
Transdev kör idag busstrafik för SL i Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna.
Transdevs dotterbolag Blidösunds-bolaget kör pendelbåtlinje 89 mellan Ekerö och Stockholm samt 18 av Waxholmsbolagets fartyg i skärgårdstrafiken.
Transdev kör också upphandlad busstrafik i tio regioner samt upphandlad tågtrafik för Öresundståg i Skåne, Kustpilen i Östra Götaland, Upptåget i Uppland och spårvagn i Norrköping.
Transdev bedriver även fjärrtågstrafik med Snälltåget.
MÅLET MED UPPHANDLINGARNA
Region Stockholm meddelar att målet med upphandlingarna har varit att teckna trafikavtal som ska bidra till att öka det kollektiva resandet samtidigt som kundnöjdheten bibehålls och på sikt ökar.
Andra mål är att trafiken ska bedrivas miljöanpassat, säkert och resurseffektivt.
– Även om den nuvarande Coronakrisen kommer att påverka samhället och kollektivtrafiken under en lång period framöver, så är det viktigt att trafiken utförs så bra som möjligt. De tilldelningsbeslut som idag fattats kommer att bidra till detta.
Det säger Sara Catoni, chef för Region Stockholms trafikförvaltning och AB SL, i ett uttalande den 12 maj.
Publicerat: 13 maj 2020.
ANNONS
Kommentera innehållet i Täby Allehanda på företagets Facebooksida!
Historiska museet i Stockholm
ställer ut Viggbyholmsskatten
från vikingatidens Täby
Miniutställningen "Aktuell arkeologi" med Viggbyholmsskatten finns nu att beskåda på Historiska museet i Stockholm. Foto: Henrik Pihl, Arkeologerna, SHM.
Fyndet av en skatt från vikingatiden i Täby med åtta halsringar och två armringar, mynthängen, pärlor och en amulettring i silver väckte stor uppmärksamhet när den hittades av Arkeologerna år 2020. Nu ställs fyndet ut i Historiska museets nya miniutställning "Aktuell arkeologi", enligt ett pressmeddelande från museet den 6 mars 2024.
Det var under en utgrävning av en vikingatida gård (kallad Vikby) i Viggbyholm år 2020, som arkeologer gjorde en "häpnadsväckande upptäckt". I anslutning till ett äldre hus, under en så kallad locksten, fanns resterna av en kruka nergrävd.
Krukan innehöll flera hals- och armringar i silver och en påse i exklusivt tyg med mynthängen och pärlor. Att rester av en tygpåse hittas bevarad i samband med en silverskatt är unikt; silverjoner hade konserverat textilierna.
I påsen låg 12 mynthängen gjorda av europeiska och islamiska mynt som dateras till 904–997 e.Kr. Mynten kommer från Persien, Bayern, Böhmen, Normandie och England. Förutom silver innehöll linnepåsen även en annan sorts skatt – pollen från vikingatiden, bland annat av sädeskorn och läkeväxter.
UNIKT FYND
– Fyndet är unikt både genom sammansättningen av silverföremål och att det finns en konkret koppling till gårdslämningar och gravfält. Skatten kan ha grävts ner som en avslutning på en lång och storslagen ceremoni för att hedra en högt uppsatt avliden kvinna. Samtidigt läggs gården igen vid samma tidpunkt, säger John Hamilton, projektledare på Arkeologerna, Statens historiska museer.
Den vikingatida silverskatten väckte stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands när den hittades. Nu ställs skatten ut på Historiska museet i Stockholm. I den nya miniutställningen "Aktuell arkeologi", som står i entrén till museet, får besökare möjlighet att ta del av fynd och resultat från de senaste arkeologiska utgrävningarna i Sverige.
Skatten från Viggbyholm är först ut, men ska så småningom ersättas av föremål och information från andra aktuella utgrävningar.
ARKEOLOGISKT VARDAGSRUM
– Vi vill vara ett historiskt och arkeologiskt vardagsrum för våra besökare. Nu har vi öppnat en ny liten del i museet som heter "Aktuell arkeologi" där vi kommer att visa Viggbyholmsskatten i samarbete med Arkeologerna. I den nya miniutställningen ska vi snabbt kunna visa nyutgrävda föremål och spännande resultat från det senaste inom arkeologin.
Det säger Åsa Marnell, museichef på Historiska museet, i pressmeddelandet.
Historiska museet är Sveriges museum för historia och arkeologi. Museet ligger på Narvavägen 13-17 i Stockholm. Samlingarna består av över tio miljoner föremål.
Hals- och armringar i silver från Täby på Historiska museet. Foto: Henrik Pihl, Arkeologerna, SHM.
Fotot visar utgrävningarna för några år sedan av vikingagården Vikby i närheten av Viggbyholms trafikplats på E18 Norrtäljevägen. Motorvägen är skymd men ligger hitom skogsområdet till vänster på fotot. Intill utgrävningsområdet har numera byggts en stor livsmedelshall (Lidl), en ny permanent tennishall (Näsbyparks Tennisklubb) och flera bostadshus. Foto: Magnus Lindberg, Arkeologerna, SHM.
Så här såg Viggby Ängar ut den 10 mars 2024. Området för de arkeologiska utgrävningarna (till höger) med tennishallen (den svarta byggnaden i bakgrunden), flerbostadshusen (till vänster) samt livsmedelshallen Lidl hitom E18 Norrtäljevägen (båda skymda) kallas således numera Viggby Ängar. Fotograferat från korsningen mellan Skördevägen (i förgrunden) och Grindstuguvägens förlängning (rakt fram på fotot).
Publicerat: 8 mars 2024. Kompletterat med nytaget foto den 10 mars 2024.
ANNONS
Campus Albano mellan KTH
och universitetet har invigts
VIDEO (56 sekunder). Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra var en av åtta talare på den välbesökta invigningen av campus Albano.
Stockholms nya campusområde, Albano, invigdes den 20 september 2023. Detta nya universitetsområde för utbildning, forskning och studentbostäder förbinder Stockholms universitet (SU) med Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och på sikt även med Karolinska Institutet (KI) i Solna. De tre lärosätena kallas tillsammans för Stockholm trio.
Det som från början var ett sunkigt industriområde och senare en stor trist grusplan strax utanför Roslagstull i Stockholm har förvandlats till en levande stadsdel med universitetslokaler, bostäder, grönytor och restauranger.
Byggstarten skedde i november 2015. Nu står 70 000 kvadratmeter nya universitetslokaler klara för att möta Stockholms universitets och KTH:s behov av moderna lokaler för framstående högre utbildning och forskning, framhåller fastighetsägaren Akademiska Hus.
Föreläsningssalar, grupprum och studieplatser varvas med uteserveringar, takträdgårdar och grönytor. Där får runt 14 000 studenter, forskare och medarbetare sin nya hemvist. På området finns även anlagda parker, butiker och restauranger.
På området har också cirka 1 000 nya student- och forskarbostäder byggts. Den sista etappen beräknas stå klar i november. Majoriteten av bostäderna är lägenheter om ett rum och kök, men det har även byggts ett antal 2:or, 3:or och korridorsrum.
KLIMATSMART CAMPUS
Albano är det första klimatsmarta campusområdet i Sverige som har miljöcertifierats enligt Citylab, något som gör området till en förebild inom hållbart stadsbyggande. Flera insatser har gjorts, bland annat har nya vattensystem skapats som tar hand om dagvatten samt att utemiljöerna har utformats så att de stärker spridningsvägarna för växter och djur, enligt Akademiska Hus.
Hållbarhetsarbetet inkluderar även allt från materialval till utformningen av cykelstråk. För att göra universitetslokalerna så energieffektiva som möjligt har ett bergvärme- och bergkylsystem installerats och solceller har placerats på taken.
Studentbostäderna är byggda efter Miljöbyggnad Silver med gröna tak som skapar spridningsvägar mellan Lill-Jansskogen och Brunnsviken. Bostadsområdena är även utformade på ett sätt som gör att dagvattnet tas omhand genom att ledas ner i en anlagd bäck som rinner genom området.
Efter invigningsdagen fortsätter ett omfattande program i flera dagar. Aktiviteterna har starka kopplingar till projektet, området och den verksamhet som bedrivs på plats. På olika sätt lyfts områdets utbildningar, forskning, lärosätenas samarbeten, projektets hållbarhetsperspektiv samt den konstnärliga närvaron på området. Allmänheten är välkommen att delta.
MILJARDINVESTERINGAR
Större delen av marken på Albano ägs av Akademiska Hus. Totalt har bolaget investerat cirka tre miljarder kronor i utvecklingen av området. Svenska Bostäders investering uppgår till cirka två miljarder kronor. Stockholms stads investering består i delar av gatuvägnätet.
Aktörer i Campus Albano är följande:
Planägare: Stockholms stad
Hyresgäster: Stockholms universitet och KTH
Byggherre: Akademiska Hus (universitetslokalerna) och Svenska Bostäder (student- och forskarbostäderna).
Arkitekter: BSK Arkitekter, Christensen och Co Architects (universitetslokalerna), Tyréns, Brunnberg & Forshed, Tovatt Architects and Planners och Joliark (student- och forskarbostäderna) samt Nivå Landskapsarkitektur (utomhusmiljöerna).
VIDEO (13 sekunder). De åtta invigningstalarna vattnar den ek som planterades gemensamt av Stockholms universitet, KTH, Akademiska Hus, Svenska Bostäder och Stockholms stad vid byggstarten för campus Albano den 30 november 2015. I halvcirkeln står från vänster Disa Ahlblom-Berg, kårordförande för Stockholms universitets studentkår, Niklas Carlbaum, kårordförande för KTH:s studentkår, Stefan Sandberg (skymd), VD för Svenska Bostäder, Anna Kinberg Batra, landshövding för Stockholms län, Karin Wanngård (S), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad, Caroline Arehult, VD för Akademiska Hus, Anders Söderholm, rektor vid KTH, och Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.
VIDEO (47 sekunder). I pressvisningen strax före invigningen av campus Albano medverkade från vänster Mats Åhlander, projektledare på Svenska Bostäder, Håkan Sandhagen, arkitekturchef på Akademiska Hus, Mauritz Torstenson, projektledare på Stockholms universitet, och Maria Granath, biträdande fastighetschef på KTH.
Moderna och fräscha lokaler med högt i tak präglar campus Albano. Den svarta ljuddämpande bakgrunden består av trappor som leder upp från plan 2 till plan 3 och 4.
Publicerat: 20 september 2023.
ANNONS
Charlotte Gyllenhammars stora
bronsskulptur "Osagd" invigd i
Prinsessan Estelles skulpturpark
VIDEO (30 sekunder). Konstnären Charlotte Gyllenhammar presenterade sitt verk "Osagd" den 29 maj 2023 när Prinsessan Estelles skulpturpark därmed fick sin fjärde permanenta skulptur. Den finns nu installerad i en vacker boklund intill korsningen mellan Fredrik Bloms väg och Israel af Ströms väg på Djurgården i Stockholm.
Måndagen den 29 maj 2023, annandag pingst, invigdes det fjärde permanenta verket i Prinsessan Estelles Skulpturpark i Stockholm. Det blev den unika skulpturen "Osagd" av Charlotte Gyllenhammar. "Osagd" installerades intill Rosendalsängen på Kungliga Djurgården och invigdes av H.K.H. Prins Daniel under en välbesökt ceremoni med ett par hundra åskådare i den grönskande bokdungen.
Charlotte Gyllenhammar räknas som en av Sveriges mest betydande konstnärer. Hon föddes 1963 i Göteborg. Är utbildad vid Kungl Konsthögskolan i Stockholm 1983–89 och vid Royal College of Art i London 1990–91. Sedan 2006 är hon ledamot i Kungliga Akademien för de fria konsterna.
Sitt publika genombrott fick hon för trettio år sedan (1993), då hon hängde en uppochnedvänd ek ("Dö för dig") över Drottninggatan i Stockholm. Sedan dess har hon haft en aktiv och framgångsrik karriär såväl nationellt som internationellt.
FYRA METER HÖG SKULPTUR
Den exakt fyra meter höga bronsskulpturen "Osagd" uppges påminna om hur konsten kan förmedla det vi vill säga när orden är otillräckliga. Charlotte Gyllenhammar säger själv i ett uttalande:
– Jag känner mig oerhört hedrad över att få göra ett verk till Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och att få vara en del av den skulpturpark som växer fram i detta betydelsefulla område. Platsen har en särskild innebörd för mig eftersom jag tillbringat mycket tid på Kungliga Djurgården, både som barn och vuxen. Min skulptur "Osagd" kommer resa sig ur marken som en överväldigande fysisk gestalt gjuten i brons. Närvarande, påtaglig men inåtvänd i koncentration som inför en oväntad möjlighet.
Under sommarperioden 29 maj–1 september 2023 erbjuder Prinsessan Estelles Kulturstiftelse dagliga guidade visningar och konstpedagogisk verksamhet. Vissa aktiviteter genomförs i samarbete med andra institutioner i Stockholm. Programmet presenteras i sin helhet på webbplatsen preks.se. En katalog på svenska och engelska samt en audioguide finns också.
Den engelska versionen av Charlotte Gyllenhammars audioguide är intalad av skådespelerskan Pernilla August, som även var konferencier på invigningsceremonin den 29 maj.
Invigningen inleddes och avslutades med sång av Agnes Gyllenhammar Hederothtill musik framförd av Erik Brag Månsson.
PREKS
Prinsessan Estelles Kulturstiftelse (PREKS) bildades hösten 2019 på initiativ av kronprinsessparet med syfte att främja kulturverksamhet i Sverige. De tre första verken i samlingen är gjorda av Alice Aycock (2020), Elmgreen & Dragset (2021) och Yinka Shonibare CBE (2022).
Stiftelsen finansieras av privata donationer. Charlotte Gyllenhammars verk "Osagd" har förvärvats tack vare en donation av familjen Schörling.
Styrelsen utgörs av Prins Daniel, Elin Annwall, Lena Josefsson, Staffan Larsson, Janne Sirén, Lars Strannegård och ordföranden Johan Ericsson. Stiftelsens verksamhetsledare är Sara Sandström Nilsson.
Det konstnärliga rådet består numera av Richard Juhlin, Elisabeth Millqvist och Ann-Sofi Noring. När Charlotte Gyllenhammar valdes bestod det konstnärliga rådet av Richard Juhlin, Iris Müller-Westermann och Lars Nittve.
I invigningen av skulpturen "Osagd" deltog från vänster PREKS verksamhetsledare Sara Sandström Nilsson, Kronprinsessan Victoria, skulptören Charlotte Gyllenhammar, Prins Daniel och kulturministern Parisa Liljestrand (M). Kronprinsessan deltog som åskådare, de övriga fyra medverkade som talare.
Den avslutande gruppbilden framför den 400 centimeter höga bronsskulpturen "Osagd" (på engelska "Untold"): Från vänster Prins Daniel, Kronprinsessan Victoria, konstnären Charlotte Gyllenhammar och PREKS verksamhetsledare Sara Sandström Nilsson.
Publicerat: 31 maj 2023.
ANNONS
Måndagsmöten för Ukraina på
Norrmalmstorg i Stockholm
samlar åskådare i alla väder
VIDEO (121 sekunder). Precis när klockan på husväggen i bakgrunden på Norrmalmstorg blev 12.00 måndagen den 27 mars 2023 inledde Gunnar Hökmark sitt välkomstanförande på Måndagsrörelsens manifestation till stöd för Ukrainas frihet. Det är samma talare, samma plats, samma klockslag och samma veckodag som Måndagsrörelsens möten hölls till stöd för de tre baltiska ländernas frihetskamp i början av 1990-talet, vilket framgår av ovanstående videoreportage från Täby Allehandas filmande reporter Mac Lennart Lindskog.
Fontänskulpturen med tre höga granitblock representerande Estland, Lettland och Litauen heter "Frihetens källa" och har skapats av konstnären Björn Selder (1940–1999). Skulpturen installerades på Norrmalmstorg 1994.
Strax efter vårdagjämningen och påbörjad sommartid möttes Måndagsrörelsen i vinterväder med blåst, kyla och snöslask den 27 mars 2023 på Norrmalmstorg i Stockholm. Ändå samlades närmare 200 åskådare denna stund för att manifestera sitt stöd för Ukraina i det pågående anfallskriget från Ryssland.
I manifestationen den 27 mars medverkade Måndagsrörelsens förgrundsgestalter moderaten Gunnar Hökmark och liberalen Fredrik Malm samt sånggruppen SweedEst, vice ordföranden i det litauiska parlamentets utrikesutskott Giedrius Surplys, Sveriges ambassadör i Israel Erik Ullenhag, Sveriges riksdags tredje vice talman Kerstin Lundgren (C), Ukrainas ambassadör i Sverige Andrij Plachotnjuk och den 13-årige ukrainske skönsjungande pojken Tymur.
Med anledning av den ryska invasionen i Ukraina står Måndagsrörelsen på Norrmalmstorg varje måndag klockan 12.00 för att "visa sitt stöd till det ukrainska folket och dess rätt till fred och frihet". Målsättningen är att stå kvar tills de ryska trupperna har lämnat Ukraina.
Måndagsrörelsen beskriver sig som partipolitiskt oberoende och drivs ideellt i föreningsform. Talare med såväl politisk som opolitisk bakgrund inbjuds att hålla anföranden.
Måndagsrörelsen startade redan år 1990 med manifestationer på Norrmalmstorg för att visa sitt stöd för och solidaritet med de baltiska ländernas strävan efter självständighet från Sovjetunionen. Initiativtagare var då Gunnar Hökmark, Peeter Luksep, Håkan Holmberg och Andres Küng.
Man samlades till totalt 79 offentliga opinionsmöten på Norrmalmstorg från mars 1990 till september 1991, då balterna blev självständiga efter Sovjetunionens kollaps i augusti samma år.
Den 28 februari 2022 startades Måndagsmötena på Norrmalmstorg igen – denna gång till stöd för Ukrainas kamp mot den ryska invasionen. Initiativet till mötena togs av den enda kvarlevande av de ursprungliga initiativtagarna, Gunnar Hökmark. Hittills har Måndagsrörelsen för Ukraina anordnat 55 möten på Norrmalmstorg.
Gunnar Hökmark är ordförande för den partipolitiskt obundna tankesmedjan Frivärld. Han har tidigare varit ledamot i Europaparlamentet och ledamot i Sveriges riksdag samt partisekreterare för Moderaterna.
Måndagsrörelsens möten till stöd för Ukraina varje måndag klockan 12 på Norrmalmstorg i Stockholm engagerar inte bara svenskar och ukrainare utan också balter. På fotot från den 27 mars visas från vänster Lettlands, Litauens och Estlands flaggor. I folkvimlet syns även den blågula ukrainska flaggan. Längst till höger står Måndagsrörelsens två främsta företrädare Gunnar Hökmark och Fredrik Malm.
Publicerat: 30 mars 2023.
ANNONS
Liljevalchs vårsalong 2023
i Stockholm är en angelägenhet
för konstvänner i hela Sverige
En Täbybo bland 159 konstnärer
VIDEO (83 sekunder). Jens Brandt Grönberg berättar för Täby Allehanda om tankarna bakom tillkomsten av den stora högteknologiska animerade mobila installationen "Parking Lot Smile". Av vårsalongswebben framgår att det äkta konstnärsparet Jenny och Jens Brandt Grönberg tillsammans skapar bilder och animationer. De bor och jobbar i Ystad. Båda kommer från en stillbildsbakgrund. Jenny är fotograf och Jens är illustratör och retuschör.
När de gör animationer så vill de att det bara ska röra sig lite grann. Att titta på deras videokonst ska kännas som att titta på ett akvarium i ett väntrum någonstans. Avkopplande och kanske lite uppmuntrande. Parkeringsplatsen i videon ligger bredvid matbutiken där Jenny och Jens brukar handla. På kvällar är den oftast tom. Om just sommarkvällarna tycker de att den har Ystads finaste ljus och blir den perfekta scenen för något maffigt, som en stor tyngdlös färgglad figur. Videon är 46 sekunder lång och kostar 30 000 kronor.
Liljevalchs vårsalong på Djurgårdsvägen 60 är ett av huvudstadens säkraste vårtecken även om det snöar. 2023 års vårsalong pågår i två månader: Öppnades för allmänheten fredagen den 24 februari och stängs söndagen den 23 april. Långa köer på vernissagedagen vittnar om stort publikintresse.
På torsdagen den 23 februari hölls en pressvisning, som Täby Allehanda deltog i. Samtliga foton och videor i reportaget är därifrån.
Liljevalchs beskriver sin vårsalong som "en kär, omtvistad och livaktig tradition sedan starten för över hundra år sedan". I år visas 298 verk av 159 konstnärer i tolv salar på Liljevachs konsthall. De 159 konstnärerna är utvalda bland så många som 4135 sökande, vilket är rekord.
Att komma med eller inte komma med i den jurybedömda utställningen är den stora frågan för både väletablerade och oetablerade konstnärer. Så har det varit sedan 1921 då den allra första salongen öppnades. I år blev det alltså knappt fyra procent av de sökande som blev antagna!
– Det höga antalet sökande visar prov på Vårsalongens dragningskraft och att utställningen har kommit att bli den folkkära tradition som vi hoppats på. Det förklarar årets juryordförande Isak Nilson i ett uttalande.
KVINNOR DOMINERAR
Liksom tidigare år dominerar kvinnorna, både bland de sökande och i urvalet. Av de antagna är 88 kvinnor, 70 män och 1 ickebinär. Åldersspannet är stort: Yngst är 18-åriga legobyggaren Miles Conradi från Bromma och äldst är 89-åriga träsnidaren Per Torvald från Arkelstorp.
Medelåldern på de antagna och de sökande var 52 år. De utvalda konstnärerna är bosatta i hela landet, "från Ystad till Råneå, från Färjestaden till Åsa".
Som vanligt inrymmer urvalet en blandning av tekniker: Allt från måleri, teckning och skulptur till installation, video och AI-genererad konst. Måleri är den vanligaste tekniken. Medräknat måleri med blandteknik så landar det på 131 bidrag. Därefter kommer skulptur och teckning med 35 verk vardera.
Alla verk är till salu. Deltagarna har själva satt priserna. Dyrast i år är Matilda Weinstock & Fredrik Wennbergs storskaliga installation "Valborg" för 200 000 kronor (står utanför huvudingången). Billigast är Tuomo Haapalas livefilm "Vattentrumma", som kostar blott 50 kronor.
KATALOG OCH WEBBSIDA
Med utställningen följer en enkel katalog där alla utställare presenteras med ett verk. Från och med vernissagedagen finns konstnärernas egna texter om sina verk och sitt arbete på Liljevachs hemsida, Vårsalongswebben.
Årets jury bestod av konstvetaren Isabella Nilsson, konstnären Jockum Nordström (som har en egen utställning i tillbyggnaden Liljevalchs+), och juryordföranden Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs.
Vårsalongens popularitet kan till stor del tillskrivas Mårten Castenfors, mångårig och nu avgående konsthallschef. Inom kort, den 6 mars 2023, efterträds han som chef för Liljevalchs av Joanna Sandell Wright. Hon kommer närmast från Södertälje konsthall och har tidigare varit chef även för Kalmar konstmuseum och Botkyrka konsthall.
Liljevalchs vårsalong 2023 är värd ett besök, speciellt på måndagar då det är fritt inträde för alla.
Liljevalchs tillhör Stockholms stad. Konsthallen invigdes 1916 som den första självständiga och offentliga konsthallen för samtidskonst i Sverige.
VIDEO (46 sekunder).
Juryordföranden Isak Nilson presenterar här det stora korthusliknande konstverket "Gemensamma drömmar", som har skapats av Jemina Asp Zayed från Stockholm. Det består av "funna dörrar, hålband, skruvar". Konstnären skriver på Vårsalongswebben att hennes praktik sträcker sig från vävning till tryck, video och installation. Hon hämtar inspiration från sin egen erfarenhet av att ha anknytning till två kulturer, Sverige och Tunisien.
Hennes arbeten tar ofta avstamp i själva materialet, ett fysiskt material som behållare av historier, idéer och föreställningar. I det här projektet har Jemina Asp Zayed byggt ett hus av dörrar i ett försök att förverkliga en plats, ett hem. Dörrarna, som utgör stommen av huset, lutar mot varandra. Faller en gör hela huset det. De stödjer och lyfter varandra. Tillsammans blir de mer stabila. "Verket ser jag som en längtan efter den frånvarande empatin som gör historia", framhåller hon lite kryptiskt. Pris: 79 000 kronor.
Denna läckra akryl på duk heter "Midsommarfirande" och har målats av Wikki Lindgren från Göteborg. Den kostar bara 16 000 kronor. Detta är en tavla ur hennes serie Svensk vardag och fest – vardagsrealism med ett inslag av ironi. Så här skriver Wikki Lindgren om sitt verk på Vårsalongswebben:
"Det är torsdag kväll, dagen före midsommarafton. En arbetsvecka på fem dagar som ska hinnas med på fyra. Stress. Inte har jag hunnit förbereda en midsommarstång eller lägga in sill.Jag skyndar till snabbköpet och rafsar ihop ett antal varor. Papptallrikar med midsommartema, en ful massproducerad midsommarstång i miniatyr och sill. Jag sneglar förstulet in i andras kundvagnar i kön vid kassan. De har handlat precis samma varor som jag. Kanske det går att skapa ett fint midsommarfirande ändå?".
Den enda konstnären från Täby på Vårsalongen 2023 är Anita Axelsson (i utställningskatalogen skrivet Axelson med bara ett s). Hon är 88 år, autodidakt (självlärd konstnär) och bor i Näsbypark. Hennes bidrag heter "Sommarsaga från Dalarna". Detta detaljrika och färgglada broderi på linne säljs för 40 000 kronor. Anita Axelsson berättar på Vårsalongswebben att hon använder olika garner och blandtekniker, till exempel tuftning, när hon broderar på linne.
"Alla mina motiv är påhittade i stunden och broderade på fri hand. Motiven får växa fram allt eftersom, lika spännande varje gång det blir färdigt.
Motiven är inspirerade från min tid i Dalarna. Jag broderar 2–3 timmar i snitt varje dag och det tar ungefär ett år att färdigställa ett broderi. Under tiden jag broderar lyssnar jag på musik och talböcker, även det blir en källa för inspiration."
Heléne Anderson från Stockholm gör utsökta damväskor i stengods. De har namn som Laglig krokodil, Coco, Grace, Louis och Queen Elizabeth. Pris: Mellan 6 000 och 7 500 kronor per styck.
"I mitt arbetsliv har jag arbetat parallellt i två yrken: konstnär och polis. Som kriminalpolis utredde jag konstbedrägerier vilket innebar tillsyn av auktioner. Jag fascinerades då av de höga priser som märkesdamväskor klubbades för, och framför allt väskornas uppenbara betydelse för alla kvinnor: allt från Muminmamman och hennes medsystrar över film- och popstjärnor till drottning Elizabeth II".
Heléne Anderson skriver vidare på Vårsalongswebben att "I likhet med samhället har handväskans utseende och innehåll förändrats genom årtusendena. Jag tog in dessa tankar i mitt konstnärskap som skulptris för att ge en möjlighet till alla dagens kvinnor att få äga de moderna åtråvärda ikonerna, genom att vid prissättningen av mina väskskulpturer utgå från auktionspriset men ta bort en nolla!".
Efter ett långt yrkesliv som förlossningsläkare har jag nu, som pensionär, förverkligat min gamla dröm om att få tid att skapa bilder i tyg. Det skriver Charlotta Grunewald från Nacka på Vårsalongswebben.
Efter krigsutbrottet i Ukraina i februari 2022 berördes hon av bilder i DN på krigsdrabbade, oskyldiga människor. Starka och modiga människor som gör allt för att överleva i denna fasansfulla situation. Det var bland annat bilden på den unga mamman med sina två barn som flytt ner i den mörka, kalla och fuktiga T-banan i Charkiv och blivit kvar i månader. Charlotta Grunewalds tygapplikation med broderi "Tunnelbanan har blivit deras hem" kan förvärvas för 28 000 kronor.
Publicerat: 25 februari 2023.
ANNONS
Handelskammarmöte med Demoskop:
S på sin högsta nivå sedan 2014,
M större än SD, MP och L under
4%, C har sitt lägsta stöd sedan
2015 och KD lägsta sedan 2018
VIDEO (142 sekunder). Fredrik Erfelt, Stockholms Handelskammare, och Karin Nelsson, Demoskop, ses här hälsa välkommen till ett 30-tal av de sammanlagt cirka 700 deltagarna i näringslivspanelen Status Sthlm. Därefter redogjorde de för två aktuella opinionsundersökningar.
Den regionala näringslivsorganisationen Stockholms Handelskammare arrangerade tillsammans med analysföretaget Demoskop ett lunchseminarium för sin näringslivspanel Status Sthlm den 9 februari 2023 i kammarens nya kontorslokaler i Gallerianhuset i Stockholm.
Seminariet leddes av Handelskammarens biträdande näringspolitiska chef Fredrik Erfelt, som presenterade resultatet av den senaste Status Sthlm-undersökningen. Därefter redogjorde Demoskops VD Karin Nelsson för den senaste Väljarbarometern om opinionstrenderna för riksdagspartierna. De redovisade resultaten kommenterades sedan av Mediehuset Kvartals chefredaktör och ansvarige utgivare Jörgen Huitfeldt.
Fredrik Erfelt berättade att Status Sthlm-undersökningarna genomförs en gång varannan månad genom mejlutskick med korta snabba frågor till företag i alla storlekar och i alla branscher inom Stockholms län och Uppsala län. Den aktuella undersökningen genomfördes den 9–17 januari 2023, då 316 företag svarade på enkäten.
På frågan "Tycker du att utvecklingen i Sverige huvudsakligen går åt rätt eller fel håll?" svarade 59 procent av panelen "Huvudsakligen åt fel håll" och 29 procent "Huvudsakligen åt rätt håll" medan 12 procent angav "Tveksam/vet inte".
De fyra viktigaste politiska frågorna för Sveriges företag och näringsliv var enligt panelens svar Skola/utbildning, Energi, Regler och förutsättningar för företag att bedriva verksamhet samt Trygghet, säkerhet, kriminalitet. Samtliga dessa fyra politiska frågor fick 4,5 på skalan 1 till 5.
Ovanstående är ett urval av resultatet från den senaste Status Sthlm-undersökningen.
VÄLJARBAROMETERN
Karin Nelsson berättade att Demoskops och Aftonbladets "Väljarbarometer februari 2023" visar följande:
Socialdemokraterna (S) fortsätter att öka till 34,0 procent (+1,3) och når den högsta nivå som Demoskop har uppmätt sedan februari 2014. Det innebär att partiet har ökat med 3,7 procentenheter sedan valet.
Centerpartiet (C) backar till 5,5 procent (-0,5), det lägsta stöd som har uppmätts sedan januari 2015.
Sverigedemokraterna (SD) backar till 18,6 procent (-1,2) och Moderaterna ökar något till 21,1 procent (+0,3), vilket gör att skillnaden mellan partierna ökar något till 2,5 procentenheter.
Kristdemokraterna (KD) backar något till 4,0 (-0,2), vilket är den lägsta nivån sedan augusti 2018 och balanserar nu precis på 4-procentsspärren.
Liberalerna (L) och Miljöpartiet (MP) fortsätter att ligga under 4-procentsspärren med 3,1 procent respektive 3,2 procent.
Tidöpartierna dvs M, KD, L och SD samlar ett stöd om 46,8 procent och oppositionen dvs S, V, C och MP 50,6 procent. Skillnaden mellan blocken är därmed 3,8 procentenheter till oppositionens fördel.
Centerpartiet, som häromveckan fick Muharrem Demirok som ny partiledare, backar till 5,5 procent (-0,5), vilket innebär att stödet för C har minskat med 1,2 procentenheter sedan valet 2022. Tappet sker i stort sett endast till S och resultatet är det lägsta som har uppmätts sedan januari 2015. Det finns en oro bland många C-väljare gällande vilken sorts ledare Demirok kommer att vara och hur de forna allianskollegorna agerar i regeringsställning.
Socialdemokraterna noterar 34,0 (+1,3) i mätningen och har ökat med 3,7 procentenheter sedan valet. S tar väljare från alla partier, men främst från C och MP. I oroliga tider vänder sig många väljare sig till de större partierna. S gynnas av pågående energikris, krig och problematisk Nato-ansökan, inflation och höga priser samt det eskalerade gängvåldet. Väljare söker ett alternativ som uppfattas som tryggt och stabilt.
Miljöpartiet bars i valet upp av stödröster, framförallt från V och S. Vi har sedan tidigare sett att stödrösterna har återvänt. I flera av de frågor som ligger högt på MP-väljarnas agenda uppfattas Vänsterpartiet ha en mer relevant politik. V ligger nu på 7,9 procent dvs något över sitt valresultat. Det handlar om klimatfrågan och dess koppling till energifrågan, synen på Nato och lösningar hur man kommer åt gängvåldet.
Sverigedemokraterna backar till 18,6 procent (-1,2). Det är något under valresultatet om 20,5 procent, men gör partiet fortsatt till tredje största parti efter Moderaterna. SD har tappat till M, S och Annat parti och tar framförallt från KD. Moderaterna ligger stilla och når ett resultat om 21,1 procent (+0,3). M tar väljare från L, KD och SD. Skillnaden mellan M och SD är nu 2,5 procentenheter.
Liberalerna har legat relativt stabilt strax under valresultatet, men backar i denna mätning till 3,1 procent (-0,3) och har därmed tappat 1,5 procent sedan valet. L tappar till M och C. Bland respondenterna i undersökningen ser vi fortsatt uttryck för stödröster, vilket varnar för att L kan fortsätta tappa stöd. Samtidigt uttrycks besvikelse över Tidöavtalet och regeringens handlingskraft.
Kristdemokraterna ligger i princip stilla i denna mätning, men hamnar symboliskt på 4-procentsspärren med 4,0 procent (-0,2), vilket är den lägsta nivån sedan augusti 2018, alltså strax innan förra valet. KD har tappat 1,3 procentenheter sedan valet då partiet fick 5,3 procent. KD tappar väljare till M, S och SD.
Undersökningen "Väljarbarometer februari 2023" är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 103 intervjuer under perioden 27 januari–6 februari 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Stockholms Handelskammare finns numera i toppmoderna lokaler i Gallerianhuset i centrala Stockholm.
Den här skulpturen har hela tiden följt med Stockholms Handelskammare till dess olika adresser i Stockholm: Från det legendariska Handelskammarhuset på Västra Trädgårdsgatan 9 (mellan Operahuset och NK-varuhuset) via några år på Malmskillnadsgatan 46 (Ingenjörshuset) och Brunnsgatan 2 (nära Stureplan) till den nuvarande adressen Regeringsgatan 29 (Gallerianhuset vid Hamngatan) sedan inflyttningen den 16 maj 2022. Skulpturen heter "Bågspännaren" och är skapad av Christian Eriksson (1858–1935). Den visar en man som spänner ett armborst. Mannen ska föreställa Engelbrekt Engelbrektsson (mördad 1436). "Bågspännaren" finns som ett stort och högt monument på Kornhamnstorg i Gamla stan i Stockholm.
Stockholms Handelskammare finns sedan den 16 maj 2022 två trappor upp från gatuplanet (innanför jättebokstäverna GALLERIAN på fasaden) i hörnet av Regeringsgatan och Hamngatan.
Publicerat: 12 februari 2023.
ANNONS
Gröna Lund vintersatsar
stort på Winter Wonderland
VIDEO (170 sekunder). Den annorlunda pressvisningen för journalister och pressfotografer med medföljande unga "testpersoner" hölls den 30 november på den anrika Gröna Lundsteatern vid Allmänna gränd på Djurgården i Stockholm. Pressvisningen leddes av Gröna Lunds informationschef Annika Troselius. I sammankomsten medverkade även Mattias Banker, som är delägare, styrelseledamot och vice VD i ägarbolaget Parks and Resorts.
Den 2 december 2022 öppnade Gröna Lund grindarna till en av nöjesparkens största satsningar någonsin: Winter Wonderland. Besökarna kliver in i en värld av sagoväsen (dock inga tomtar), ljud, ljus , vinteraktiviteter, matupplevelser och fartfyllda attraktioner för alla åldrar. Vintersatsningen förväntas locka 150 000 gäster under 23 öppetdagar och skapar cirka 1 400 nya arbetstillfällen fram till och med den 8 januari 2023.
Winter Wonderland erbjuder spännande mat på vintertema så som magic pancakes, kanderade äpplen, nyårssupé, brända mandlar, glühwein, fondue, frasiga bubbelvåfflor, färgglada regnbågspopcorn och Pink Hot Chocolate.
Winter Wonderland är uppdelat i fem temaområden: Sagolunden, Rainbow Land, Klappfabriken, Bubble Street och Grüna Lund. Om vädret tillåter kommer 24 attraktioner att vara öppna.
Lilla Området har förvandlats till Sagolunden – ett sagolikt vinterrike där barnen kan träffa Isdraken, Isdrottningen, godistrollen och busiga knytten.
STOR PULKABACKE
Mitt emot Stora Scen hittar man Rainbow Land – en TV-spelspixlig värld i regnbågens färger. Här kan man utmana sina vänner i ”Rainbow Racers”, som beskrivs som Sveriges häftigaste pulkabacke där man glider nedför den 40 meter långa backen i varsin donut-formad gummiring.
”Disco Bumpers” är en vinterversion av radiobilar i discobelysning där gästerna själva styr en rund radiobil, som både snurrar runt och kan krocka med andra åkare på isen.
Det klassiska Lustiga Huset har bytt skepnad och förvandlats till Klappfabriken. Den drivs av busiga alver.
Inne på Stora Området finns Bubble Street – en gata som har tagits fram i samarbete med Coca-Cola, som är huvudpartner till Winter Wonderland.
I området vid Biergarten ligger Grüna Lund – "en alpby som garanterat sett sina bättre dagar". Där har skidåkningen fått ge vika för After Ski. Man kan tävla i de nya spelen skidskytte, pingvinkatapult och hockeygames samt njuta av en het fondue eller "alpernas bästa glühwein".
MÅNGA STREETSHOWER
Utöver ljuspel, fasadprojiceringar och vinterkaraktärer som Isdrottningen, älvorna, godistrollen m fl anordnas olika streetshower:
Vinterparad – två gånger om dagen går en parad genom Winter Wonderland med vinterkaraktärer, musik och effekter.
Klappmania – en fasadprojicering på Klappfabrikens vägg anordnas två gånger i timmen (kvart över och kvart i).
Nyårsfirande – varje heltimme bjuds det på ett nyårsfirande i miniformat med nedräkning, musik, ljus och effekter.
Den magiska vinterstaven – en förtrollande barnföreställning i Sagolunden.
Pop the Champagne – en show med akrobatik.
Den kraschade polarexpeditionen – en polarexpedition har nödlandat med sin luftballong och bjuder på en oförklarlig föreställning.
Fire and Lightning – en underhållande eldshow.
Gröna Lunds satsningar på att skapa nya upplevelser under hela året fortsätter. Efter Winter Wonderland lanseras konceptet Snow Rider. Varje veckoslut (fredag–lördag) under perioden 27 januari–11 mars öppnar Gröna Lund upp sitt Tyrolerområde för urban After Ski.
Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och en av Sveriges ledande besöksattraktioner. Gröna Lund ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Gröna Lund har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker.
Gröna Lund är även känt för att arrangera underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning m m. Tivolit sysselsätter cirka 1 500 säsongsanställda.
Ett besök på Gröna Lunds Winter Wonderland innebär upplevelser i ljud- och ljuseffekter.
VIDEO (44 sekunder). Rainbow Racers är den nya 40 meter långa pulkabacken framför Stora Scen. Där rutschar man utför i en donut-formad gummiring.
Publicerat: 4 december 2022.
ANNONS
Region Stockholms fullmäktige
har valt 14 regionråd
Ingången till Landstingssalen, där Region Stockholms fullmäktige sammanträder, ligger i den tillbyggda baksidan på Landstingshuset med adress Hantverkargatan 45 på Kungsholmen i Stockholm. Fotograferat den 3 maj 2022.
Det nyvalda regionfullmäktige i Region Stockholm beslutade på sitt första sammanträde den 18 oktober 2022 bland annat följande.
1. Fastställa fördelning av regionrådens föredragningsskyldighet och rotelindelning.
I Finansroteln
II Klimat- och skärgårdsroteln
III Trafikroteln
IV Hälso- och sjukvårdsroteln
V Personal- och kulturroteln
VI Investeringsroteln
VII Primärvårds- och folkhälsoroteln
2. Välja regionråd till det antal regionfullmäktige beslutar för tiden från och med den 18 oktober 2022 intill det första sammanträdet efter nästkommande allmänna val av fullmäktige.
Regionråd:
Aida Hadzialic (S)
Talla Alkurdi (S
Jens Sjöström (S)
Robert Johansson (S)
Gustav Hemming (C)
Christine Lorne (C)
Anton Fendert (MP)
3. Bland de valda för tid intill dess nytt val förrättas välja föredragande med angivande av föredragningsområde för var och en.
Aida Hadzialic (S) Finansregionråd med ansvar för regionstyrelsen och dess bolag samt tillväxt- och innovationsfrågor samt frågor som inte ankommer på någon annan föredragande.
Talla Allcurdi (S) Hälso- och sjukvårdsregionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsnämnden.
Jens Sjöström (S) Investeringsregionråd med ansvar för trafikinvesteringar som ankommer på trafiknämnden samt färdtjänstfrågor. Därtill ansvarig för fastighets- och servicenämnden samt övriga investeringsfrågor som inte ankommer på någon annan föredragande.
Robert Johansson (S) Personalregionråd med ansvar för regionstyrelsens personal- och produktionsutskott, LISAB och dess dotterbolag samt även ansvar för kulturnämnden.
Gustav Hemming (C) Klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd med ansvar för klimat- och regionutvecklingsnämnden, regionstyrelsens infrastruktur- och regionplaneutskott, miljö och hållbarhet samt sjötrafik inklusive WÅAB.
Christine Lorne (C) Primärvårdsregionråd med ansvar för primärvårdsnämnden, folkhälsofrågor, tandvårdsfrågor samt med ansvar för patientnämnden.
Anton Fendert (MP) Trafikregionråd med ansvar för trafiknämnden, AB SL med dotterbolag förutom WÅAB och övergripande trafikfrågor.
4. Fullmäktige väljer Aida Hadzialic som ordförande och Gustav Hemming som vice ordförande i regionrådsberedning.
5. Fullmäktige beslutar att utse Britt-Mari Canhasi 50% (sjukvård), Samuel Stephan 50% (trafik) och Msciwoj Swigon 50% (finans) som innehavare av särskilda arvodesbefattningar för ärendeberedning inom respektive område.
Det noteras till protokollet att följande ledamöter anmäles som gruppledare: Aida Hadzialic (S), Gustav Hemming (C), Anton Fendert (MP), Catarina Wahlgren (V), Irene Svenonius (M), Desiree Pethrus (KD) Amelie Tarschys Ingre (L) och Msciwoj Swigon (SD).
Ledamöterna till nämnderna väljs av regionfullmäktige den 6–7 december 2022 och tillträder den 1 januari 2023. Ledamöter och ersättare i nämnder, bolagsstyrelser, utskott och beredningar har en mandattid på ett år om inte annat stadgas i lag eller författning.
Publicerat: 13 november 2022.
Valresultatet för Region Stockholm 2022 finns på sidan Nyheter.
ANNONS
Svårt att hitta Prinsessan
Estelles Kulturstiftelses nya
skulptur på Djurgården
Den internationellt kände skulptören Yinka Shonibare har skapat det två meter höga konstverket "Wind Sculpture in Bronze I" specifikt för Djurgården i Stockholm. Han fascinerades av tanken på att tämja en vindpust och fånga den i en ögonblicksbild: Att försöka fånga viktlösheten hos något så flyktigt som luft med ett medium som är så tungt och påtagligt som brons. Fotograferat den 24 juli 2022.
Torsdagen den 2 juni 2022 invigdes Prinsessan Estelles Kulturstiftelses (PREKS) nya skulptur "Wind Sculpture in Bronze I" skapad av den brittisk-nigerianske skulptören Yinka Shonibare CBE på Kungliga Djurgården i Stockholm. Invigningen förrättades av arvprinsessan Estelles pappa Prins Daniel, som är initiativtagare till och styrelseledamot i stiftelsen.
Skulpturen uppges vara belägen "mellan Rosendals Slott och Ståthållarängen". Nästan alla som besöker Djurgården vet var Rosendals Slott ligger. Nästan ingen som besöker Djurgården vet var Ståthållarängen ligger. Djurgårdskartorna har ännu inte hunnit kompletteras med Shonibares skulptur.
Följaktligen är det uppenbarligen ganska få personer som hittar till den nya skulpturen, som står på en undanskymd plats uppe på en skogsbeklädd kulle vid en ridväg nära Rosendals Trädgård.
De tidigare permanenta inslagen i Prinsessan Estelles skulpturpark är mer synliga och tillgängliga: Både amerikanskan Alice Aycocks skulptur "Hoop-La" år 2020 vid Folke Bernadottes bro och den skandinaviska konstnärsduon Elmgreen&Dragsets "Life Rings" (dvs livbojar) år 2021 vid Djurgårdsbrunnsviken.
Den som vill träffa rätt på Shonibares vindskulptur vid första försöket bör starta vid Folke Bernadottes bro och fortsatta rakt fram i brons riktning och rakt upp till konstverket inne i skogen. Det är ungefär lika långt mellan "Hoop-La" och "Life Rings" som mellan "Hoop-La" och "Wind Sculpture in Bronze I". Avståndet är cirka 350 meter, vilket motsvarar ungefär fem minuters promenad.
Den sedan ungdomsåren rullstolsburne konstnären Yinka Shonibare CBE föddes i London 1962. Han växte upp i Nigeria och sedan i Storbritannien. Han fick sin konstutbildning på Goldsmith's College of Art i London. CBE betyder "Commander of the Most Excellent Order of the British Empire".
Under tidigt 1990-tal började Shonibare använda de "exotiska" pseudoafrikanska textilier som har kommit att känneteckna hans verk, enligt Moderna Museet. Produktionen skiftar mellan fotografi, skulptur och installation. Den tar ofta avstamp i en annan periods kända konstverk eller historiska situationer.
Moderna Museet bjöd 2004 in Shonibare till ett omfattande samarbete i Stockholm. Han skapade då verket "Vasaskepp" och en omfattande installation i museets båda foajéer kallad "Varm textilvägg" och "Kall textilvägg".
Ett av Yinka Shonibares mest kända verk är "Nelson's Ship in a Bottle" (2010), som har kunnat beskådas på Trafalgar Square i London.
Publicerat: 28 juli 2022.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Toppenbra utställning om
vårsalongen under 100 år!
VIDEO (72 sekunder). Liljevalchs avgående konsthallschef och utställningens kommissarie Mårten Castenfors presenterade jubileumsutställningen "Vårsalongen 100 år" under pressvisningen i skulpturhallen den 19 maj 2022.
Nyligen, den 28 april, beslutade kommunfullmäktige i Höganäs i Skåne att under fem år satsa drygt 20 miljoner kronor för att utveckla den nya gemensamma verksamheten för Keramiskt Center Höganäs och Höganäs Museum och Konsthall. För att stärka och utveckla den nya verksamheten tillsätts en ny styrelse där Mårten Castenfors blir ordförande.
Liljevalchs vårsalong på Djurgården i Stockholm firar 100 år med en stor pandemiförsenad jubileumsutställning under perioden 20 maj–21 augusti 2022. Där visas en kavalkad av måleri, skulptur, video, foto, teckning, grafik, formgivning, hantverk och installation skapade av kända konstnärer från salongens historia sedan starten 1921 fram till idag.
Jubileumsutställningen "Vårsalongen 100 år" samlar cirka 200 konstnärer som någon gång har debuterat som utställare på Vårsalongen.
Juryn för en vårsalong tar plats under en vecka i november och bedömer alla de cirka 3 000 ansökta konstverken anonymt. Numera brukar nästan 100 000 personer besöka en vårsalong.
I det anrika Bergstenshusets tolv salar visas konstverk av dåtida mästare såsom Sigrid Hjertén, Einar Jolin, Gösta Adrian-Nilsson (GAN), Bror Hjorth och Sven X-et Erixson och av nutida folkkära konstnärer som Lars Lerin, Cecilia Edefalk, Linn Fernström och Lena Cronqvist.
Urvalet i den aktuella jubileumssalongen kan ses som en snabbkurs i modern svensk konsthistoria. Naturromantiken och "salongshängning" satte sin prägel fram till 1940-talet. Under 1950-talet fungerade Vårsalongen som en port in till huvudstaden och dess konstliv, framförallt för västkustkonstnärer.
Därefter blev det mer realism på väggar och golv samt naturligtvis "ett otal återklanger av modernismens ismer". Då som nu utmärks vårsalongerna av mångfald och öppenhet, speciellt för kvinnliga konstnärer som under 1920- och 1930-talen började ta plats på Liljevalchs.
Liljevalchs tillhör Stockholms stad och invigdes 1916 som den första självständiga och offentliga konsthallen för samtidskonst i Sverige.
Recensionen fortsätter nedan.
De här två girafferna är jubileumsutställningens största konstverk. De fick monteras på plats inne i salen. Verket heter "Patchwork 4 och 5, 2022" och består av inkjet print på mönstrad dubbelsidig papp (ett mycket känsligt utställningsmaterial). Konstruerat av konstnären Thomas Karlsson till Vårsalongen 2014. Han medverkade även åren 2015 och 2020.
Mårten Castenfors berättade om det uppseendeväckande konstverket "Indigenous Love" 2008–2013 av Anders Sunna från Vårsalongen 2012. Verket är skapat med olja, akryl och collage på pannå. Anders Sunna är en samisk konstnär född 1985 i Jukkasjärvi i landskapet Lappland och länet Norrbotten. Numera är han bosatt i Jokkmokk.
Anders Sunnas konst är politisk. Den handlar om samisk historia och om hans familjs långvariga konflikt med länsstyrelsens rennäringsdelegation, enligt Wikipedia. I sin konst arbetar han med tjocka färglager, graffiti, collage och tryck med motiv som skildrar förtryck mot samer, bland annat tvångsförflyttningar och fotografier från Statens institut för rasbiologi.
Anders Sunna är en av de konstnärer som representerar Sápmi i nordiska paviljongen under Venedigbiennalen år 2022.
En av pionjärerna inom den svenska modernistiska konsten var Gösta Adrian-Nilsson (GAN) 1884–1965. Han medverkade på Vårsalongen tre gånger: År 1922, 1934 och 1952. På fotot ses hans "Kortspelaren" (1922), olja på duk. Tillhör Stockholms stads konstsamling.
Utanför pressvisningen av jubileumsutställningen och utanför huvudingången till Liljevalchs konsthall tejpade konstnären Rikard Agrenius fast sitt eget alternativ till jubileumsaffisch för "Vårsalongen 100 år" på ett plakat. Rikard Agrenius deltog för övrigt som utställare med sin uppmärksammade trisslott som en tavla på Vårsalongen 2020. Han hade skrapat fram åtta av de nio fälten på trisslotten. Det fanns chans att vinna en miljon kronor om det nionde fältet visade rätt. Vad som sedan hände med trisslotten är en annan historia.
Som recensent kan jag konstatera att det knappast går att misslyckas med en utställning som har ett sådant enormt underlag av intressanta konstverk. Svårigheten har snarare varit att spåra upp de önskade objekten bland många konstsamlare och att presentera konstverken i en attraktiv hängning.
Stort grattis för det lyckade resultatet till främst utställningskommissarien Mårten Castenfors (avgående konsthallsschef) och Stockholm konsts konservator Krister Eliasson, som också har varit "utställningens drivande spårhund".
Till jubileet har en enkel men informativ utställningkatalog producerats fylld med konstnärliga smakprov på vårsalongsaffischer och utvalda konstverk i kronologisk ordning från och med 1921.
RECENSIONSBETYG
Täby Allehanda ger utställningen "Vårsalongen 100 år" på Liljevalchs konsthall i Stockholm betyget 5 (fem) stjärnor på skalan 1–5 i besöksvärde. Det innebär att utställningen är toppenbra!
Täby Allehandas betygsskala: Fem stjärnor = toppenbra, fyra stjärnor = mycket bra, tre stjärnor = bra, två stjärnor = mindre bra, en stjärna = dålig.
Recensent och fotograf: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 21 maj 2022.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Fyra 1930-talskonstnärer visas
på Sven-Harrys "Humanitet"
VIDEO (58 sekunder). Utställningens curator Paulina Sokolow beskriver Sven Xet Erixsons stora oljemålning "Melodier vid älven" (1935) under pressvisningen den 7 april 2022. Se även videoklippet med museichefen Dragana Kusoffsky Maksimovic vid Xets målning "Förbannad vare du som icke förbannar kriget" (1944) publicerat den 9 april 2022 på Täby Allehandas första sida.
Vårens och sommarens viktiga utställning på Sven-Harrys konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm ger en återblick på 1930-talet och fyra av decenniets mest folkkära konstnärer: Vera Nilsson (1888–1979), Sven Xet Erixson (1899–1970), Bror Hjorth (1894–1968) och Albin Amelin (1902–1975). Denna kvartett tog tidigt ställning mot fascismen och nazismen genom ett konstnärligt upprop.
Utställningen heter "Humanitet – konstens kraft i svåra tider". Den pågår under perioden 8 april–11 september 2022. Sven-Harrys konstmuseum har fullt avsiktligt förlagt utställningen till den svenska valrörelsen med slutdatum valdagen den 11 september.
Humanitet kan enligt Svenska Akademiens ordbok förstås på flera sätt. De två första definitionerna lyder "egenskapen eller tillståndet att vara (en sann) människa" och "sätt att tänka och handla som präglas av förstående av och medkänsla med andra människor".
GRAFISK MAPP OCH TIDSKRIFT 1933
Utställningen utgår från en samling illustrationer som konstnärerna gav ut 1933 i form av en grafisk mapp kallad "Humanitet". De gav senare ut en tidskrift kallad "Mänsklighet" med liknande innehåll och texter som kom ut i två nummer. Illustrationerna blev ett varnande upprop från konstnärerna som i bilder och texter vittnade om fascismens grepp om Europa och hotet mot demokratin.
Utöver dessa starka illustrationer visas konstverk som ger en återblick på ett Sverige i förändring under 1930-talet. De unga konstnärernas livsresor och yrkesliv vittnar om dåtidens lågkonjunktur och börskrasch, heta diskussioner om konventioner och moral samt slitningarna i övergången från brukssamhälle till industriland.
Många av den tidens frågeställningar känns igen idag när samhällsomvälvningar återigen orsakar polarisering, idékamper och demokratins grundprinciper utmanas, framhåller konstmuseet.
Recensionen fortsätter nedan.
På utställningen kan man beskåda dessa två högt uppsatta verk: Från vänster Bror Hjorths välkända skylt till galleri Färg och Form (1934) och Albin Amelins "Kvinna mot Spanienaffisch" (1937).
Den grafiska mappen "Humanitet" gavs ut som en direkt reaktion på nyheten om Hitlers maktövertagande i Tyskland. Ledda av bland annat Amelin och Xet Erixson arbetade en grupp konstnärer ihop 17 linoleumsnitt med budskap och uppmaning att bjuda motstånd.
För att nå ut till så många som möjligt med insikten om vad som stod på spel, skapade de konst med en politisk skärpa och engagemang som var banbrytande inom svensk konst.
I utställningen visas måleri, skulptur, teckning och grafik av de fyra konstnärerna. Den bjuder på ett återseende av tidlösa verk för en bred publik och ger nya generationer chansen att upptäcka klassiska konstnärskap.
Som recensent vill jag framhålla de fyra svenska konstnärernas kraftfulla och ofta färgstarka konstverk. Framförallt flera verk av Sven Xet Erixson och Bror Hjorth är i högsta klass.
Mina favoriter på utställningen är Xets två tavlor "Tidsbild" (1937) från Slussen i Stockholm och "Metron vid Saint Michel" (1929) i Paris samt Hjorths två skulpturer "Gandhi" (1936) och den erotiska "Kärleksgrupp" (1932) i alabaster.
Glöm inte att se de konstverk som tillhör utställningen och som finns i trappan högre upp i huset. Se även filmvisningen om utställningen i källarvåningen.
Recensionen fortsätter nedan.
Sven Xet Erixson målade gärna motiv från Slussen med Katarinahissen och den då nya "trafikkarusellen". I den här målningen "Tidsbild" (olja på duk) från 1937 i svart, rött och gult samlas ett antal fotgängare framför löpsedlarna i depeschbyråns skyltfönster som berättar om general Francos förödande framfart i Spanien.
Personerna vrider sig som om de inte kan värja sig mot det grymma nyhetsflödet, skriver Sven-Harrys konstmuseum i sin innehållsrika utställningskatalog. Så kan det förstås vara, men man kan även tolka den långa mannen som en Herrens tjänare som tittar upp mot himlen i stället för ned på kvinnans lättklädda bakdel. Mannen till höger som vrider sig kanske försöker plocka upp sin hatt som har blåst iväg i virvelvindarna. Tolkningen är fri och ligger i betraktarens öga.
I övrigt om Slussen: Från högertrafikomläggningen 1967 inleddes Slussens nedgångsperiod. Skildringarna i kulturen klingade av. Nu på 2000-talet byggs Slussenområdet om igen och kan gå en ny storhetstid till mötes.
RECENSIONSBETYG
Täby Allehanda ger utställningen "Humanitet – konstens kraft i svåra tider" på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm betyget 4 (fyra) stjärnor på skalan 1–5 i besöksvärde. Det innebär att utställningen är mycket bra.
Täby Allehandas betygsskala: Fem stjärnor = toppenbra, fyra stjärnor = mycket bra, tre stjärnor = bra, två stjärnor = mindre bra, en stjärna = dålig.
Recensent och fotograf: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 9 april 2022.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Moderna Museet visar Björn
Lövin – en av Sveriges
första installationskonstnärer
Moderna Museets chef, överintendenten Gitte Ørskou, berättade övergripande om vårens stora utställning "Björn Lövin – Den omgivande verkligheten" under pressvisningen den 31 mars.
Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm arrangerar utställningen "Björn Lövin – Den omgivande verkligheten" under perioden 2 april–18 september 2022. Björn Lövin var en av de första konstnärerna i Sverige som började arbeta med "rumsliga installationer", som då i slutet av 1960-talet kallades miljöer.
Vem var Björn Lövin, kanske någon undrar med all rätt. Han är en av Sveriges bäst bevarade konsthistoriska hemligheter, framhåller Moderna Museets överintendent Gitte Ørskou. Detta trots att han på 1970- och 1980-talen hade flera stora betydande utställningar.
Däribland: "Konsument i oändligheten och ’Herr P:s penningar’" just här på Moderna Museet år 1971, "L'Image – Exposition de Björn Lövin pour International Life Assurance Company ILAC" på Centre Pompidou i Paris 1981 (som blev hans internationella genombrott) och "C – Kampen om verkligheten" på Kulturhuset i Stockholm 1988.
PIONJÄR SOM INSTALLATIONSKONSTNÄR
Björn Lövin betraktas som en av Sveriges första installationskonstnärer. Den nu aktuella utställningen "Björn Lövin – Den omgivande verkligheten" är ett annorlunda projekt i flera avseenden. Framförallt för att hans miljöer inte finns bevarade i sin helhet för eftervärlden annat än som bilder.
Anledningen till att miljöerna inte sparades efter att ha ställts ut är att de betraktades som scenografiska miljöer för hans idébaserade konst. De nu, år 2022, återskapade miljöerna från hans tre ovannämnda utställningar kan besökas i den pågående utställningen.
LENINMONUMENTET
Ett av Björn Lövins sparade konstverk finns lustigt nog permanent placerat utanför huvudingången till museet. Det är en mycket diskret skulptur/installation som formellt heter "Leninmonument 13 april 1917" tillverkad 1977 (se Täby Allehandas foto daterat den 31 mars 2022 på förstasidan).
Leninmonumentet består av gatsten, spårvagnsräls, diabas, ett målat vitt kryss och ett svartvitt fotografi. Det är således inget pampigt hyllningsmonument utan snarare ett ganska enkelt minnesmärke. Det utgår ifrån ett välkänt pressfotografi som visar Vladimir Lenin med följe gående på Vasagatan i Stockholm den 13 april 1917 på väg med tåg från exilen i Schweiz till revolutionens Ryssland.
Av någon anledning finns inte längre någon skylt med konstnärens namn vid Leninmonumentet – åtminstone inte under pressvisningen den 31 mars. Snopet med tanke på utställningen om honom!
PÅHITTADE PERSONER
"Från 1970-talet och framåt utforskade Björn Lövin kontinuerligt samhället i förändring genom att synliggöra gapet mellan välfärds- och konsumtionssamhället och de grupper som står utanför, relationen mellan individen och kollektivet, förhållandet mellan bild och verklighet samt vad som uppstår när dessa möts och gränserna suddas ut", enligt museet.
Detta låter komplicerat och det är det också: Björn Lövin levde inte bara i verkligheten utan också i flera fantasivärldar med påhittade personer: Till exempel låginkomsttagaren Herr P i tvårumslägenheten och det fiktiva försäkringsbolagets ILAC:s "grundare" doktor John Löwenskjöld. I sin film, "Till minnet av en stor man", spelar Björn Lövin själv efterträdaren till den påhittade Löwenskjöld.
DALMASEN BJÖRN LÖVIN
Björn Lövin föddes 1937 i Falun och avled 2009 i Avesta. Hans mångfacetterade konstnärskap består av installationer, måleri, skulptur, text och video. Björn Lövin utbildade sig i unga år i Barcelona. Kom senare att studera pedagogik, vetenskapsteori och informationsteknik vid Stockholms universitet och Uppsala universitet.
Han var även gästprofessor vid Dramatiska institutet och Kungl Konsthögskolan i Stockholm på 1970- och 1980-talen, framgår det av museets innehållsrika utställningskatalog.
Björn Lövin är far till bland annat Isabella Lövin, miljöpartisten och journalisten som blev biståndsminister, miljö- och klimatminister samt Sveriges vice statsminister. Hon avgick ur regeringen den 5 februari 2021. Isabella Lövin medverkar för övrigt som talare i ett evenemang på Moderna Museet med anledning av utställningen om hennes far.
MYCKET VÄLGJORD UTSTÄLLNING
Som recensent anser jag att utställningen om Björn Lövin är mycket välgjord ända in i minsta detalj. De återskapade miljöerna är synnerligen tidstrogna. Även den 264 sidor tjocka utställningskatalogen är föredömligt fylld med fakta, analyser och bilder.
Med tanke på Björn Lövins komplexa syn på tillvaron är det en fördel att ha läst på om honom innan man besöker utställningen. Det är även en klar fördel att delta i en guidad rundvandring för att lättare förstå vad som visas och framförallt varför det visas.
VIDEO (49 sekunder). Utställningens curator intendent Matilda Olof-Ors berättade ingående om konstnären Björn Lövins miljöer (dvs rumsliga installationer) under pressvisningen den 31 mars.
Björn Lövins utställning "Konsument i oändligheten och ’Herr P:s penningar’" på Moderna Museet i Stockholm år 1971 hade två uppbyggda miljöer: Den ena föreställde en gågata med skyltfönster (närmast i bild) som slutade vid farstun till den andra miljön: Den påhittade Herr P:s enkla tvårumslägenhet (längst borta i bild). Fotot från pressvisningen den 31 mars 2022 visar den minutiöst rekonstruerade versionen. Bakom shoppingstråkets skyltfönster samlas designmöbler, skyltdockor, en uppdukad servis och 1971 års spismodell Regina från Husqvarna.
Miljön "Herr P:s penningar" skapades för Björn Lövins första museiutställning som ägde rum på Moderna Museet år 1971. Den handlar om den påhittade Herr P och dennes liv utifrån en svensk låginkomsttagares verklighet. Täby Allehandas foto från den 31 mars 2022 visar hur det återskapade vardagsrummet ser ut. I denna enkla tvårumslägenhet i tidig 1970-talsstil bor Herr P (P som i personlighet) med hustru och barn.
Björn Lövin bad en ekonom som hade arbetat med Låginkomstutredningen att räkna ut hur många kronor som återstod till semester, telefon, tandvård, nöjen och kultur för en låginkomsttagare när hushållskostnaderna hade betalats. Summan var 441 kronor per år (i dagens penningvärde cirka 3 600 kronor).
"L'Image" visades för första gången i Paris på Centre Pompidou 1981. I utställningen undersöker Björn Lövin idéer om lycka och trygghet genom det påhittade försäkringsbolaget ILAC – International Life Assurance Company. ILAC delade in befolkningen i kategorierna A för ILAC-anslutna, B för potentiella medlemmar och C för dem som saknade förutsättningar att ingå.
Precis som när besökarna gick in i ILAC på Centre Pompidou 1981 möts dagens besökare av sex containrar. I tre av dem visas korta sekvenser där en fransk familj som har övervakats under en veckas tid med ljud och bild. Man får se barnen som just har kommit hem och äter i köket, herr och fru Bernard som tar emot middagsgäster samt fru Bernard som betraktar sig själv i spegeln. Fotot visar en av bostadens sektioner som är byggd för att kunna transporteras i en container.
RECENSIONSBETYG
Täby Allehanda ger utställningen "Björn Lövin – Den omgivande verkligheten" på Moderna Museet i Stockholm betyget 4 (fyra) stjärnor på skalan 1–5 i besöksvärde. Det innebär att utställningen är mycket bra.
Täby Allehandas betygsskala: Fem stjärnor = toppenbra, fyra stjärnor = mycket bra, tre stjärnor = bra, två stjärnor = mindre bra, en stjärna = dålig.
Recensent och fotograf: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 2 april 2022.
ANNONS
83-årig Täbybo är äldsta
konstutställaren på
Liljevalchs vårsalong 2022
VIDEO (102 sekunder). Liljevalchs konsthallschef Mårten Castenfors presenterade Vårsalongen på pressvisningen i Skulpturhallen den 3 februari 2022.
Liljevalchs vårsalong är i år, det lite lindrigare tredje pandemiåret, tillbaka på sin vanliga årstid: Vårvintern. Vårsalongen pågår under perioden 4 februari–10 april 2022 på Djurgården i Stockholm. Förra årets vårsalong blev en sommarsalong: Flyttad till maj–augusti på grund av pandemin.
I tolv salar visas 316 verk av 150 konstnärer. Mer än dubbelt så många kvinnor som män finns bland de 2 962 ansökningar som kom in. Av de 150 antagna är 95 kvinnor och alltså 55 män.
Medelåldern bland deltagarna är 52 år (eller 49 år enligt en annan uppgift från samma källa dvs Liljevalchs). Äldst är 83-åriga Kersti Söderström-Ergon i Täby. Yngst är 19-åriga Julia Lobosco bosatt i Stockholm.
Alla som har fyllt minst 18 år året innan utställningen öppnar får ansöka. De arbeten man söker med får vara högst tre år gamla och ska inte ha varit utställda tidigare. Vårsalongen brukar besökas av cirka 100 000 personer varje år.
Som alltid är måleri den dominerande tekniken. Om man räknar in blandteknik med måleri som grund är det 171 verk. Alla verk är till salu. Deltagarna sätter själva priserna. Billigaste konstverket i år är en video som kostar 500 kronor. Dyraste konstverket är en tavla som kostar en miljon kronor.
Juryn för Vårsalongen 2022 har bestått av ordföranden konsthallschefen Mårten Castenfors samt konstnärerna Julia Peirone och Stina Persson.
Vårsalongen i Bergstens gamla fina byggnad erbjuder, enligt utställningskatalogen, "ett snitt av den kreativitet som finns i Sverige idag, högt som lågt, vackert som fult, provocerande som läkande". Klart intressant!
I tillbyggnaden Liljevalchs+ (Liljevachs plus) pågår samtidigt andra mindre konstutställningar.
Den 83-åriga grafikern och konstpedagogen Kersti Söderström-Ergon från Näsbypark i Täby representeras av två verk på Vårsalongen 2022. Den här tavlan heter "Speglingar" och är ett linoleumsnitt. Den kommer till sin fulla rätt först när den studeras på mycket nära håll. I en stor konstsal försvinner den nästan i mängden av större och färgstarkare konstverk. Hennes andra tavla kan ses på Täby Allehandas första sida. Pris: 4 500 kronor per styck.
Mårten Castenfors pekar på en oljemålning av Lovisa Axellie: "Nära men långt bort, långt bort men nära". Tavlan visar två flickor som ligger på en säng och är försjunkna i var sin mobiltelefon. Pris: 40 000 kronor.
"Never Alone" heter den här installationen av Frida Foberg. Den beskrivs som en rekonstruktion av daglig arkitektur och måltidsredskap. Kan vara bra att ha om man trivs med sitt eget sällskap. Pris: 12 000 kronor.
Dags för den här långhåriga figuren att gå till frisören? Konstverket "Carry me home" i Liljevalchs skulpturhall är skapat av Lena Trapp. Det består av hårförlängning, styrofoam, träpanel och metall. Pris: 75 000 kronor.
På väggen hänger "Cheerleaders (1)" av Ellika Fennö Kiusalaas. Dubbelväv, handvävd med drag och harnesk. Pris: 100 000 kronor. Till höger ses "Balkongen 1991" av Aida Chehrehgosha. Hennes maskinvävda matta har texten ÄR DET HÄR TILLRÄCKLIGT LÅNGT? Pris: 150 000 kronor.
Akvarellen "Jag, jag själv & jag" av Johanna Backman anses ha mycket hög konstnärlig kvalitet. Pris: 20 000 kronor.
En återkommande konstnär på Vårsalongen är Sten-Yngve Johansson med sina containerfartyg till havs. Denna tavla heter "Civilisation i storm 1" och är en akrylmålning på duk. Pris: 14 000 kronor.
I pressvisningen av Liljevalchs vårsalong den 3 februari 2022 medverkade från vänster vice konsthallschefen/intendenten Isak Nilson och den avgående konsthallschefen Mårten Castenfors. I pressvisningen medverkade även konsthallsägaren Stockholms stads kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C).
Publicrat: 8 februari 2022.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Medelhavsmuseets nya
utställning handlar om ultra-
supportrar, fotboll och politik
VIDEO (42 sekunder). I Ultra-utställningens filmvisningsrum "Läktaren" visas filmklipp med skanderande och sjungande fotbollssupportrar med banderoller, flaggor och pyroteknik på läktare i Medelhavsområdet.
Karl-Johan Cottman (i mitten), utställningsproducent på Världskulturmuseerna, informerade inledningsvis om Medelhavsmuseets utställning "Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet" på pressvisningen den 10 december. Utställningen berättar hur grupper av extrema fotbollssupportrar, ultras, använde fotbollen och läktaren för att uttrycka sitt missnöje mot makthavare.
Fotboll och politik hör inte ihop, sägs det. Verkligheten ser ofta annorlunda ut – inte minst på läktarna. Detta konstaterar Medelhavsmuseet i Stockholm vars nya utställning "Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet" öppnade den 11 december 2021. Utställningen berättar hur sånger har rört sig från fotbollsarenor till gator för att störta regeringar.
Under "den arabiska våren" 2010–2012 stod fotbollssupportrar i centrum för flera av de folkliga upproren i Nordafrika och Mellanöstern. Flaggor med olika klubbars färger syntes i demonstrationståg och läktarsånger hördes på torgen, framhåller Medelhavsmuseet.
Kraften som annars användes för att stötta det egna laget mobiliserades för att protestera mot makthavare. Gemensamt för dessa supportergrupper var att de kallade sig för ultras – en ungdomskultur som sedan 1960-talet har spridit sig i Medelhavsområdet.
Utställningen "Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet" innehåller material från filmare, forskare, fotografer och journalister som ger olika perspektiv. Genom dokumentation från Algeriet, Egypten, Turkiet, Marocko, Tunisien, Israel och Palestina undersöker utställningen supporterskapet som ett kulturfenomen.
STÅPLATSLÄKTARENS ROLL
Utställningen lyfter fram gemenskap och kreativitet samt ståplatsläktaren som eskapism. Den riktar också en kritisk blick mot våld och exkluderande manlighet, framhåller museet.
Det handlar exempelvis om bittra rivaler i Istanbul vilka tillfälligt enas för att rädda en park i staden. Om opolitiska grupper som hamnade i den egyptiska revolutionens centrum. Om tomma läktare i Tunis. Om att som kvinna kämpa mot en värld dominerad av män.
Bland dem som har arbetat med utställningen nämns speciellt den franske historikern Sébastien Louis och den italienske fotografen Giovanni Ambrosio. De har tillsammans dokumenterat flera ultrasgrupper i Nordafrika och Europa.
I sammanhanget nämns även den svenske författaren och statsvetaren Ekim Çağlar, som har skrivit flera böcker om kopplingen mellan fotboll och politik. Han har till utställningen bidragit med material om de rivaliserande Istanbulklubbarnas del av proteströrelsen för att stoppa rivningen av Gezi-parken i Istanbul 2013.
"Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet" visas ända till den 8 januari 2023. Det är fritt inträde. Adressen är Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2 (vid Gustav Adolfs torg) i Stockholm.
LITEN, ENKEL OCH INTRESSANT
Som recensent vill jag betona att utställningen är mycket liten, mycket enkel och mycket intressant! Ämnet för utställningen är helt nyskapande. Medelhavsmuseet är ju känt för antika statyer av marmor, skimrande vapen och märkliga troféer. Några av föremålen är till och med äldre än pyramiderna. Men nu är det nutid som gäller för den här temporära utställningen!
Utställningen har förutsättningar, med rätt marknadsföring, att bli en publikmagnet. Alla fotbollsintresserade supporterklubbar borde vallfärda till Medelhavsmuseet på Fredsgatan 2 för att ta del av de utländska ultrasgruppernas erfarenheter på gott och ont. För att inte tala om politiker och andra samhällsintresserade.
VIDEO (203 sekunder). Doktoranden och journalisten Helena Hägglund och socialantropologen Carl Rommel, Stockholms universitet, intervjuas här av Täby Allehanda om de egyptiska ultrasgrupperna på pressvisningen den 10 december. Båda har till utställningen skapat ett arkiv över Kairos ultrasgrupper.
Carl Rommel har skrivit sin doktorsavhandling om de egyptiska ultrasgruppernas roll i revolutionen. Han publicerade nyligen boken "Egypt's Football Revolution: Emotion, Masculinity and Uneasy Politics". Helena Hägglund har under flera år varit baserad i och rapporterat från Kairo med särskilt fokus på politiska gräsrotsrörelser.
RECENSIONSBETYG
Täby Allehanda ger utställningen "Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet" på Medelhavsmuseet i Stockholm betyget 3 (tre) stjärnor på skalan 1–5 i besöksvärde. Det innebär att utställningen är bra.
Täby Allehandas betygsskala: Fem stjärnor = toppenbra, fyra stjärnor = mycket bra, tre stjärnor = bra, två stjärnor = mindre bra, en stjärna = dålig.
Recensent: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 13 december 2021.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Sven-Harrys konstmuseums
10-årsjubileum med "Party
for Öyvind" får toppbetyg
Sven-Harrys konstmuseum ligger i "Guldhuset" på Eastmansvägen 10–12 vid Vasaparken i Stockholm. Museet drivs av Byggmästare Sven-Harrys Konst- och Bostadsstiftelse vars syfte är att främja konstvetenskap, design och arkitektur, enligt museet. Byggnaden ritades av Wingårdhs Arkitektkontor och invigdes 2011.
På taket ligger en exakt kopia av den snart 90-årige grundaren och filantropen Sven-Harry Karlssons tidigare hem: 1700-talsgården Ekholmsnäs på Lidingö. I den unika miljön visas den privata samlingen av skulpturer, måleri, möbler och exklusiva mattor av bland andra Carl Fredrik Hill, Ernst Josephson, Helene Schjerfbeck, August Strindberg, Gio Ponti och Märta Måås-Fjetterström. På glasfasaden i entréplanet står det: PARTY FOR ÖYVIND. Sven-Harry Karlsson bor numera i Saltsjöbaden i Nacka kommun. Fotograferat i samband med pressvisningen den 8 september 2021.
VIDEO (69 sekunder). Sven-Harrys konstmuseums chef Dragana Kusoffsky Maksimovic introducerade utställningen tillsammans med curator Barbro Schultz Lundestam och katalogredaktören Gunnar Lundestam under pressvisningen den 8 september 2021 i Vasaparksrummet.
I år, 2021, fyller Sven-Harrys konstmuseum 10 år. Jubileet firar museet med den storslagna grupputställningen "Party for Öyvind" – en utställning om den svenske multikonstnären Öyvind Fahlström och hans många konstnärsvänner.
Öyvind Fahlström var en av 1900-talets mest innovativa och mångsidiga konstnärer, vars gränsöverskridande konstnärskap var banbrytande, framhåller museet. Han föddes 1928 i Sao Paulo i Brasilien och dog endast 47 år gammal av cancer 1976 i Stockholm.
Öyvind Fahlström var enda barnet till norrmannen Frithjof Fahlström och svenskan Karin Fahlström, född Kronvall. I juli 1969 skickades han till Stockholm för att hälsa på släktingar och blev kvar när Andra världskriget bröt ut.
TVÅ ÄKTENSKAP
Han har varit gift med konstnären Barbro Östlihn. Hon har haft stor inverkan på hans konstnärskap då hon har medverkat och hjälpt till att färdigställa hans tavlor. De separerade 1975. Strax före sin död gifte sig Öyvind Fahlström med amerikanskan Sharon Avery och överlät all sin dittills icke offentliggjorda konst till henne, enligt Wikipedia.
Mellan 1949 och 1952 studerade han arkeologi och konsthistoria. Mellan 1950 och 1955 arbetade han som författare, kritiker, översättare och journalist. Han tillbringade långa perioder i Stockholm, Rom, Paris och New York, där han med sin sociala begåvning skaffade sig många vänner.
På Sven-Harrys konstmuseum möts verken av hans svenska och utländska vänner inom konst, poesi, teater, litteratur, musik, dans och film. Vänner som inspirerade och inspirerades av Öyvind Fahlström. I vänkretsen fanns en fristad där man kunde uttrycka sig fritt och hämta inspiration, styrka och stöd gentemot en ofta oförstående omgivning, enligt museet.
EFTER ANDRA VÄRLDSKRIGET
"Party for Öyvind" speglar en tid som präglades av Andra världskrigets efterdyningar, men som också rymde möjligheter, öppenhet och lekfullhet, enligt museet. Det fanns utrymme för en ung generation som ville göra upp med det gamla, som vill ha ett eget liv med lust och framtidstro, egen identitet, egen sexualitet och egna uttryckssätt genom konst, musik, litteratur och poesi.
Utställningens namn är taget från inbjudningskortet som Patty och Claes Oldenburg skickade till vännerna för att fira Öyvind Fahlströms födelsedag och hans första soloutställning på Sidney Janis Gallery i New York år 1967. Det blev ett gigantiskt kalas för flera hundra gäster i Oldenburgs studio i New York den 4 februari 1967. Ett numera legendariskt party.
INTERNATIONELLT KÄNDA KONSTNÄRER
På Sven-Harrys party för Öyvind samlas många av erans tongivande konstnärer, som till exempel Alexander Calder, Andy Warhol, Barbro Östlihn, Carl Johan De Geer, Christer Strömholm, Claes Oldenburg, Cy Twombly, Dennis Hopper, Ernest Cole, Faith Ringgold, Gunilla Palmstierna-Weiss, Jean Tinguely, John Cage, Kiki Kogelnik, Lee Bontecou, Lena Svedberg, Marie-Louise Ekman, Marisol, Merce Cunningham, Mimi Gross, Niki de Saint Phalle, Patty Oldenburg, Peter Weiss, Robert Rauschenberg och Roy Lichtenstein.
– Det är fantastiskt att sätta upp vår största utställning någonsin under jubileumsåret och att få visa dessa inflytelserika konstnärer inom olika genrer, vars verk är fyllda av inspiration, mod och kreativitet. Det är en utställning om en dynamisk tid med många av de främsta namnen inom den post-moderna konsten. Det säger Dragana Kusoffsky Maksimovic, museichef på Sven-Harrys konstmuseum.
Utställningen pågår under perioden 9 september 2021–23 januari 2022. Den har fått låna verk från bland annat Centre Pompidou i Paris, The Robert Rauschenberg Foundation i New York, Moderna Museet i Stockholm, Sven-Harrys samlingar och enskilda konstägare. Utställningen kommer att gå vidare till Museum Tinguely i Basel i Schweiz och till Kunstverein in Hamburg i Tyskland under 2022.
Utställningen produceras med stöd av Region Stockholm (före detta Stockholms läns landsting) och The Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Barbro Osher är Sveriges generalkonsul i San Francisco, USA.
VIDEO (219 sekunder). Utställningens curator Barbro Schultz Lundestam och hennes make utställningens katalogredaktör Gunnar Lundestam berättar här i Vasaparksrummet om de utställda konstverken.
Utställningssalen Höga rummet sett uppifrån. Välfyllt med konstverk av Öyvind Fahlströms vänner. Till exempel det bruna verket i metall och blandteknik längst uppe till höger på fotot: "Skråpuken" 1967 av Gunilla Palmstierna-Weiss (född 1928).
Sommaren 1966 skapade fransyskan Niki de Saint Phalle (1930–2002), schweizaren Jean Tinguely (1925–1991) och finlandssvensken Per Olov Ultvedt, av vännerna kallad Hante (1927–2006), det legendariska verket "HON" i Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm. "HON" fick ett enormt genomslag.
Installationen (även kallad "Hon – en katedral") i form av en jättestor (25 meter lång) liggande gravid kvinna fick 80 000 besökare under utställningstiden 4 juni–9 september 1966. Jag (recensenten) minns den fascinerande känslan som museibesökare att gå in i kvinnoskulpturens sköte och uppleva ljud, ljus och utställningsföremål inne i hennes kropp.
SPÄNNANDE MIX
Som recensent tycker jag att det är en utomordentligt god idé att skapa en utställning kring en framstående kulturpersonlighet och hans/hennes konstnärliga vänner. Det blir en spännande mix av inriktningar och uttryck.
Utställningen är omfattande med många olika slags verk samlade på museets lagom stora utrymme. Man behöver god tid på sig för att tillgodogöra sig alla de utställda föremålen och se filmerna i mediarummet nere i källarvåningen.
Omfattande är även rätt ord för utställningens påkostade katalog: En exklusiv bok på 436 sidor sprängfyllda med intressanta fakta och anekdoter i komprimerade texter och illustrationer.
Utställningskatalogen "Party for Öyvind" är skriven och producerad av äkta paret Gunnar Lundestam och curatorn Barbro Schultz Lundestam på Schultz Förlag AB. I översättningen till engelska har även Bruno K Öijer medverkat.
I utställningskatalogen presenteras ett stort antal mer eller mindre internationellt kända konstnärsvänner till Öyvind Fahlström. Till min förvåning finns där två och en halv sida om en person som jag kände: Rut Hillarp (1914–2003).
Hon var författare, översättare och litteraturvetare. För mig och mina klasskamrater i dåvarande Högre Allmänna Läroverket Statens Normalskola (vid Stadion i Stockholm) var hon framförallt vår lärare i engelska under gymnasieåren 1958–1962.
Vidare i utställningskatalogen avslöjas att Öyvind Fahlströms änka, amerikanskan Sharon Avery-Fahlström, är den enda person som inte har velat delta i projektet "Party for Öyvind" på något sätt. Det är förstås tråkigt med tanke på att hon förfogar över hela hans kvarlåtenskap.
RECENSIONSBETYG
Täby Allehanda ger utställningen "Party for Öyvind" på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm betyget 5 stjärnor på skalan 1–5 i besöksvärde. Det är det allra högsta betyget: Excellent!
Täby Allehandas betygsskala: Fem stjärnor = toppenbra, fyra stjärnor = mycket bra, tre stjärnor = bra, två stjärnor = mindre bra, en stjärna = dålig.
Recensent (text och foto): Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 10 september 2021.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Liljevalchs+ är nu invigd
med ful fasad och stora salar
för fler konstutställningar
VIDEO (130 sekunder). Den 12 augusti klockan 11 hölls offentlig invigning med trumpetfanfarer och tal framför huvudingången till Liljevalchs rosa konsthall på Djurgårdsvägen 60 i Stockholm. Det som invigdes var konsthallens tillbyggnad Liljevalchs+ med ingång från Falkenbergsgatan på sjösidan. Konsthallschefen Mårten Castenfors inledde med att hälsa välkommen. Sedan berättade Stockholms stads fastighetsdirektör Anders Kindberg om arbetet med Liljevalchs+. Under ceremonin hördes enstaka burop och kritiska kommentarer från publiken mot tillbyggnadens utseende och kostnad.
Stockholmds stads konsthall Liljevalchs invigde torsdagen den 12 augusti 2021 sin redan dessförinnan omdiskuterade tillbyggnad Liljevalchs+ (uttalas "liljevalks pluss"). I och med det öppnades utställningar om betong (Gert Wingårdh), glas (Ingegerd Råman), papper (Bea Szenfeld) och en film om tillkomsten av det nya huset (Kajsa Andersö och Tomas Boman).
Fem kataloger har producerats, en vardera till utställningarna och filmen samt en separat katalog om själva huset.
Liljevalchs+ står nu färdigt bredvid arkitekten Carl Bergstens klassiska rosa byggnad från 1916. Den äldre konsthallen finansierades med arvet från industrimannen Carl Fredrik Liljevalch d y, därav namnet.
Den nya byggnaden har en byggnadsarea (BYA) på 883 kvadratmeter. Byggnadens totala area (BTA) är 2 600 kvadratmeter.
Där finns nu salar som ger möjlighet att parallellt presentera stora och små utställningar. Med klimatkontroll och hög säkerhet kan Liljevalchs ta emot de dyraste och känsligaste konstverken samt hålla öppet alla dagar i veckan.
– Den nya byggnaden gör att fler kan ta del av konsten eftersom vi kan fördubbla antalet utställningar per år. Det säger Liljevalchs chef Mårten Castenfors.
Förutom Mårten Castenfors hölls invigningstal av Stockholms stads fastighetsdirektör Anders Kindberg, bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) samt kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C). Även arkitekten Gert Wingårdh skulle ha talat men hans anförande ställdes in på sent stadium.
GERT WINGÅRDH ÄLSKAR BETONG
I sin utställning "Den grå massan" högst uppe i tillbyggnaden har Gert Wingårdh, född 1951, samlat sex projekt: Maria kyrka i Växjö, VillAnn i Kungsbacka, rådhustillbyggnaden i tyska Marl, Nationalmuseums lastintag samt vattentorn i Helsingborg och Varberg.
På podier i salens mitt står avgjutningar av de sex betongprojekten. På väggarna hänger inramade bilder med dokumentation kring projekten. "Den grå massan" uppges vara en hyllning till betong som material och därtill en eloge till det rum som utställningen befinner sig i.
Filmarna Kajsa Andersö, född 1962, och Tomas Boman, född 1965, har följt arbetet med tillbyggnaden Liljevalchs+ sedan 2013. De har under nio år funnits med på möten, i korridorer, på bygget, i kök och i stadshus.
I deras film "Ur Dagbok över tillkomsten av Liljevalchs+ 2013–21" visas hur tillbyggnaden växer fram under de nio åren. De drygt 250 inspelningstillfällena omfattar runt 400 timmar. Den film om Liljevalchs+ som visas är dock "bara" 117 minuter lång.
Filmen startar varannan heltimme: Kl 11.00, 13.00, 15.00 och 17.00, men det går bra att komma och gå när som helst. Man sitter på hårda bänkar utan ryggstöd av någon anledning. Filmen om Liljevalchs+ visas under perioden 12 augusti–12 september 2021.
KRITIK MOT FASADEN OCH BYGGKOSTNADERNA
Det som har väckt mest allmän uppmärksamhet om Liljevalchs+ är exteriören och de ökade byggkostnaderna.
Det skrivs förvånansvärt lite om fasaderna i det paket om fem böcker som handlar om tillbyggnaden och dess premiärutställningar. Frågan är om det är avsiktligt eller oavsiktligt.
Nu till huvudfrågan: Är Liljevalchs+ en bra byggnad? Svar: Ja, den har goda förutsättningar att fungera väl.
Nästa fråga: Är Liljevalchs+ en vacker byggnad? Svar: Nej, den är ganska ful. Eller ännu värre: Den är rätt ointressant efter första titten. Det finns inget spännande budskap på fasaden utom förhoppningsvis lite solglitter i flaskbottnarna. Rå betong exteriört och interiört är möjligen praktiskt och prisvärt men inte särskilt vackert.
De nya generationer som växer upp med Liljevalchs+ kommer dock att få en annan syn på byggnaden. Inom 100 år kommer den nog att förklaras som byggnadsminne.
Ännu en fråga: Är Liljevalchs+ värt pengarna (över en halv miljard kronor)? Svar: Nej, knappast.
Slutsats: Låt oss ändå glädjas åt tillbyggnaden Liljevalchs+ eftersom den nu står där den står och kan ge oss nya fina konstupplevelser!
VIDEO (21 sekunder). Arkitekten Gert Wingårdh sammanfattar sin syn på tillbyggnaden Liljevalchs+ i en kort videointervju med Täby Allehandas redaktör Mac Lennart Lindskog direkt efter invigningsceremonin.
Det nya huset i tre våningar beskrivs som "ett konstverk för konst". Det är signerat arkitekten Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman. Fasaden har 6 860 transparenta glasbottnar. Gert Wingårdh skriver i boken Liljevalchs+: "Ingegerd får en perforerad betongfasad som hon fyller med flaskbottnar. Det blir en lodrät, glittrande fjärd, en ljuskrusning som flyktigt fladdrar över den orubbliga betongytan." Fotot visar tillbyggnadens ingång från Falkenbergsgatan. Innanför fönstren i gatuplanet finns konsthallens butik och den nya vegetariska restaurangen Blå+ (Blå Plus).
Här är några av betongfasadens transparenta flaskbottnar i detalj. "Med sin fasad av nästan 7 000 transparenta glasbottnar tar anläggningen glittrande plats i sitt offentliga rum", enligt konsthallens nyhetsbrev. Glasbottnarna är tillverkade i flera olika versioner, vilket framgår om man tittar noga på fotot. Men: Är de glittrande?
VIDEO (21 sekunder). Glasformgivaren och krukmakaren Ingegerd Råmans (född 1943) utställning är sparsmakad: Ett vatten som faller ljudlöst ned visas på en stor digital skärm samt två långa bordsrader med glascylindrar i olika storlekar. Inget mer. De unika glasen finns bara till under just denna utställning. Därefter återgår de till det klara glasets tomhet och blir redo att återfödas i nya sammanhang, enligt anslaget på en vägg.
De 166 lanterninerna i yttertaket på Liljevalchs+ skapar ett rutnät som möjliggör många olika rumsindelningar och ljusinsläpp. Byggnadens arkitekt Gert Wingårdh beskriver det så här "Det är takplanen som är nyckeln till Liljevalchs+. Det är här de 166 fönstren mot himlen och ljuset finns. /...../ Det ger ett alldeles jämnt ljus i rummet. En kontakt med sol, moln och skiftande meteorologi."
VIDEO (96 sekunder). Den sverigepolska modedesignern Bea Szenfeld, född 1972, är känd för sina experimentella kreationer på gränsen mellan kläder och konst. Hon har skapat plagg i vitt papper för stjärnor som Lady Gaga och för den dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) på Nobelfesten 2017.
På denna utställning visas på nytt "Station 5", detta lätta men tunga verk av fallna barnkroppar i återvunnet papper. Verket, som fanns med på Vårsalongen 2018, "har en sorg och ett allvar och en paradoxal tyngd trots sin materiella lätthet". Därtill presenterar Bea Szenfeld tre helt nya vita skapelser, som hon här i videon intervjuas om av Täby Allehandas redaktör Mac Lennart Lindskog.
Fortfarande pågår byggarbeten på Liljevalchs mark. Det här fotot togs på invigningsdagen genom ett av de få fönster som finns på den nya betongbyggnaden Liljevalchs+. Var de totala kostnaderna för renoveringen av den gamla delen av konsthallen och för tillbyggnaden av den här nya delen hamnar till slut vet ingen idag. Det torde röra sig om hisnande belopp. Summor på över 570 miljoner kronor har nämnts. Det är skattebetalarna i Stockholms stad som får stå för notan. En av orsakerna till fördyringen är att ett arkeologiskt intressant skeppsvrak påträffades i samband med grävningarna för det nya huset.
Liljevalchs klassiska Restaurang & Café Blå Porten på Djurgårdsvägen 64 är efter en grundlig och pietetsfull renovering återställd till sin forna glans. Blå Porten öppnades på nytt i samband med invigningen av Liljevalchs+. På fotot ses i förgrunden trädgården med springbrunnen och lunchätare. Till höger ses Liljevalchs rosa Carl Bergsten-hus. Den kärnkraftsliknande byggnaden i bakgrunden är det nybyggda Liljevalchs+ ("Gert Wingårdh-huset"). Där inne finns en helt ny vegetarisk restaurang som heter Blå+ och är kopplad till Blå Porten. "Ett snäpp närmare konsten, ett snäpp närmare vattnet" heter det i marknadsföringen.
RECENSIONSBETYG
Täby Allehanda ger tillbyggnaden Liljevalchs+ betyget 3 stjärnor på skalan 1–5 i besöksvärde.
Recensent (text och foto): Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 14 augusti 2021.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Utställningen med Kjell
Engmans glaskonst
i Steninge är i toppklass
Röda paraplyer är något av ett signum för Kjell Engmans sommarutställning "Nine to five" hos Steningekompaniet Art Gallery vid Steninge slott i Sigtuna. Den runda lokalen är mörklagd för att framhäva de upplysta glasskulpturerna. Fotona i recensionen är tagna den 17 juli 2021.
En alldeles underbar liten konstutställning pågår för närvarande, den 19 juni–15 augusti 2021, i Steninge i Sigtuna kommun. Den heter "Nine to five" och är en skulpturutställning i "mixt media" av glaskonstnären Kjell Engman, Kosta Boda.
Varje år anordnar Steningekompaniet Art Gallery en sommarutstälnning – numera i Stenladans runda tillbyggnad Rotundan. Adressen är Steninge slottsväg 141 med postort Märsta och ligger som namnet antyder nära Steninge slott. Det är fritt inträde till utställningen.
Kjell Engman, född 1946 i Stockholm, utbildade sig på Konstfack i Stockholm 1973–1978 och på Pilchuck Glass School utanför Stanwood i den amerikanska delstaten Washington 1981. Enligt Wikipedia har han sedan 1978 varit formgivare för Kosta Boda med ett färgglatt, lekfullt och humoristiskt uttryck.
Kjell Engman beskrivs av glasbruket Kosta Boda som en "outtröttlig glaskonstnär med gränslös fantasi och berättarglädje som får fritt utlopp i såväl bruks- som konstglas". Som tidigare professionell gitarrist på 1970-talet, hämtar han inspiration från musikens värld. Han finner även mycket inspiration från djurriket.
I sina större installationer använder Kjell Engman sig av element som ljud och ljus. Han är flitigt anlitad för offentliga utsmyckningar både nationellt och internationellt.
Om själva utställningen "Nine to five" säger Kjell Engman i ett uttalande att "i den byråkratiska världen blir de ganska blinda för omgivningens verklighet när principer och sunt förnuft läggs åt sidan. Därför har mina byråkrater fått paraplyer och seglar iväg på framgångens vindar med sina tunga portföljer. Andra omsluter sig i en färgad bubbla".
Utställningen inne i den effektfullt belysta Rotundan ger en färgsprakande upplevelse med Kjell Engmans särpräglade skulpturer. Konstnärlighet i kubik!
De färgstarka konstverken i Kjell Engmans utställning är belysta – många av dem inifrån.
RECENSIONSBETYG
Täby Allehanda ger utställningen "Nine to five" med skulpturer av Kjell Engman på Steningekompaniet Art Gallery i Sigtuna kommun betyget 5 stjärnor på skalan 1–5 i upplevelsevärde. Alltså: Högsta klass!
Recensent (text och foto): Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 19 juli 2021.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Kulturhuset Stadsteaterns
utställning om konstig konst
av filmskaparen Roy Andersson
Filmregissören, manusförfattaren, filmproducenten och reklamfilmmakaren Roy Andersson. Pressfoto (copyright): Studio 24.
Den 78-årige filmskaparen Roy Andersson är just nu mer aktuell än någonsin: Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg i Stockholm öppnade den 28 maj 2021 utställningen "Roy Andersson: Om detta att vara människa". Den pågår fram till årsskiftet.
Ungefär samtidigt visar SVT Play den 58 minuter långa och intressanta K Special "Roy Andersson – Being a human person" av den engelska dokumentärfilmaren Fred Scott. SVT Play visar dessutom Roy Anderssons succédebut "En kärlekshistoria" från 1970 och hans senaste, tänkt som hans sista, långfilm "Om det oändliga".
Roy Andersson är född i Göteborg 1943, har varit verksam i Stockholm i många år och är numera, sedan den 15 mars 2021, bosatt i Lund. Alltså: Göteborgare, stockholmare och skåning.
Utställningen "Om detta att vara människa" är producerad av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Roy Andersson och Studio 24.
Roy Andersson kunde inte närvara på pressvisningen den 28 maj i Galleri 5 på det översta våningsplanet i Kulturhuset Stadsteatern. Han var "inte färdigvaccinerad". Även Johan Carlsson fick förhinder. Han är filmproducent och Roy Anderssons medarbetare sedan 30 år.
I pressvisningen medverkade dock Linda Beijer, kulturchef i Kulturhuset Stadsteatern, och Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för Konst/Design & Mode i Kulturhuset Stadsteatern.
/Recensionen fortsätter nedan/
Roy Andersson filmar helst inomhus. Han bygger gärna upp exteriöra scener interiört. När det blir alltför trångt i studion tar han gärna till knepet med "trompe l'oeil" (= illusionistisk bild som bedrar ögat). I den här installationen på utställningen ses i förgrunden ett kamerastativ med en stor kamera och en liten kamera. Den stora kameran filmar ett motiv bestående av en trottoar, en cirka två meter hög mur och en del av en husvägg. Den lilla kameran (som sitter ovanpå den stora kameran) filmar ett mycket nära monterat minimotiv som ska ersätta studioutrymmet ovanför muren och husväggen i den färdiga hopfogade bilden. Denna kan visas på bildskärmen med stativ längst till höger. Se nedanstående foto hur det blir i praktiken när någon går längs med trottoaren inomhus och filmar bildskärmen.
VIDEO (26 sekunder). Så här ser det ut i praktiken med ögonbedragaren "trompe l'oeil" när någon (i detta fall Täby Allehandas redaktör Mac Lennart Lindskog) promenerar på gatan längs med trottoaren i studion och filmar slutresultatet som visas på bildskärmen. Det ser ut som utomhus (även om busshållplatsens stolpe inte riktigt hänger med i tekniken). Så jobbar Roy Andersson med minutiöst anpassade tekniska effekter. Denna upplevelse kan varje besökare på utställningen pröva på för egen del. Ganska kul!
Roy Andersson utbildades till regissör vid Svenska Filminstitutets Filmskola i Stockholm i slutet av 1960-talet. Han långfilmsdebuterade 1970 med succén "En kärlekshistoria". Den följdes av den hårt kritiserade "Giliap" 1975. Därefter kom en period med många prisbelönade reklamfilmer.
År 1989 arbetade Roy Andersson med den ofullbordade AIDS-filmen "Någonting har hänt". 1991 inledde han Göteborgs Filmfestivals stafettfilmsprojekt "90 minuter 90-tal" med kortfilmen "Härlig är jorden". Han är hedersdoktor vid Göteborgs universitet.
Med den prisbelönade "Sånger från andra våningen" (2000) återvände Roy Andersson till långfilmsformatet. Uppföjaren "Du levande" hade premiär vid filmfestivalen i Cannes 2007. Den sista delen i trilogin, "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron", hade premiär vid filmfestivalen i Venedig 2014. Där belönades den med Guldlejonet för Bästa film.
2019 hade Roy Anderssons senaste film, "Om det oändliga", premiär och belönades med Silverlejonet för Bästa regi på Venedigs filmfestival.
Typiskt för Roy Anderssons arbetsprocess är hans noggrannhet för att nå ett resultat som är exakt i relation till den ursprungliga visionen, framgår det av utställningen. Varje scen, oavsett längd, är filmad i en enda lång tagning utan klipp. En scen kan därför kräva ett 30-tal testtagningar och uppemot 100 omtagningar.
– Om enkelheten ska ge rikedom och djup så måste den vara exakt. Då gäller det att ha uthållighet och tålamaod att arbeta sig fram tills skissernas friskhet har överträffats, säger Roy Andersson välformulerat.
Efter den ganska konventionella debutfilmen "En kärlekshistoria" har Roy Anderssons bildspråk blivit alltmer särpräglat. Typiska Roy-scener är så originella att man genast förstår vem som har skapat dem.
Den senaste långfilmen "Om det oändliga" består av ett antal löst sammanhängande tablåer ("tavlor"): Långa och långsamma scener ofta tagna med vidvinkel från en fast (stillastående) kamera. Pedantiskt förberett och genomfört. Resultat: Hög konstnärlig nivå på ett konstigt sätt. /Recensionen fortsätter nedan/
I utställningen visas filmer och bilder samt scenografiska modeller från den numera legendariska Studio 24. Den ligger i gatuplanet på fastigheten Sibyllegatan 24 på Östermalm i Stockholm. Studio 24 har varit scenen för många av Roy Anderssons spelfilmer och reklamfilmer samt startpunkten för flera andra svenska filmskapare sedan 1980-talet, enligt Maria Patomella (på fotot).
Så här ser fastigheten Sibyllegatan 24 ut i verkligheten. Fotot togs strax före pressvisningen i Kulturhuset Stadsteatern den 28 maj 2021. På butiksplanet finns Studio 24 fortfarande kvar även om den för tillfället var stängd. Även Roy Andersson Filmproduktion Aktiebolag finns på adressen.
Tyvärr finns det ingen utställningskatalog till den här utställningen. Man får alltså inte veta vilka personer som har arbetat med utställningen eller läsa expertanalyser av Roy Anderssons originella filmkonst.
RECENSIONSBETYG
Täby Allehanda ger utställningen "Roy Andersson: Om detta att vara människa" i Galleri 5 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm betyget 4 stjärnor på skalan 1–5 i upplevelsevärde. Alltså: Hög klass.
Recensent (text och foto): Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 1 juni 2021.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Nationalmuseums utställning
om Anders Zorn får toppbetyg
Så här såg Anders Zorn på sig själv på äldre dagar: "Självporträtt i rött", 1915, olja på duk. Cigaretter och cigarrer var vanliga statussymboler på den tiden. Det är tvärtom numera.
Den 6 april 2021 öppnade Nationalmuseum i Stockholm sin stora utställning "Zorn – en svensk superstjärna". Den handlar om konstnären och Mora-sonen Anders Leonard Zorn, född 1860 och död 1920. Utställningen med cirka 200 verk skulle egentligen ha öppnats förra året för att högtidlighålla 100-årsminnet av hans död. Pandemin kom emellan.
När man pratar med konstkännare som Nationalmuseums chef överindenten Susanna Pettersson om nordiska konstnärsnamn som är kända utanför Norden ser listan ut ungefär så här: Edvard Munch (Norge), Vilhelm Hammershøi (Danmark), Helene Schjerfbeck (Finland) samt Anders Zorn och Carl Larsson (Sverige). Under de senaste åren har Hilma af Klint lagts till de svenska namnen. Även Akseli Gallen-Kallela (Finland) nämns i sammanhanget.
Anders Zorn föddes den 18 februari 1860 i byn Yvraden i Utmeland i nuvarande Mora kommun i Dalarna. Han är utomäktenskaplig son till den tyske bryggaren Leonard Zorn och den svenska tjänsteflickan Grudd Anna Andersdotter. Föräldrarna hade haft ett förhållande när de var anställda på ett bryggeri i Uppsala.
Anders Zorn levde sina första tolv år tillsammans med sin mor och sina morföräldrar på gården i Mora.
Anders Zorns far dog 1872 i Helsingfors, Finland, 42 år gammal, utan att någon gång ha träffat sin son. Ett litet arv efter fadern gjorde det möjligt för Zorn att satsa på studier.
Anders Zorns leverne beskrivs som hedonistiskt. Det innebär ett hårt liv i a) sus, b) dus och c) rus. Han avled sjuklig på Mora lasarett den 22 augusti 1920 i en ålder av 60 år. Begravd vid Mora kyrka.
Anders Zorn är världsberömd som vattenmålare i dubbel bemärkelse: Dels för att han ofta målade med vattenfärger (akvarell), dels för att han gärna målade själva vattnet i hav och sjöar på ett mästerligt sätt. Som konstnär var han mer "betraktare" än "tänkare".
Anders Zorns liv och yrkesbana har få motsvarigheter i den svenska konsthistorien, framhåller Nationalmuseum. Från en relativt enkel uppväxt i Dalarna tog Zorn sig ut i världen med en nästan osannolik förmåga att plötsligt befinna sig långt inne i olika maktkretsar. I USA:s finanselit, Paris kulturelit eller Londons societet för att bara nämna några.
Nationalmuseum har ett omfattande innehav av Anders Zorns verk i sina samlingar, närmare 300 stycken. Det rör sig om skisser, teckningar, grafik och målningar.
Utmärkande för Zorns konstnärskap är en exceptionell skicklighet i olika tekniker – akvarell, oljemåleri, etsning och skulptur.
Bland hans skulpturer kan nämnas Gustav Vasa-statyn (utförd 1903) i Mora och skulpturen Morgonbad (rest 1910) i den lilla Rosenbadsparken framför Konstakademien och regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm.
Nationalmuseums utställning visar såväl de kända klassikerna som mindre kända sidor av konstnären Zorn. Förutom verk från museets egna samlingar visas inlånade verk från Zornmuseet i Mora och ett stort antal verk från privata samlingar som annars inte går att se. /Recensionen fortsätter nedan/
VIDEO (137 sekunder):
MUSEICHEFENS FAVORIT BLAND ANDERS ZORNS KONSTVERK: "UTE", 1890, OLJA PÅ DUK.
Nationalmuseums överintendent Susanna Pettersson intervjuas om sin favorittavla av Täby Allehandas recensent Mac Lennart Lindskog. Oljemålningen "Ute" är utlånad från Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneum, Helsingfors.
VIDEO (147 sekunder): CURATORNS FAVORIT BLAND ANDERS ZORNS KONSTVERK: "GENERAL MENA", 1892, OLJA PÅ DUK.
Nationalmuseums curator för Zornutställningen, Carl-Johan Olsson, intervjuas om sin favorittavla av Täby Allehandas recensent Mac Lennart Lindskog. Generalen var en landsflyktig mexikansk politiker som Anders Zorn mötte när de båda var Ernest Cassels gäster på godset Compton Verney för att delta i rävjakt. Oljemålningen "General Mena" är utlånad av Hans Majestät Konungen.
Utställningen är kronologiskt presenterad. Det är bra för då ser man Anders Zorns utveckling tydligt. Ändå uppstår naturliga grupper på vägen. Man får följa Zorn från när han först gör entré på konstscenen 1880 fram till hans död 1920. Under de första åren som konstnär målar han nästan uteslutande i akvarell. Det är först 1887 som han på allvar tar sig an oljemåleriet.
Utställningen speglar Zorns sammansatta person som var lika mycket hembygdsvurmare som världsmedborgare. Han reste väldigt mycket. Utställningen visar exempel på bilder från bland annat Konstantinopel, Alhambra, St Ives och Paris. Under resorna anlitades han flitigt för att måla societetens porträtt, inte minst i USA dit han reste inte mindre än sju gånger.
Men hembygden i Dalarna intog en särskild plats i konstnärens hjärta, vilket framför allt speglas av den konstnärliga produktionen från de senare åren. Zorns skildringar av hembygden har bidragit till den idealiserade bilden av Dalarna samtidigt som han hade djupa kunskaper om regionen då han själv hade vuxit upp där, konstaterar Nationalmuseum.
Utställningen riktar även särskild uppmärksamhet mot Emma Zorn (född Lamm). Paret träffades under ett porträttuppdrag och efter en tids hemlig förlovning gifte de sig 1886. Genom hennes familj öppnades många dörrar för Zorn till miljöer där i sin tur nya dörrar öppnades, som ledde till bland annat England och Frankrike. Emma var samtidigt hans strängaste kritiker.
"Zorn – en svensk superstjärna" visas på det övre planet i Nationalmuseum under perioden 6 april–29 augusti 2021.
Utställningen är ett samarbete med Zornmuseet i Mora och Kunstmuseum Den Haag i Nederländerna, där den visades under hösten 2020. /Recensionen fortsätter nedan/
RECENSENTENS FAVORIT BLAND ANDERS ZORNS KONSTVERK: "SOMMARNÖJE", 1886, AKVARELL.
Ett av Anders Zorns mest genomarbetade verk. Både huvudmotivet och bakgrunden är mycket detaljerade. Som ett fotografi fast bättre. Vågornas rörelser är mästerligt återgivna: Skimrande och skvalpande mot båt och brygga. Man kan nästan höra det kluckande ljudet. Konstverket finns i pivat ägo.
Wikipedia uppger att "Sommarnöje" är en akvarell av Anders Zorn, utförd 1886 på Dalarö (i Stockholms södra skärgård) föreställande konstnärens hustru Emma Zorn och mästerlotsen Carl Gustav Dahlström vid Dalarö ström.
Sedan den 3 juni 2010 är "Sommarnöje" den dyraste svenska målningen som har sålts på auktion i Sverige, då verket auktionerades ut av Stockholms auktionsverk för 26 miljoner kronor. Tidigare högsta noterade pris var August Strindbergs "Underlandet", som 1990 såldes för 22,6 miljoner kronor, enligt Wikipedia.
De två dyraste konstnärerna är varandras kontraster: Zorn var bred i betydelsen mångsidig, Strindberg var smal som konstnär (men bred som författare).
Den här rara oljemålningen på duk, "Mor klär sitt barn", 1888, är skapad med annat manér och annan teknik än tavlan ovanför. Måste ha gått snabbare att måla. Penseldragen är här tydligare och bredare. Konturerna är något diffusare. Ändå typiskt Zorn. Privat ägo.
Vid Konstakademiens elevutställning i Stockholm 1880 väckte den då 20-årige Anders Zorn stor uppmärksamhet med akvarellen "I sorg". Den blev hans genombrott i Sverige. När man betraktar målningen närmare ser man att den är signerad L. Zorn. Det beror nog på att Anders Zorns fullständiga namn var Anders Leonard Zorn. Hans pappa, som han aldrig träffade, hette Leonard Zorn. Anders Zorn kallade sig i unga år för Leonard Zorn fram till 1884.
Den undre versionen av "I sorg", 1883, kom till tre år efter att Zorn fått sitt genombrott med motivet på Konstakademiens elevutställning. Akvarellen är en av många beställningar som Zorn fick av motivet, som blev en viktig inkomstkälla för honom. Samtidigt illustrerar den hur han har mognat som konstnär. På Zornutställningen framhålls att "uttrycket är djärvare och det tekniska utförandet mer raffinerat".
"Badande kullor", 1906, olja på duk, var under 1900-talet en av de mest reproducerade målningarna i Sverige. Detta kan vara en förklaring till att Anders Zorn för så många kommit att betraktas främst som en naketmålare. I vissa tavlor kom det erotiska innehållet att snudda vid pornografi.
I ett kapitel i utställningskatalogen skriver Patrik Steorn att "det framgår på flera ställen att Anders Zorn hade en nära relation till sina modeller". Gränsen mellan privatliv och yrkesliv luckrades upp, vilket gav utrymme för en intimitet som stimulerade hans konstnärliga arbete. Samtidigt tycks det ha varit ett sätt att skaffa sig älskarinnor.
Anders Zorn har förevigat sin hustru i denna oljemålning på duk: "Emma Zorn i Parisateljén" 1894. Utställningens curator Carl-Johan Olsson beskriver Emma "som en sorts verkställande direktör i det som kan betraktas som Firma Anders Zorn".
För Täby Allehandas läsare kan det vara intressant med anknytningen till Täby: Emma Zorn är född Emma Lamm. Hon var kusin till Carl Robert Lamm som ägde Näsby slott i början av 1900-talet. Ett resultat av släktskapet blev plafonden "Skogsrån i trädkrona" i Stora salongens tak. Plafonden är målad av Anders Zorn år 1895 ursprungligen för Villa Ludvigsberg på Södermalm i Stockholm.
Makarna Zorns äktenskap var inte okomplicerat, men deras relation varade livet ut. Efter Anders död 1920 utvecklade Emma Zornmuseet. Det skedde bland annat genom att köpa tillbaka verk som har funnits i utländska samlingar.
En lustig känsla när man vandrar runt i utställningslokalerna på Nationalmuseum uppstår vid mötet med den här oljemålningen av Anders Zorn. Den heter "Skeppsholmen i Stockholm" och skapades 1890. Tavlan visar bland annat Nationalmuseum där man själv befinner sig för tillfället. I förgrunden ses fartyg förankrade vid Skeppsholmen, i mitten Skeppsholmsbron till Blasieholmen med museet till höger. I bakgrunden syns centrala Stockholm med de uppstickande kyrktornen på S:ta Clara och S:t Jacob.
Så här ser samma vy ut nuförtiden i ett vidare perspektiv. Förvånansvärt mycket är sig likt jämfört med tavlan ovanför för 131 år sedan. Fartyg ligger fortfarande angjorda i förgrunden, i mitten ses Skeppsholmsbron till Blasieholmen med Nationalmuseum. I bakgrunden skymtar de båda kyrktornen och till vänster ses Kungliga slottet. Fotograferat från terrassen utanför Östasiatiska museet på Skeppsholmen den 6 april 2021.
Utställningen kompletteras med en påkostad utställningskatalog med utsökta illustrationer på Anders Zorn och hans utställda verk. Den finns i en svensk och en engelsk version.
Publikationen är 176 sidor tjock. Den innehåller artiklar med läsvärda fakta och analyser av Susanna Pettersson, Carl-Johan Olsson, Johan Cederlund, Vibeke Röstorp, Markus Bertsch, Elizabeth Doe Stone, Patrik Steorn, Per Hedström, Martin Olin och Pedro Westerdahl samt årtalshistorik.
RECENSIONSBETYG
Täby Allehanda ger utställningen "Zorn – en svensk superstjärna" hos Nationalmuseum i Stockholm betyget 5 stjärnor på skalan 1–5 i upplevelsevärde. Alltså: Toppbetyget högsta klass!
Recensent (text och foto): Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 9 april 2021.
ANNONS
Täbybon Jivanna Hopkins
ställer ut i Elverket Djursholm
VIDEO (127 sekunder). Jivanna Johanna Hopkins med företaget Made by Hopkins ställer ut sin fotokonst i Djursholms gamla elverk till och med den 30 januari 2021. Hon är "inbiten Täbybo sedan barnsben" och bor i Gribbylund. Hennes konstnärliga uttryck är främst skulptur, måleri, styling och fotografi. Hon älskar färger.
Fotoutställningen har fått namnet "Skogsmystik". Skogen har varit en stor källa till inspiration, fantasi och scenografi för Jivanna Hopkins. Temat är leksaker. Inte vilka leksaker som helst: "Ur gömmorna dök de upp, mina gamla barndomsvänner. Dockorna och trollen som en gång varit fyllda av liv och magi ville påminna mig om det viktiga. Livskraften i varje ting och barnets magiska värld".
I videoklippet intervjuas Jivanna Hopkins av Täby Allehandas redaktör Mac Lennart Lindskog om bland annat fotot "Nya Höjder". Hon finns själv på plats i galleriet alla lördagar under utställningstiden för personlig visning. De utställda fotona finns även på hennes hemsida Art made by Hopkins (wixsite.com). Täby Allehandas video och foton togs den 11 januari 2021.
En trappa upp i Djursholms gamla elverksbyggnad ligger detta galleri. Här ses den pågående utställningen med foton av konstnären Jivanna Hopkins. Observera de rektangulära glasförsedda hålen i golvet. Genom glaset ser man ned till bottenvåningen. På elverkstiden drogs elektriska kablar genom hålen.
"Elektricitetsverk" står det på fasaden ovanför ingången till denna kulturhistoriska tegelbyggnad från 1909 på Danderydsvägen 4C i Djursholm. Byggnaden ligger mellan sporthallen Norrängsgården och Djursholms IP. Det forna elverket inrymmer numera en skola med det fyndiga namnet Elevverket och företaget Elverket Djursholm Mat & Mode AB. Företaget drivs av Joanna Åberg och Kattis Murray. Verksamheten omfattar café, restaurang, modebutik och galleri i det charmiga gamla elverket. Öppet varje dag utom söndag.
Publicerat: 14 januari 2021.
ANNONS
"Öppna ateljéer" i Danderyd
med Cécile Hanssons akvareller
Konstnären Cécile Hansson, Stocksund, ställde ut sina verk i hemmiljö den 9–11 oktober 2020. Hon medverkade i utställningen "Öppna ateljéer – Konst i mörkret", som arrangerades av föreningen Danderyds Konsthall. Cécile Hansson föddes i Wallonien, Belgien, och kom till Sverige 1972. Hon är självlärd som konstnär. I början av februari 2019 gick hon dock en helgkurs i akvarell hos Björn Bernström. Där fick hon hjälp att "knäcka akvarellkoderna". Sedan dess målar hon mest akvarell. Hon är gift med Täby IS-profilen Olle Hansson.
Publicerat: 12 oktober 2020.
ANNONS
Millesgårdens konsthall ställer ut
Vivienne Westwoods spekta-
kulära och utmanande mode
I pressvisningen den 1 oktober 2020 av Millesgårdens utställning om modeskaparen Vivienne Westwood medverkade från vänster Lee Price, som är curator för utställningen och samlare av Westwood-produkter, samt museets utställningsansvarige Martin Liljekvist och museichefen Onita Wass. Bakom dem ses ett stort foto på Vivienne Westwoods och Malcolm McLarens butik på King's Road 430 i London under 1970-talet. Butiken genomgick flera namnbyten: Let it Rock, Sex, Seditionaries och World's End.
Det har gått mode i modeutställningar: Det förekommer för närvarande åtskilliga utställningar om klädskapare och klädstilar. En av dem är "Vivienne Westwood, Punk&Glamour, A private collection", som pågår den 3 oktober 2020–9 maj 2021 i Millesgårdens konsthall på Lidingö.
Utställningen handlar om den ikoniska brittiska modeskaparen Vivienne Westwood, som föddes 1941 och snart fyller 80 år. Hennes haute couture har en spännvidd från fransk 1700-talsstil till scenkläder för punkbandet Sex Pistols. Numera kallar Vivienne Westwood sig för "klimatrevolutionär" och är djupt engagerad i miljöfrågor.
Vivienne Westwood har förvandlats från en radikal modeskapare till att gradvis bli en del av etablissemanget. Vid två tillfällen har hon blivit medaljbelönad av drottning Elizabeth: 1992 tilldelades hon den brittiska imperieorden. 2006 fick hon titeln Dame Commander för sitt bidrag till den brittiska modeindustrin.
Vivienne Westwood driver företaget som bär hennes namn. Hennes kläder och andra produkter säljs på cirka 700 försäljningsställen i mer än 50 länder, enligt Millesgården.
I utställningen visas drygt 300 plagg ur curatorn Lee Price's privata samling, designade från 1970-talet till 2010-talet. I konsthallen visas även fotografen Ki Price's fotografier, där Vivienne Westwood figurerar både på en glamourös catwalk i Paris och på Londons gator i samband med hennes politiska engagemang.
Vy över Millesgårdens konsthall från det övre våningsplanet. Se till exempel gungan i taket och fotografierna av Ki Price på väggen till vänster. Fotograferat under pressvisningen den 1 oktober.
I Westwood-utställningen visas ett stort antal tweedkostymer liksom "kaxigt uppdaterade korsetter och krinoliner" samt punkscenkläder och glamorösa klänningar (i förgrunden).
Publicerat: 4 oktober 2020.
ANNONS
Stockholms Varjehanda recenserar:
Utställning på ArkDes i Stock-
holm om LKAB:s fascinerande
flytt av stadskärnan i Kiruna
Ett av flera kulturhistoriska hus som har flyttats i den pågående gigantiska stadsomvandlingen i Kiruna är den här stora Ingenjörsvillan. Fotot togs den 31 augusti 2017 på E10 Nordkalottvägen av fotografen Jessica Nildén. Ingenjörsvillan är LKAB:s 39:e byggnad i ordning och färdigställdes år 1900. Till höger i bakgrunden på fotot ses gruvberget Kiirunavaara med LKAB:s kontorsbyggnad.
I Sveriges nordligaste och till arealen största kommun, Kiruna, pågår för närvarande en av de mest omfattande stadsomvandlingarna i modern tid. Kirunas stadskärna flyttas tre kilometer österut på grund av utbyggnaden av LKAB:s järnmalmsgruva som staden är uppbyggd kring. En tredjedel av befolkningen måste flytta från sina hem. Hela kvarter och kända byggnader rivs eller flyttas.
En delvis ny stad tar form. Kiruna kommun har idag fler än 22 000 invånare, varav över 16 000 bor i tätorten (Kiruna stad).
Om denna stadsomvandling handlar utställningen "Kiruna Forever" på ArkDes (Arkitektur- och designcentrum) intill Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Den 2 juni 2020 återöppnades ArkDes efter coronastängningen. "Kiruna Forever" undersöker den pågående flytten genom att visa över hundra verk av arkitekter, stadsplanerare och konstnärer.
Exempel på medverkande i utställningen: Iwan Baan, Anne Dessing and Michiel van Iersel, Design Earth, Henning Larsen, Ingela Johansson, Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, New Mineral Collective, Outi Pieski, Sandellsandberg Arkitekter, Studio Folder, Territorial Agency, Anja Örn, Tomas Örn, Fanny Carinasdotter, Liselotte Wajstedt, White Arkitekter och Ghilardi+Hellsten med flera.
I "Kiruna Forever" får besökaren också se verk av Helmer Osslund, Carl Wilhelmson, Axel Törneman och Nils Nilsson Skum från Kiruna kommuns samling. Därtill kommer ArkDes egen samling med verk av Per Olof Hallman, Gustaf Wickman, Ralph Erskine, Arthur von Schmalensee, Hakon Ahlberg och Örjan Lüning med flera.
Genom att placera flytten i ett historiskt och geografiskt sammanhang resonerar utställningen kring de stora frågor som ett så komplext projekt väcker: Vilka begränsningar har våra naturresurser? Vad händer med invånarnas identitet och trygghet när deras hem rivs? Hur bestämmer vi vad som ska sparas av kulturarvet och vad som ska offras? Hur påverkas urfolket samernas traditionella näringar? Hur permanenta är städerna vi lever i?
"Kiruna Forever" är producerad av ArkDes. Utställningen visas den 2 juni 2020–7 februari 2021. Fritt inträde. En parallellutställning arrangeras på Konstmuseet i Norr, Norrbottens nya länskonstmuseum med bas i Kiruna. Några konstverk har specialbeställts gemensamt och visas samtidigt på båda arenorna.
Utställningskurator är Carlos Mínguez Carrasco. Assisterande utställningskurator: Sujy Lee. Utställningsproducent: Johanna Fogel.
KIRUNA OCH GRUVBOLAGET LKAB
Historisk bakgrund: År 1890 grundades LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag), gruvdriftskoncernen som numera ägs helt av den svenska staten. LKAB ansvarar för järnmalmsbrytningen i Kiruna. Företaget är Europas största järnmalmsproducent. Det är LKAB som flyttar Kirunas stadskärna när gruvan breder ut sig under stadens fötter.
Kiruna grundades år 1900. Hjalmar Lundbohm räknas som dess grundare. Han var disponent för gruvbolaget LKAB, som påbörjade brytning av järnmalm i Kiirunavaara i slutet av 1890-talet. Hjalmar Lundbohmsgården är en av de kulturbyggnader som har flyttats i och med gruvbrytningen. Sedan 2017 finns den vid foten av Luossavaara – utsiktsberget för midnattssolsturister.
År 2004 meddelade gruvbolaget LKAB i ett brev till Kiruna kommun att gruvbrytningen kommer att påverka stadsbebyggelsen inom en överskådlig framtid. Prognosen som presenterades visar hur gruvbrytningen kommer att drabba staden vid fortsatt produktion av järnmalm, då deformationerna (sprickbildningarna) påverkar Kirunas centrum. Kiruna kommun går sedan med på att flytta delar av staden då gruvbrytningen är en viktig näring.
Enligt Kiruna kommuns tidsplan för utvecklingen i den nya stadskärnan och LKAB:s tidsplan för flytt ska stadskärnan stå klar 2022. Samma år ska handel och annan service flyttas från dagens centrum till nya centrum. Detta ska ske samfällt då ingen butiksägare vill vara först och ensam i det nya, samtidigt som ingen vill vara sist och ensam kvar i det gamla.
KRAFTIGT GRUVSKALV NYLIGEN
Sprickbildningen i marken tas på stort allvar. Storskalig brytning efter malm i underjordsgruvor kan ge upphov till så kallad seismisk aktivitet. Det betyder att det uppstår skakningar, eller skalv, i berggrunden.
Sådana skalv med varierande styrka inträffar ganska ofta. Den senaste riktigt stora seismiska händelsen i Kirunagruvan inträffade så sent som natten mot måndagen den 18 maj 2020 klockan 03:11.
Magnituden uppgick till så mycket som 3,3 på den lokala skalan! Vid tillfället befann sig 13 personer under jord och dessa utrymdes. Sättningarna kändes rejält både under jord och i samhället.
LKAB skrev så här i sitt pressmeddelande: Natten mot måndagen den 18 maj skedde ett stort skalv som har lämnat få oberörda. Det är nämligen den kraftigaste seismiska händelsen som någonsin har registrerats av LKAB. Händelsens magnitud uppgick till 3,3 på den lokala skalan. Skadorna i gruvan är både omfattande och utbredda.
Utställningen "Kiruna Forever" ryms i den här utställningshallen på ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm. I förgrunden till höger hänger konstverket "Korsande stigar", på samiska "Ruossalas bálgát", (2014) av Outi Pieski. Installationen är utförd med samma teknik och material som används vid tillverkningen av samiska sjalar.
När man går in i den här hallen undrar man om utställningen börjar till höger eller vänster. Svaret är: Ingetdera. Utställningen börjar nämligen mitt emellan. Vore bra med en skylt "Börja här!". De utställda föremålen är inte heller konsekvent ordnade i nummerföljd. Nummer 11 och 38 finns nära varandra, medan nummer 12 finns på andra sidan hallen. Utställningen är annars informativ och pedagogisk.
Fotona från utställningen är tagna den 9 juni 2020.
ArkDes framhåller att utställningen "Kiruna Forever" innehåller "en 1:1-rekonstruktion av det nyligen nedmonterade stadshuset". Det är en förvillande formulering med tanke på att det forna stadshuset i Kiruna är alldeles för stort för att rymmas i helformat i utställningshallen. Men den lilla del av stadshuset som visas i originalstorlek på utställningens bortre kortsida ger en viss inblick i hur den kulturhistoriska byggnaden har sett ut. Mest minnesvärt av designen är de rutiga balkongräckena i träslaget "oregon pine" och den mönstrade väggen i bottenplanet (även om väggen var betydligt brunmurrigare i verkligheten).
Kirunas gamla stadshus, "Igloo", invigdes 1963. Året därpå blev det utsett till Sveriges vackraste offentliga byggnad och fick då Kasper Salinpriset. Byggnaden är ritad av arkitekten Arthur von Schmalensee.
År 2001 blev stadshuset byggnadsminnesmärkt. Det betyder att byggnaden måste bevaras för all framtid. Eftersom gruvans deformationer (till exempel sprickbildning i marken) påverkar stadshuset och byggnaden inte går att bevara så upphävdes beslutet om byggnadsminne 2012. I och med upphävningen av skyddet så har stadshuset dokumenterats på olika sätt. Delar av stadshuset, såsom konst och material, lever vidare på andra platser i Kiruna.
Kirunas nya stadshus, "Kristallen", i den nya stadskärnan cirka tre kilometer österut (närmare flygplatsen) togs i bruk 2018.
På utställningen visas dessa två byggnadsmodeller (i olika skalor). Arkitekt Gustav Wickmans "Kiruna Kyrka" (1909) i målat trä (till vänster) och hans "Bläckhornshus" (arbetarbostad) i Kiruna 1902–1904. Modellen av arbetarbostaden är målad i trä och inlånad från LKAB:s gruvmuseum i Kirunagruvan. Vissa av Bläckhornshusen flyttades under 2018 och 2019 till ett område med historiska byggnader i den nordvästra delen av Kiruna.
Mellan åren 1900 och 1912 formgav arkitekten Gustaf Wickman några av tidens mest representativa byggnader i Kiruna. Kyrkan anses vara en av de största och främsta träkyrkorna i Sverige, byggd i nygotisk stil.Kyrkan kommer att flyttas till den nya stadskärnan under de närmaste åren.
Skulptören Christian Eriksson har gjort de tolv skulpturerna på kyrkans takfall och reliefen ovanför kyrkporten. Skulpturerna framställer människor i olika sinnestillstånd: Ingivelse, Hänryckning, Förtvivlan, Blyghet, Övermod, Fromhet, Förtröstan, Andakt, Svårmod, Sorg, Kärlek och Ödmjukhet. Altartavlan är målad av Prins Eugen och kallas "Den heliga lunden".
Kirunas grundare Hjalmar Lundbohm sade till arkitekten Gustaf Wickman "Du ska rita en kyrka som är som en lappkåta". Kiruna kyrka har tilldelats priset som "Sveriges vackraste byggnad".
RECENSIONSBETYG
Stockholms Varjehanda ger utställningen "Kiruna Forever" hos ArkDes betyget 3 stjärnor på skalan 1–5 i besöksvärde.
Stockholms Varjehanda ger utställningen "Kiruna Forever" hos ArkDes betyget 5 stjärnor på skalan 1–5 i ämnesval: Att ett gruvbolag flyttar en svensk stads centrum är ett toppintressant ämne!
Stockholms Varjehanda ger därmed utställningen "Kiruna Forever" hos ArkDes det sammanvägda betyget 4 stjärnor på skalan 1–5 i upplevelsevärde.
Recensent: Mac Lennart Lindskog, Stockholms Varjehanda.
Publicerat: 23 juni 2020.
ANNONS
Vad gör de egentligen på
Regeringskansliet?
Svaret ges i den nya årsboken!
"Regeringskansliets årsbok 2019" publicerades den 4 maj 2020. Årsboken innehåller 95 intressanta sidor med färska fakta och exempel på hur Sverige styrs i praktiken.
Regeringskansliets uppdrag är att stödja regeringen i dess uppgift att styra riket och förverkliga sin politik.
Tjänstemännen stödjer regeringen genom att utreda olika frågor, utforma förslag till lagstiftning, ta fram förslag till budgetproposition, ge underlag för styrning av myndigheter, utveckla relationer med andra länder samt förbereda olika beslut och ställningstaganden i förhandlingar till exempel inom EU. Det skriver Regeringskansliets förvaltningschef Mikael Granholm i förordet.
STATSMINISTERN ÄR BÅDE REGERINGSCHEF OCH MYNDIGHETSCHEF
Regeringskansliet är en myndighet, som består av Statsrådsberedningen, alla elva departementen och Förvaltningsavdelningen.
Myndigheten leds av statsministern. Det innebär att statsministern är såväl regeringschef som chef för myndigheten Regeringskansliet.
I den löpande ledningen av Regeringskansliet biträds statsministern av en statssekreterare i Statsrådsberedningen, av förvaltningschefen i Regeringskansliet och av rättschefen i Statsrådsberedningen.
I varje departements ledning finns ett eller flera statsråd (ministrar), varav ett är departementschef. Varje statsråd har stöd av statssekreterare, politiskt sakkunniga, pressekreterare och tjänstemän i departementet. Förvaltningsavdelningen leds av förvaltningschefen.
Utlandsmyndigheterna (det vill säga ambassader, representationer, delegationer vid internationella organisationer som EU, FN och OECD samt karriärkonsulat) är egna myndigheter som i administrativt hänseende är direkt underställda Regeringskansliet.
Regeringen tillsätter kommittéer och särskilda utredare. Dessa är egna myndigheter, som lyder under regeringen.
REGERINGSKANSLIET HAR 4 600 MEDARBETARE VARAV 200 POLITIKER
Av Regeringskansliets cirka 4 600 tjänstgörande är ungefär 200 politiskt tillsatta. De av Regeringskansliets medarbetare som inte är politiskt tillsatta har sina anställningar oavsett vilka som sitter i regeringen.
Tjänstemännens uppgift är att bistå regeringen med att ta fram underlag och förslag till olika regeringsbeslut och utreda frågor av både nationell och internationell karaktär.
Tjänstemännen arbetar också med frågor kring styrning av de statliga myndigheterna genom att ta fram underlag till de årliga regleringsbreven och följa upp myndigheternas verksamhet. Internationella förhandlingar, inom till exempel EU-området, ingår också i arbetet.
REGERINGSKANSLIET SAMORDNAS AV STATSRÅDSBEREDNINGEN
Statsrådsberedningen har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet. Under 2019 fanns i Statsrådsberedningen statsministerns kansli och EU-ministerns kansli.
Därutöver fanns samordningskansliet, samordningskansliet för Liberalerna, förvaltningschefens kansli, rättschefens kansli, granskningskansliet, kansliet för samordning av EU-frågor, kansliet för EU-rättsliga frågor, kansliet för utrikes frågor och säkerhetspolitiska rådet samt Regeringskansliets internrevision. I statsministerns kansli ingick även Nationella innovationsrådets kansli. I Statsrådsberedningen tjänstgjorde under året i medeltal 191 personer.
CIRKA ETT TUSEN MILJARDER KRONOR I STATSBUDGETEN
I statsbudgeten för år 2019 uppgick inkomsterna till 1 056 miljarder kronor och utgifterna till 944 miljarder kronor. Statsbudgetens saldo uppgick således till 112 miljarder kronor. Det blev det största överskottet (den största "vinsten") på flera år för Sverige!
De fyra största inkomsterna för svenska staten under år 2019 var i miljarder kronor räknat "Direkta skatter på arbete" 655, "Indirekta skatter på arbete" 605, "Skatt på konsumtion och insatsvaror" 599 och "Skatt på kapital" 274 miljarder kronor. En viktig slutsats kan vara att produktion (arbete) beskattas hårdare än konsumtion.
Bland statens utgifter dominerade "Allmänna bidrag till kommuner" med 120 miljarder kronor, "Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning" 98, "Ekonomisk trygghet för familjer och barn" 97, "Hälsovård, sjukvård och social omsorg" 80 samt "Utbildning och universitetsforskning" 79 miljarder kronor.
SVENSKA UTLANDSMYNDIGHETER
Utlandsmyndigheterna, dvs Sveriges ambassader och generalkonsulat, är regeringens och Regeringskansliets förlängda arm i världen. Utlandsmyndigheterna stärker genomslaget för regeringens politik och tillvaratar svenska intressen i utlandet.
Under år 2019 fanns det 93 svenska ambassader och 8 konsulat i utlandet. Konsulaten låg i följande åtta för Sverige viktiga städer: Hongkong, Jerusalem, Mumbai, S:t Petersburg, Istanbul, Mariehamn, New York och Shanghai.
Härutöver har Sverige sju representationer och delegationer hos internationella organisationer: EU i Bryssel, FN i New York, de internationella organisationerna i Genève, OECD/Unesco i Paris, Europarådet i Strasbourg, OSSE i Wien och Nato i Bryssel.
REGERINGSKANSLIETS INFORMATION TILL ALLMÄNHETEN
När det gäller extern kommunikation strävar Regeringskansliet efter att i första hand kommunicera digitalt. Navet för att kommunicera regeringens och Regeringskansliets arbete är webbplatsen regeringen.se.
Där går det bland annat att ta del av aktuell information, prenumerera gratis på nyheter och se webbsända presskonferenser. Det går också att ta del av propositioner, skrivelser och statens offentliga utredningar.
Regeringskansliet använder även sociala medier, bland annat för att nå målgrupper som normalt inte besöker regeringen.se eller för att föra en dialog direkt med målgrupperna.
På regeringen.se finns information om regeringens och Regeringskansliets närvaro i sociala medier: www.regeringen.se/press/regeringen-och-regeringskansliet-i-sociala-medier/.
SVERIGE STYRS FRÅN HERKULESGATAN 17
Under den pågående fleråriga totalrenoveringen av regeringskvarteret Rosenbad (som är avstängt) finns numera statsministern, delar av Statsrådsberedningen, Justitiedepartementet och Förvaltningsavdelningen samt Näringsdepartementet inhysta i det närliggande kvarteret Björnen med adress Herkulesgatan 17 i Stockholm. Där ligger Sveriges nya maktcentrum.
Publicerat: 7 maj 2020
ANNONS
Hittills bästa nyhetsfotot
i Stockholms Varjehanda:
Oppositionens fem partiledare
efter att ha röstat bort Löfven
Direkt efter att ha röstat bort Stefan Löfven (S) i den historiska statsministeromröstningen på förmiddagen innan riksdagens högtidliga öppnande den 25 september 2018 gjorde de fyra allianspartiernas ledare ett gemensamt uttalande i kammarfoajén. Från vänster Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD). Oppositionens femte partiledare, Jimmie Åkesson (SD), råkade just då passera bakom deras ryggar tillsammans med sin stabschef Mikael Eriksson på väg till Sverigedemokraternas eget pressuttalande. Stillbilden är hämtad ur Stockholms Varjehandas videoklipp. Foto: Mac Lennart Lindskog.
Publicerat: 28 september 2018 (i SV).
Hittills bästa nyhetsvideon
i Stockholms Varjehanda
VIDEO (4 sekunder). Oppositionens samtliga fem partiledare ses här, för ovanlighetens skull tillsammans, under fyra korta sekunder efter att just ha röstat bort Stefan Löfven och hans regering i riksdagens historiska statsministeromröstning tisdagen den 25 september 2018: Från vänster Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) samt bakom dem Jimmie Åkesson (SD). Filmat av Mac Lennart Lindskog, Stockholms Varjehanda.