Kommentera innehållet i Täby Allehanda på företagets Facebooksida!
Här pågår ett corona-anpassat
möte för kommunfullmäktige
i Täby – fullsatt på distans
F d oppositionsråd (S) kvar som politisk vilde
VIDEO (129 sekunder). Under det senaste fullmäktigemötet, den 14 december 2020, i Täby kommunhus fanns endast tio personer i fullmäktigesalen: De sex personerna på podiet (varav två politiker och fyra mötesfunktionärer) samt fyra personer som teknisk support. Inga åskådare var på plats (förutom Täby Allehandas fotograferande reporter Mac Lennart Lindskog). Alla andra mötesdeltagare och åskådare var närvarande på distans. De ljus som flimrar förbi genom den öppna dörren och bakomvarande fönster härrör från biltrafiken på Attundavägen.
2020 års sista sammanträde för Täbys kommunfullmäktige hölls måndagen den 14 december klockan 18.00–22.10. Platsen var fullmäktigesalen i Täby kommunhus och via Skype på ett 80-tal andra ställen där ledamöter och ersättare fanns på coronasäkert avstånd. Sammanträdet blev intressant i fyra avseenden.
Det första avseendet var att det är fascinerande att som åskådare följa fullmäktiges möten år 2020. Det är som att återuppleva de första svenska TV-sändningarna på 1950-talet. Ljud och bild är inte alltid koordinerade. Deltagarna flackar med blicken, trycker på fel knappar och beter sig ganska ovant i rutan (vilket är naturligt i en ny situation).
Det torde finnas en lukrativ marknad för konsultföretag som kan videoträna förtroendevalda politiker (i Skype, Zoom, Teams m m).
Vidare: Närvarouppropet i början av varje fullmäktigemöte har återgått från snabb digital närvaroanmälan via trådlösa voteringsplattor (iPad Mini) till gammaldags muntliga upprop. Samma tidsödande muntliga procedur gäller vid votering (omröstning).
LIVLIG DEBATT OM AVVECKLING AV PRISET MOT RASISM
Det andra avseendet var de många debattinläggen och voteringen i ärendet "Avveckling av pris mot rasism, diskriminering och intolerans och inrättande av nytt pris". Bakgrunden till ärendet är att Kultur- och fritidsnämnden den 9 februari 2009 inrättade ett pris mot främlingsfientlighet och rasism.
Efter en utvärdering år 2013, som visade att antalet nomineringar per år var lågt, utvidgades priset och fick sitt hittillsvarande namn och inriktning. Även med den nya inriktningen har antalet nomineringar per år varit lågt. Sedan år 2014 har kommunen vid tre tillfällen valt att inte dela ut priset då inkomna nomineringar inte var relevanta.
Med anledning av detta har ytterligare en översyn av priset gjorts: Priset mot rasism, diskriminering och intolerans föreslås avvecklas och ersättas av ett nytt pris, Årets Täbybo, redan vid årsskiftet 2020/2021.
Efter en lång debatt avslutades ärendet med votering. Omröstningen utföll med 57 JA-röster (M, L, S, C, SD och KD) mot 4 NEJ-röster (MP och en partilös). De fyra NEJ-röstande reserverade sig mot beslutet att avveckla Priset mot rasism, diskriminering och intolerans.
ANNICA GRYHED EJ LÄNGRE MEDLEM I SOCIALDEMOKRATERNA
Det tredje avseendet hänger ihop med det föregående. Den partilösa ledamoten är nämligen Annica Gryhed (-). Hon har tidigare varit Socialdemokraternas ledande oppositionsråd (kommunalråd i opposition) här i Täby.
Den 29 oktober 2020 meddelade Socialdemokraterna: "Annica Gryhed inte längre partimedlem. Tidigare oppositionsrådet Annica Gryhed är inte längre medlem i Socialdemokraterna och representerar därmed inte längre partiet på något vis."
Annica Gryhed är därmed partilös eller, som det också kallas, politisk vilde. Hon har dock valt att stanna kvar som ledamot i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.
Täby Allehanda har den 15 december 2020 mejlat både till Annica Gryhed och till hennes efterträdare som ledande socialdemokratiskt oppositionsråd Agneta Lundahl Dahlström med erbjudande om att ge sin syn på det inträffade.
Endast Agneta Lundahl Dahlström har svarat. Hon skriver: "Jag vet inte varför hon har gått ur partiet, det får du fråga henne om. Tyvärr så sitter hon kvar på våra mandat i både KF o KS."
OVANLIG PROTOKOLLJUSTERING
Det fjärde avseendet är att ordföranden och de två protokolljusterarna markerade med en handskriven anteckning på protokollet att "Vi har noterat att ärenderubriken är felaktig". Det är mycket ovanligt att så sker.
Detta gällde resultatet av voteringen. Ärendet var inte "Ändring av ett förbudsområde inom Täby kommuns lokala ordningsföreskrifter" som det stod i protokollet utan i stället "Avveckling av pris mot rasism, diskriminering och intolerans och inrättande av nytt pris".
På podiet under kommunfullmäktiges sammanträde den 14 december 2020 satt från vänster kommunjuristen Ylva Ehn, kanslichefen Camilla Carlén, kommunsekreteraren Sofia Modin, kommunfullmäktiges ordförande Rolf E Ericsson (M), kommunfullmäktiges 2:a vice ordförande Markus Selin (S) och nämndsamordnaren Sandra Nagy. Liberalerna hade ännu inte utsett sin 1:a vice ordförande.
Publicerat: 26 december 2020.
ANNONS
Nya infartsvägen öppnad
till naturreservatet
Rönninge by–Skavlöten
Den 4 december 2020 öppnades den länge emotsedda nya infarten från Arningevägen till motionsgården Skavlötens bilparkering i Täby. Samtidgt stängdes den trafikfarliga infarten från Löttingelundsvägen för biltrafik. Gående och cyklister kommer även fortsättningsvis att kunna använda Skavlötsvägen (infarten från Löttingelundsvägen) för att ta sig till Skavlöten och Rönninge by. Besökande till Rönninge by har dessutom som hittills en friluftsparkering vid Antennvägen i närheten av företaget FLIR.
På fotot från den 5 december 2020 ses den nya hållbarhetscertifierade infartsvägen med den nybyggda motionsbron. Hållbarhetscertifieringen innebär att "arbetssättet tar hänsyn till miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet och omfattar bland annat projektledning, transporter och kulturhistorisk miljö".
Den nya infartsvägen korsas av en motionsbro, där motionsspår och skidspår går samman. Detta gör att motionärer, som använder spåren, inte behöver korsa vägen där bilister kör. Motionsbron är cirka 55 meter lång, 4,7 meter hög och gjord i trä. Fotograferad den 5 december 2020.
Den nya infartsvägen till naturreservatet Rönninge by–Skavlöten är markerad med en heldragen röd linje på kartan. Vägen går från cirkulationsplatsen i korsningen Arningevägen/Leverantörsvägen ("K-rauta-rondellen") till bilparkeringen vid Skavlötens motionsgård. Ungefär på mitten av den knappt kilometerlånga lyktstolpsbelysta grusvägen finns den nya motionsbron över vägen. Den gamla infarten från Löttingelundsvägen till naturreservatet är numera avstängd för biltrafik. Karta: Täby kommun.
Publicerat: 6 december 2020.
ANNONS
Täby kommuns långa budget-
möte slutade efter midnatt:
Oförändrat lågt skattetryck 2021
Täby kommuns cirka åtta timmar långa digitala budgetmöte måndagen den 23 november 2020 sändes direkt i kommunens webb-TV. Såväl kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare som åhörare/åskådare deltog på distans via Skype på grund av coronapandemin. Endast presidiet och mötesfunktionärerna tjänstgjorde i kommunhusets fullmäktigesal. I mitten på bilden på Täby Allehandas datorskärm ses kommunsekreteraren Sofia Modin och kommunfullmäktiges ordförande Rolf E Ericsson (M).
Täby kommuns viktigaste årliga möte är fullmäktiges budgetmöte i november. Normalt brukar budgetfullmäktige starta klockan 13 och pågå så länge som behövs. I år började budgetmötet först klockan 16 måndagen den 23 november 2020. Det skulle pågå till senast klockan 22, men fortsatte över midnatt till klockan 00.12 dagen därpå.
Det viktigaste ärendet på dagordningen var "Verksamhetsplan 2021" (VP 21). Verksamhetsplanen är kommunfullmäktiges övergripande styrdokument.
Verksamhetsplanen innehåller resultatbudget för år 2021 med plan för år 2022–2023, investeringsplan för 2021–2023, vision, inriktningsmål, nämndmål, utvecklingsområden samt taxor och avgifter.
Den regerande Täbyalliansen (M, L, C och KD) lade "en stark budget, trots utmanande tider" för Täby kommun 2021. Oppositionspartierna S, SD och MP reserverade sig till förmån för var sitt eget budgetförslag.
Moderaterna Täby sammanfattar den nu antagna budgeten så här:
Oförändrad skatt. Fortsatt lågt skattetryck: 17,55%.
97 miljoner kronor i tillskott till välfärden.
Besökspengen för hemtjänsten höjs med 6%.
Pengen för vård- och omsorgsboenden höjs med 2%.
Förskolepengen höjs med 1,75%.
Skolpengen höjs med 2%.
Ny matpeng för näringsriktig mat.
Satsning på elevhälsan.
Nya kommunvakter för ökad trygghet.
Höjt föreningsbidrag till föreningar som arbetar med social verksamhet bland äldre.
Ny företagslots.
Ny översikts- och hållbarhetsplan för en hållbar utveckling av Täby.
Bättre framkomlighet på våra vägar.
Belysning i motionsspåren förbättras.
Ensta krog ny mötesplats för kultur- och fritid.
Utreda möjligheten till fler stadsnära odlingslotter.
Avskaffad datumparkering för enklare och flexiblare parkering.
KOMMENTAR AV TÄBY ALLEHANDAS
REDAKTÖR MAC LENNART LINDSKOG
Täby kommunfullmäktiges budgetmöten brukar bli på tok för långa. Årets budgetmöte pågick i cirka åtta timmar med ett kort uppehåll för "en bensträckare" vid 19-tiden. Sammanträdet började klockan 16 och slutade tolv minuter efter midnatt.
Det är inte hälsosamt med så långa möten, varken för ledamöter, ersättare, mötesfunktionärer eller för åhörare/åskådare. Framåt midnatt började distansdeltagarna bli så trötta att det förekom felsägningar, gäspningar och tungt hängande ögonlock.
Mitt förslag är att budgetmötena ska ägnas enbart åt renodlade budgetfrågor dvs verksamhetsplanen och andra separata budgetärenden för det kommande året.
Som det nu var inleddes budgetmötet med besvarande av ett antal interpellationer (skriftliga frågor som kräver skriftliga svar och som åtföljs av debatt där alla ledamöter får delta) samt med ärendepunkten "Frågor" (när en enkel fråga besvaras får bara den som ställer frågan och den som svarar delta i överläggningen).
Efter den mastodontiska huvudpunkten "Verksamhetsplan 2021" stod flera "Svar på motion" på dagordningen. Samtliga svar på motioner (skriftliga förslag till beslut) bordlades dock till kommande sammanträde på grund av den sena tiden på dygnet (eller den tidiga timmen på det efterföljande dygnet).
Allt utom absolut nödvändiga ärenden på det årliga budgetmötet bör behandlas på andra fullmäktigemöten!
Publicerat: 25 november 2020.
ANNONS
Unikt digitalt sammanträde
för Täbys kommunfullmäktige
med bara två politiker i salen
Så här såg Täby kommunfullmäktiges unika totaldigitala sammanträde ut den 2 november 2020 då alla ledamöter utom ordföranden Rolf E Ericsson (M) och 2:e vice ordföranden och riksdagsledamoten Markus Selin (S) deltog på distans (normalt hemifrån). På en av Täby Allehandas datorskärmar ses här tre bildfält från sammanträdet inom den blåa rektangeln mot bakgrund av Täby kommuns webbplats. I det vänstra bildfältet finns en videobild på podiet med de två politikerna och fyra tjänstemän, i det högra övre fältet finns videobilder på alla distansdeltagarna och i det högra nedre fältet dagordningen med aktuellt ärende markerat med blå färg. De två övre fälten med videobilder går att förstora ett i taget.
Täby kommunfullmäktiges möte måndagen den 2 november 2020 med start klockan 18.00 blev ett historikt digitalt sammanträde anpassat till rådande corona-restriktioner: Endast två mötesledande politiker (av 61 ordinarie ledamöter plus ersättare) var närvarande i Kommunhusets fullmäktigesal.
Alla andra politiker deltog digitalt från andra platser via Skype. Det blev sammanlagt 67 uppkopplade politiker. Resultatet av Täbys första heldigitala fullmäktigemöte kunde ses i direktsändning via Täby kommuns webb-TV. Det går även att titta och lyssna på mötet i efterhand eftersom sändningarna sparas på kommunens hemsida.
Fullmäktigemötet kunde genomföras som planerat trots både mänskligt och tekniskt premiärstrul. Det gällde till exempel att slå på och slå av mikrofoner vid rätt tillfälle och att använda sin videokamera på rätt sätt.
Det var en ny fascinerande upplevelse att se närbilder på samtliga deltagare – ofta i intressanta hemmiljöer. Att se de valda beslutsfattarnas namn och ansikten (på både video och stillbild) kan göra dem mer kända i samhället. Det kan vara värdefullt för demokratin att på detta sätt öka intresset för både politiken och politikerna bland väljarna.
Bland fullmäktiges beslut den 2 november kan nämnas:
1. antagande av en för SÖRAB-kommunerna gemensam avfallsplan 2021–2032 "Lätt att göra rätt"
2. antagande av detaljplan för fastigheterna Såsta 3.5 och Såsta 3.7
3. beslut om marköverlåtelseavtal avseende fastigheterna Täby Topasen 3 och Topasen 4 i Täby park.
Publicerat: 2 november 2020.
ANNONS
Täby Företagarträff 2020:
Föreläsningar i stället för
utställning – Årets Företagare
blev Mikael Aronowitsch, Comex
VIDEO (112 sekunder). Ordföranden för Företagarna Täby Per Molin kungjorde att priset som "Årets Företagare Täby 2020" har tilldelats Mikael Aronowitsch, VD och ägare till IT-säkerhetsföretaget Comex Electronics AB. Comex ligger på Tumstocksvägen 11B i Arninge. Per Molin läste även upp juryns motivering, som framgår av videoklippet.
I prisutdelningsceremonin till Årets Företagare i Täby den 16 oktober 2020 i Täby kommunhus medverkade från vänster kommunstyrelsens ordförande och kommunalrådet Erik Andersson (M), Företagarna Täbys ordförande Per Molin, pristagaren Comex Electronics VD och ägare Mikael Aronowitsch samt Gymnasie- och näringslivsnämndens ordförande och kommunalrådet Eva von Wowern (KD). Om man tittar noggrant på diplomet ser man att även Comex styrelseordförande Stefan Aronowitsch nämns som pristagare.
Årets Täby Företagarträff anordnades fredagen den 16 oktober 2020 klockan 13.00–15.00 plus efterföjande mingel. Evenemanget blev lite annorlunda i år på grund av coronapandemin. För första gången sedan starten år 1985 blev det ingen företagsmässa (utställning) på Täby Företagarträff. I stället blev det ett intressant program med föreläsningar och prisutdelning till "Årets Företagare Täby 2020".
Deltagarantalet påverkades också av smittrisken. Högst 50 föranmälda deltagare tilläts närvara utöver föreläsarna och funktionärerna. Sammankomsten hölls i kommunfullmäktiges sammanträdessal i kommunhuset i Täby centrum.
Arrangörer av Täby Företagarträff är numera endast Företagarna Täby och Täby kommuns Näringsliv Täby sedan initiativtagaren Stockholms Handelskammare drog sig ur arrangemanget för några år sedan.
Programmets föreläsningar och prisutdelningen direktsändes på Företagarna Täbys Facebooksida https://www.facebook.com/ForetagarnaTaby och kan även ses i efterhand.
Bland deltagarna kan nämnas Anders Skogsmo, Kundskap AB, Fredrik Sörensen, Täby Enskilda Gymnasium, Göran Eriksson, Advokatfirman Göran Eriksson KB, Karl-Johan Hultman, Ambiductor AB, Kenneth Kovanen och Maria Atterborn Kovanen, båda från Nygårds Värdshus/Skänkstugan, Marie Markeryd Neffler, Danderyds Dogspa, Markus Selin, riksdagsledamot (S), Robert Stopp, Evenemangsbyrån, Roberta Malpassi-Kaulio, Law of Gravity AB, och Viktoria Siebke, Möten & Event.
Konferencier för årets Täby Företagarträff var kommunens biträdande näringslivschef Caroline Arenander.
VIDEO (52 sekunder). Föreläsningarna inleddes av den medialt mycket uppmärksammade ICA-handlaren Joakim Skotte, ICA Nära Alléns vid infarten till Näsby Slott. Han berättade om sin fascinerande karriär under rubriken "Våga satsa. Våga göra annorlunda!".
Annika Holst, NyföretagarCentrum Täby Danderyd Vallentuna, höll ett anförande med titeln "Bli nyföretagare under Corona – att starta företag mitt i en kris".
Efter kaffepausen höll affärs- och ledarutvecklaren Lizzie Claesson, Brighter Leaders, en föreläsning om omstart och inspiration.
På plats under Täby Företagarträff var från vänster kommunföreträdarna Peter Haddäng, Täbys nya Kompetenscenter, Peer Weding, chef för Arbetsmarknad och Integration, samt kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M).
Publicerat: 18 oktober 2020.
ANNONS
Lunchträff med Täbys nya
kommunalråd Eva von Wowern
VIDEO (123 sekunder). Täbys nya kommunalråd, kristdemokraten Eva von Wowern, inledde sitt anförande med att presentera sig själv på kommunens företagsträff utomhus den 23 september.
Täby kommuns första företagsträff för hösten 2020 hölls i form av ett lunchmöte (med wrap och dryck) den 23 september utomhus vid Täby Galopps gamla läktarbyggnad.
Öppningsanförandet hölls av det nya kommunalrådet Eva von Wowern (KD), tillika ordförande i Gymnasie- och näringslivsnämnden.
Anföranden hölls även av kommunens biträdandande näringslivschef Caroline Arenander, chefen för Täby kommuns Arbetsmarknad och integration Peer Weding, kommunens nya bygglovschef Anders Söderberg och kommunens projektchef för Täby park Anna Haraldsson.
Direkt efter företagsträffen följde rundvandring i den redan inflyttade delen Täby park för intresserade. Området stavas med gement p (Täby park) av kommunen och med versalt P (Täby Park) av byggföretagen.
Täby kommuns företagsträff hölls utanför Täby Galopps gamla läktarbyggnad (i bakgrunden), som kommer att rivas först år 2029.
Publicerat: 26 september 2020.
Första spadtaget för Riks-
byggens 131 hyresrätter i Täby
VIDEO (32 sekunder). Riksbyggens VD Johanna Frelin intervjuades av Täby Allehanda den 23 september.
Den 23 september 2020 var det officiell byggstart av Riksbyggens projekt Galopphästen i Täby Park (före detta Galoppfältet). Galopphästen kommer att innehålla 131 hyresrätter. Sammanlagt planerar Riksbyggen för cirka 800 nya bostäder i Täby Park i flera etapper, enligt företagets pressmeddelande.
– Behovet av fler bostäder är stort, inte minst i Stockholmsområdet. Det är därför väldigt roligt att vi kan starta bygget av 131 hyresrätter. Riksbyggen fortsätter nu sitt långsiktiga arbete med att skapa nya bostäder i Täby Park, både hyres- och bostadsrätter, där hållbarhet finns med genom hela genomförandefasen. Det säger Johanna Frelin, VD för Riksbyggen.
– Just huset som vi skapar här har vi tagit fram till en annan långsiktig ägare, Willhem. Vi tar fram bostäder både för oss själva att äga och för andra.
Hon berättade även att Riksbyggen har precis antagit en ny strategi (i förra veckan). De ämnar öka från 4 000 till 5 000 lägenheter i produktion per år.
Anföranden hölls även av Täby kommunstyrelses ordförande Erik Andersson (M) och Riksbyggens marknadsområdeschef Norrort Stefan Högman.
Projektet Galopphästen består av totalt 131 hyresrättslägenheter, varav sex LSS-lägenheter (LSS=Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). De kommer att fördelas i två huskroppar med fyra respektive sex våningar. Innergården kommer främst att bestå av gröna umgängesytor och bland annat innefatta en boulebana.
Hållbarhet är viktigt i alla steg i genomförandet av projektet. Riksbyggen har bland annat anlagt en pop-up trädgård i Täby Park. I trädgården finns till exempel 60 odlingslådor med både blommor och en krydd- och bärsektion. Det finns även en käpphästbana, som nyligen har öppnat och som redan har blivit populär.
Första inflyttningen i Galopphästen beräknas starta våren 2022. Riksbyggen bygger sedan tidigare Brf Cykelverkstaden med 111 nya lägenheter med bostadsrätt i Täby Park.
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder.
Det första spadtaget för Riksbyggens projekt Galopphästen i Täby togs den 23 september med corona-anpassade avstånd av från vänster Stefan Högman, marknadsområdeschef Norrort, Erik Andersson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Täby, och Johanna Frelin, verkställande direktör för Riksbyggen.
Publicerat: 26 september 2020. Justerat: 29 september 2020 (Wilhelm till Willhem).
ANNONS
Näsbyparks tennishall brann ned
till grunden i kraftig nattbrand
VIDEO (32 sekunder). Brandsläckning över resterna av Näsbyparks Tennishall i Täby.
Näsbyparks Tennishall blev totalförstörd när den eldhärjades natten till onsdagen den 5 augusti 2020. Fotograferat från bilparkeringen framför ICA Stop (som ligger till höger utanför bilden).
Näsbyparks Tennisklubbs (NPTK) tennishall på Bergtorpsvägen 41 vid Viggbyholms trafikplats på E18 i Täby brann ned och totalförstördes under en kraftig brand natten till onsdagen den 5 augusti 2020. Värden för miljontals kronor har gått till spillo, men ingen människa lär ha skadats. Brandorsaken är hittills okänd.
Polisen Stockholms län meddelar att klockan 02.15 inkom larm till Ledningscentralen om en brand i en tennishall i Näsbypark i Täby. Redan tidigt kom uppgifter om att hallen var övertänd.
Platsen är avspärrad och en teknisk undersökning kommer att göras när Räddningstjänsten är klar med släckningsarbetet.
Det finns inga uppgifter om att någon peson ska ha skadats i samband med branden, som i nuläget utreds som misstänkt mordbrand, enligt Polisen.
Kraftig rök och stora sotflagor från branden blåste in över det närliggande bostadsområdet Viggby kulle, som därför evakuerades tillfälligt till bland annat Viggbyskolan.
Täby kommun har inlett en dialog med Näsbyparks Tennisklubb.
NTPK:s tennishall innehöll fem tennisbanor, shop och cafeteria. NPTK är en av Sveriges ledande tennisklubbar inom både bredd- och elitverksamhet. Klubben har cirka 1 200 medlemmar och erbjuder träningsmöjligheter för såväl gamla som unga. NTPK har dessutom fyra utomhusbanor vid Näsaängsbadet.
NTPK bildades 1946 och ska fira 75-årsjubileum nästa år (se videointervjun med klubbchefen Kenneth Bergbom längre ned i det här reportaget).
Huvudentrén till Näsbyparks Tennishall står inte att känna igen efter branden. Ovanför taket ses en brandstege med två vattensprutande brandmän (från en brandbil på andra sidan byggnaden).
Eldsläckning fotograferad från ingången till motionsanläggningen SATS på övervåningen i ICA Stop-huset.
VIDEO (167 sekunder). Näsbyparks Tennisklubbs (NPTK) klubbchef Kenneth Bergbom intervjuas av Täby Allehandas fotograferande reporter Mac Lennart Lindskog framför de rykande ruinerna efter den nedbrunna tennishallen strax efter klockan 10 på onsdagsförmiddagen den 5 augusti.
Publicerat: 5 augusti 2020.
ANNONS
Täby Allehanda recenserar:
Täby kommuns nya friluftskarta
är bra men har vissa brister
Täby kommuns nya tvåspråkiga friluftskarta är aktuell år 2020, men det framgår ingenstans i trycksaken. Det framgår inte heller vad omslagsfotot visar (svaret är Stolpaskogens alsumpskog med spänger).
Täby kommun har nu i juli 2020 givit ut en efterlängtad papperskarta, "Täby kommuns friluftskarta", på svenska och engelska. Föregångaren "Fritidskartan – vägen till en aktiv fritid" från 2014 har varit slut sedan flera år.
Den nya papperskartan finns att hämta gratis i kommunhuset och på Huvudbiblioteket i Täby centrum. Kartan kan även laddas ned digitalt som pdf (Portable Document Format) på webbsidan taby.se/upplevtaby.
Kommunen har även flera andra slags digitala kartor med olika specialinriktningar och stor detaljrikedom. De finns på https://www.taby.se/stadsplanering-och-trafik/kartor-och-lantmateri/.
Här följer Täby Allehandas recension av den nya papperskartan:
Det bästa med den nya kartan är just att den är ny. Det mesta är uppdaterat. Där finns kommunens senaste tillväxtområden medtagna. Till exempel Hägerneholm och Ullna strand i nordvästra Arninge, det tidigare galoppområdet Täby park (med gement "p" på kommunalt vis), västra Roslags-Näsby och Näsby slottsområdet.
FRILUFTSKARTA RESPEKTIVE FRITIDSKARTA
Friluftskartan år 2020 har samma kartunderlag som Fritidskartan 2014. Det är samma skala (1:15 000), men årets papperskarta är betydligt mindre på både bredden och längden. För att få detta att gå ihop har sammanlagt en decimeter kapats till höger och vänster.
Den nya Täbykartan visar alltså inte hela kommunen. Det som saknas är en del av Torslundaområdet i nordvästra Täby och en del av Ullnabacksområdet i östra Täby. Kapningen har dessutom gjorts okänsligt: Det står nu "rslundavägen" i stället för Torslundavägen och "Ullnabacke" i stället för Ullnabacken.
Vidare har kapningen nedtill gått ut över gatuförteckningen, som alltså inte längre finns med. Man får inte veta var kommunens vägar, gator, gränder och stigar finns på kartan, till exempel i ruta G8. Det blir därmed svårare att hitta det man söker.
FÖRBÄTTRAD TECKENFÖRKLARING
En liten ändring i teckenförklaringen är en förbättring: Gång- och cykelväg markeras numera med en prickig grå linje. Tidigare har cykelväg kunnat misstas för motionsspår.
En missad uppdatering på kartan är kommunens vackert anlagda gångstig längs sydöstra Vallentunasjön, mellan Roslagsleden vid Såstaholm i söder och Mellansjövägen längre norrut.
Inom synhåll från denna gångstig ligger för övrigt Mellansjö skola (för grundskolebarn med stora resursbehov). Den omfattar åtskilliga skolbyggnader och boendehus. På tidigare kartor har dessa byggnader markerats tydligt. På den nya kartan förekommer ingen sådan markering.
Mellansjövägen ger därmed sken av att sluta i ett helt obebyggt skogsområde. Detta är varken bra för det rörliga friluftslivet eller för skolans elever och personal.
KARTANS STORA SVAGHET
Friluftskartans stora svaghet är just det genomgående draget att inte markera gårdar och andra liknande byggnader. Alla allmänna vägar är däremot utritade. Det ger kartläsaren det felaktiga intrycket att det bara finns skog eller öppen mark (angivna med nyanser av grönt på kartan) att vandra i där vägarna slutar. I verkligheten ligger där i stället ofta gårdar, villor, institutioner och privata tomter.
Den mest iögonfallande felbedömningen på friluftskartan är att beteckna galoppens fortfarande befintliga stora läktarbyggnad med utställningshallar och kontorslokaler som "öppen mark" (ljusgrönt på kartan). Täby kommun är inte lika mycket grön som Friluftskartan visar.
Jag anser även att golfbanorna bör markeras tydligare för säkerhets skull. Det är inte kul att som friluftsvandrare komma i vägen för en hårt slagen golfboll.
Kartans baksida består av ett 20-tal välskrivna tips med foto på utflyktsmål i Täby på både svenska och engelska.
TRYCKUPPGIFTER SAKNAS
Slutligen saknar jag besked om när friluftskartan är aktuell, det vill säga år 2020. Det årtalet finns inte angivet i trycksaken. Därutöver saknas uppgifter om tryckeri, tryckort och tryckår. Dessa är obligatoriska för den här typen av trycksaker, enligt Tryckfrihetsförordningen.
Dessutom vore det trevligt att få veta vilka personer som har skapat trycksaken: Vem har skrivit texten om utflyktsmålen, vem har fotograferat, vem har gjort layouten och vem har gjort själva kartan. Det är alltför anonymt nu.
Som jämförelse kan nämnas att under mina mer än 50 år som Täbybo har den bästa tryckta Täbykartan gjorts år 1987. Den är ett under av tydlighet, information och korrekthet. De stolta ansvariga personerna för mästerverket var då Ulla Britta Grönqvist och Kjell Staflund (kartredigering), Kerstin Nohrenius och Jonas Ferenius (text) samt Gustav Hansson (foto).
RECENSIONSBETYG
Sammanfattningsvis ger Täby Allehanda härmed "Täby kommuns friluftskarta" betyget tre stjärnor på skalan 1–5 stjärnor.
Recensent: Mac Lennart Lindskog,
Publicerat: 28 juli 2020.
ANNONS
Spännande arkeologisk
utgrävning av förhistorisk
boplats i Viggbyholm
Premiärvisningen den 1 juli drog så mycket folk (närmare 100 personer) att de delades upp i två grupper med varsin guide. De två guiderna var arkeologerna Rosanna Jönis och Estrid-upptäckaren Lars Andersson, båda från Uppdrag arkeologi AB. Utgrävningsområdet i "Viggbyholm 74" är beläget sydost om Viggbyholms trafikplats och avgränsas av E18 i norr och Skördevägen i sydost.
Här ska byggas cirka 230 nya bostäder i flerbostadshus och radhus, en idrottshall och lokaler för handel. En ny naturpark ska också anläggas (bakom Jönis och Andersson på fotot). Även en ny lokalgata kommer att anläggas från Bergtorpsvägen och förbindas med Skördevägen så att området knyts samman med övriga Viggbyholm. Skördevägen kommer dessutom att breddas och få en gång- och cykelväg.
Den 1 juli 2020 anordnades sommarens första visning för allmänheten av den uppmärksammade arkeologiska undersökningen i Viggbyholm i Täby kommun. En vikingatida gård, som beräknas vara mer än 1 000 år gammal, grävs ut under perioden fram till månadsskiftet oktober/november i höst. Därefter ska området, som ligger mellan E18 Norrtäljevägen, Bergtorpsvägen och Skördevägen, bebyggas med bostäder, butik (Lidl), restaurang (Pizza Hut) och bollhall (Näsbyparks Tennisklubb).
– Vi har hittat en del intressanta bruksföremål som speglar det vardagliga livet på gården, säger arkeologen John Hamilton i ett pressuttalande. Det handlar om ett drygt 8 000 kvadratmeter stort område som undersöks av Arkeologerna från Staternas historiska museer i samarbete med Uppdrag arkeologi AB. Uppdragsgivare är Täby kommun.
Pilspetsar, vridkvarnar, amulettringar, keramik och ett nålhus (behållare för synålar) är några av fynden som har grävts fram ur jorden. Arkeologerna hoppas få ny kunskap om hur traktens gårdar såg ut under yngre järnåldern.
Påträffade spår tyder på en förhistorisk gård, som tack vare kol-14-dateringar kan härledas till övergången mellan folkvandringstid och vendeltid det vill säga kring 400–550 e Kr. Gården har uppenbarligen fortlevt fram till vikingatid varefter den verkar ha övergetts eller flyttats till en annan plats.
Nyligen blev den så kallade avbaningen klar. Det innebär att markens ytskikt bestående av torv och jord har skrapats bort med maskiner. Spår av bostadshus och andra byggnader, troligen från olika tidsepoker, kan urskiljas under torven. Nu krävs kompletterande handrensning för att få en större förståelse för hur detaljer hänger ihop. Bebyggelselämningar från olika tidsfaser ligger till synes ihopblandade.
Den vikingatida gården har legat ganska skyddad vid en havsvik. Enligt John Hamilton är läget originellt: Det är nog ingen storgård. Den har snarare varit underlydande till en annan gård, som heter Kjula eller Tjula.
HAR VIKBY BLIVIT VIGGBY?
Det är en spännande plats. Namnet "Vikby" nämns i skrift redan under medeltiden som namnet på en gård i området. Det arkeologerna har hittat kan mycket väl ha varit föregångaren till denna.
– Vi har gjort en del medeltida fynd och hittat vad som ser ut som en medeltida huskonstruktion. Väggarna vilar på en grund av stenar istället för på resta stolpar som under vikingatiden. Vi diskuterar nu om platsen övergavs på vikingatiden eller om det fanns en gård där senare, säger John Hamilton på Arkeologerna.
Det mest värdefulla naturområdet kommer att bevaras. Vid rätt skötsel kan det ge den rödlistade snyltrotsväxten korskovall en möjlighet att finnas kvar. Den sällsynta rödgula blomman korskovall "bör med fördel hävdas i form av slåtter vartannat år". Beroende på hur mycket platsen kommer att besökas finns dock en stor risk att korskovallpopulationen påverkas negativt, enligt kommunen.
Utbyggnad av bostadshusen delas upp i flera etapper och kommer att pågå under åren 2021–2024. De första bostadshusen beräknas vara klara för inflyttning under hösten 2022. Hela området beräknas vara klart i slutet av år 2024.
HULTINSKA GÅVOBREVET
Exploatören Aros Bostad har genom projektbolaget Viggbyholms utvecklings AB i utvecklingssyfte förvärvat fastigheterna Viggbyholm 74:2 och Näsbypark 15:1. Mellan fastigheten Viggbyholm 74:2's båda delar finns en kommunal fastighet, Viggbyholm 74:1, som genom Hultinska gåvobrevet har överlåtits till Täby kommun med förbehåll om allmännyttig användning.
Genom "ett permutationsförfarande kan ett markbyte genomföras som möjliggör utbyggnad av planområdets östra delar samtidigt som de i enlighet med gåvobrevets intentioner säkerställs för allmännyttig användning", framhåller Täby kommun.
Den som vill veta mer om den arkeologiska utgrävningen i Viggbyholm rekommenderas att följa Leif Grönwalls hembygdstidning Fornminnesnytt på https://www.hembygd.se/taby/page/35750 samt arkeologernas Facebooksidor https://www.facebook.com/arkeologerna/ och https://www.facebook.com/uppdragarkeologi/.
En av de guidade besöksgrupperna den 1 juli ses på fotot stå nära Skördevägen. Längst borta i fonden skymtar motorvägen E18 Norrtäljevägen. På andra sidan träddungen till höger ligger Viggbydalen. Ungefär 500 e Kr var Viggbydalen en havsvik, vars strandkant gick upp ungefär till den nutida Skördevägen. Under vikingatiden kring 1000-talet hade havsviken i Viggbydalen minskat till en liten insjö. Med tidens landhöjningar förvandlades insjön så småningom till dagens slingriga bäck och vattendammar.
Publicerat: 3 juli 2020.
ANNONS
Gustav Bevakar Norrort byter
ut sin moped mot special-
utrustad Trygghetsvärdsbil
Gustav Svensson, som driver Gustav Bevakar Norrort, fyller 18 år den 12 juli 2020. Då byter han ut sin moped och får börja köra sin nyanskaffade "Trygghetsvärdsbil", som visades upp på nationaldagen den 6 juni i Täby Kyrkby Centrum. Trygghetsvärdsbilen är en specialutrustad Volvo V70 av 2004 års modell. Med hjälp av ett antal samarbetspartner har bilen rustats upp såväl exteriört som interiört.
Gustav Svensson kommer alltså att fortsätta åka runt i Täby och Vallentuna vid sidan av sina gymnasiestudier för att sprida trygghet och hjälpa till vid akuta händelser samt bistå ambulans, brandkår och polis. I bilen finns sjukvårdsmaterial, brandsläckare, brandfilt, vägkoner och mycket annat samt hjärtstartare. Gustav Svensson arbetar ideellt tillsammans med två andra trygghetsvärdar: Robert Lundqvist och Daniel Widberg.
Gustav Svensson med några närvarande sponsorer framför Tygghetsvärdsbilen: Från vänster Susanne Donning, Larm Assistans Sverige AB (bevakningstjänster), Gustav Svensson, Gustav Bevakar Norrort (brottsförebyggare), Claes Gustafson, Classe's Garage AB ("skönhetssalong" för bilar), Harald Paulsson, Larm Assistans Sverige AB (bevakningstjänster), och Göran Reinsson, LarmKraft AB (kamerasystem, inbrottslarm och passagesystem). En annan sponsor är Servicia Medical (hjärtstartare).
Publicerat: 7 juni 2020.
ANNONS
Ny badplats öppnas i Täby:
Ullnabadet vid Ullnabacken
Så här ser Täbys nya badplats ut. Ullnabadet i Ullnasjön har sandstrand, grillplats och picknickbord. I bakgrunden till höger ses en del av den cirka 100 meter höga Ullnabacken. Fotograferat den 21 maj 2020.
Täby kommun har öppnat en ny badplats: Ullnabadet. Den ligger i Ullnasjön vid foten av den stora Ullnabacken (tidigare Ullnatippen). Detta framkom under frågestunden på kommunfullmäktiges sammanträde den 18 maj 2020 i Täbys kommunhus.
Frågan som ställdes av Eva Pethrus (MP) löd: Tänker Alliansen säkra att det till årets badsäsong 2020 finns en allmän badplats för Täby kommuns invånare vid Vallentunasjön?
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) svarade: Det finns ett uppdrag att vi vill se nya badplatser anlagda i Täby kommun. Det är i Ullnasjön, i Näsbyviken och i Vallentunasjön. Hittills har vi färdigställt en badplats i Ullnasjön (den blev klar i slutet av förra året) och är nu fullt möjlig att nyttja från och med den här säsongen. I övrigt har vi i Täby totalt sex friluftsbad och dessutom Norskogens utomhusbassäng.
Den tilltänkta badplatsen i Vallentunasjön (där det tidigare Täbybadet låg) ligger på privatägd mark, som kommunen inte har full rådighet över.
– Det pågår diskussioner och förhandlingar med markägaren. Det finns ingen möjlighet att ha en badplats klar till den här sommarsäsongen i Vallentunasjön. Men uppdraget finns kvar att få till en badplats både i Vallentunasjön och i Näsbyviken, sade kommunalrådet Johan Algernon.
Det nu färdigställda Ullnabadet ligger vid Ullnasjön i Arninge–Ullna-området. Denna tidigare inofficiella badplats har nyligen genomgått en upprustning: Sandstranden har breddats. Där finns picknickbord med sittplatser, grillplats och cykelställ. Tillträde för fotgängare och cyklister (för närvarande avstängt med vägbom för biltrafik) sker enklast via Slalomvägen till Ullnabacken och Ullnabadet.
De badplatser som – utöver det nya Ullnabadet – finns i Täby är följande:
o Ängsholmsbadet vid Rönningesjön i Gribbylund är känt för sitt hopptorn på fem meter. I anslutning till badet finns boulebana, basketplan, grillplats och parkeringsplatser. Badet har också omklädningsrum, toalett och kiosk. Under veckorna 25–33 finns kommunanställda sommararbetare på plats för att hjälpa till att hålla badplatsen ren och välskött.
o Skavlöten ligger vid Rönningesjön i naturreservatet Rönninge by–Skavlöten. Badet har omklädningsrum, dusch, bastu, servering, grillplats och toalett samt stor parkeringsplats. I Skavlöten finns stora gräsytor lämpliga för bollspel och picknick. Badet ligger intill motionsspår och skogsområden.
o Täbybadet (som av Täby kallas Rösjöbadet) ligger vid Rösjön i Sollentuna kommun(!) bortom Skarpäng. Badet har bryggor, toalett och kiosk. I anslutning till badet finns även grillplats, stor bilparkering och en mindre lekplats för de yngsta barnen. Under veckorna 25–33 finns kommunanställda sommararbetare på plats.
o Hägernäsbadet på det forna F2-området (numera bostadsområdet Hägernäs Strand) ligger vid Stora Värtan, som är en del av Östersjön. I anslutning till badet finns grillplats, parkeringsplats, toalett, lekplats och en beachvolleybollplan. Vid badet finns även ett utomhusgym. Under veckorna 25–33 finns kommunanställda sommararbetare på plats.
o Näsaängsbadet i Näsbypark ligger vid Stora Värtan, som är en havsvik i Östersjön. Badet har wifi, toalett, grillplats, lekplatsen Näsaängsleken och tillgång till kiosk vid tennisbanorna intill. Under veckorna 25–33 finns kommunanställda sommararbetare på plats.
o Kråkudden är belägen vid Stora Värtan i Näsbypark i närheten av Näsaängsbadet. På Kråkudden kan man bada från klipporna eller använda den badtrappa som finns för att lättare komma ner i vattnet. Grillplats finns. Man når Kråkudden via Värtans strandpromenad längs vattnet. Kråkudden hade sin storhetstid med simtävlingar som samlade hundratals åskådare på 1930- och 1940-talen för att se bland andra världsrekordsimmaren Arne Borg.
o Norskogsbadet har i år säsongsöppet från den 25 maj till mitten av augusti. Detta tempererade utomhusbad ligger i Centralparken i Näsbypark. Badet har en 25-metersbassäng för motionssim och en grundare bassäng för lek. På området finns även en plaskbassäng, badvakter, servering, omklädningsrum, dusch och bastu. Norskogsbadet drivs med inträdesavgift av Medley på uppdrag av Täby kommun.
Härutöver finns ett antal mindre inofficiella badplatser i Täby, till exempel i Röhäll vid Stora Värtan och intill de båda husvagnsbyarna i Nygård vid Vallentunasjön.
Dessutom finns den stora simhallen Tibblebadet med 50-metersbassäng i Täby centrum samt för människans bästa vän ett inhägnat hundbad i Rönningesjön vid Hästängen i södra Gribbylund.
Så här ser det forna Täbybadet i Vallentunasjön ut numera. Det enda som tycks användas är grillplatsen till vänster. Så sent som på 1980-talet fanns här ett mycket populärt bad med simskola, kiosk, omklädningshytter och badbryggor. Täby kommun för nu diskussioner och förhandlingar med markägaren (Semesterhemmet Nygård Ekonomisk förening) om att återupprusta badplatsen. Föreningen är knuten till Kommunal det vill säga Svenska Kommunalarbetareförbundet. Fotograferat den 5 april 2020.
Publicerat: 26 maj 2020.
ANNONS
Täby Allehanda kommenterar
kommunfullmäktiges möte:
Krympt "corona-fullmäktige"
knaprar på demokratins kanter!
Så här ser Täby kommunfullmäktiges direktsända sammanträde ut på en datorskärm hemma. Fotograferat den 20 april 2020. Detta första "krympta" fullmäktigemöte i Täby leddes av kommunfullmäktiges ordförande Rolf E Ericsson (M), 82 år. Det pågick i 2 timmar och 25 minuter. Observera de extra stora avstånden mellan ledamöterna i förgrunden.
Det såg till en början ut som ett helt vanligt sammanträde i kommunfullmäktige – det som hölls i Täbys kommunhus måndagen den 20 april 2020 med start klockan 18. I stället blev det mycket ovanligt. Till och med historiskt ovanligt – utan att ett enda officiellt ord sades om detta före eller under sammanträdet.
Kommunfullmäktige i Täby består av 61 ledamöter (plus ersättare) som väljs vart fjärde år. Plötsligt den 1 april 2020 (av alla datum!) publicerade lokaltidningen Mitt i Täby (grattis till scoopet!) en artikel med uttalande av kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M). Rubriken löd: "Nu krymper kommunfullmäktige – från 61 till 39 ledamöter". Det var inget aprilskämt.
Erik Andersson publicerade sedan artikeln på sin egen privata Facebooksida och svarade där på kommentarer från sina följare samma dag, det vill säga den 1 april.
Beskedet medför således att 22 valda ledamöter i kommunfullmäktige inte längre får vara med och besluta.
Hur är detta möjligt? Varför har kommunen inte informerat om denna viktiga förändring på sin webbplats eller i andra officiella sammanhang eller ens på kommunfullmäktiges första krympta möte den 20 april?
Svaret på frågorna finns att söka hos SKR, dit många kommuner har vänt sig under den pågående coronakrisen.
SVERIGES KOMMUNER OCH REGIONER
SKR är förkortningen för Sveriges Kommuner och Regioner, som är medlems- och arbetsgivarorganisationen för landets samtliga 290 kommuner och 21 regioner. Sveriges Kommuner och Regioner hette tidigare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
SKR konstaterar bland annat att "Det av regeringen meddelade förbudet mot allmänna sammankomster med mer än 50 deltagare påverkar inte möjligheterna eller förutsättningarna för att hålla sammanträden med fullmäktige i kommun, region eller kommunalförbund".
Med andra ord: Täby kommunfullmäktige skulle således kunna fortsätta sammanträda med samtliga 61 ledamöter.
Kommunallagen ger dessutom inte fullmäktige någon möjlighet att minska antalet ledamöter under löpande mandatperiod. Inte heller är det möjligt att minska antalet ledamöter i nämnderna för löpande mandatperiod.
Nu kommer vi till det mest intressanta i det här fallet: Om partierna däremot kommer överens om att införa ett slags kvittningssystem i linje med det som partierna i riksdagen har enats om, så skulle det inte vara olagligt enligt SKR. Det gäller under förutsättning att kravet om beslutsförhet är uppfyllt, det vill säga att mer än hälften av ledamöterna (inklusive tjänstgörande ersättare) måste vara närvarande.
SMITTSPRIDNING AV COVID-19
Bakgrunden till överenskommelsen mellan partierna i riksdagen är den extraordinära situation som spridningen av covid-19 har medfört.
För att garantera riksdagens uthålliga beslutskapacitet och den samhällsviktiga verksamhet som riksdagen bedriver har Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet förbundit sig att upprätthålla vissa åtgärder och prioriteringar under en begränsad tidsperiod.
I överenskommelsen ligger bland annat att endast 55 ledamöter (av totalt 349 riksdagsledamöter) under den överenskomna tiden kommer att delta i beslut i riksdagens kammare.
Reglerna om beslutsförhet på kommunal nivå innebär följande: Kommunfullmäktige får som huvudregel bara handlägga ett ärende endast om mer än hälften av ledamöterna är närvarande. Fullmäktige får dock bestämma att interpellationer och frågor får besvaras även om färre ledamöter är närvarande. Som ledamöter räknas i dessa fall också tjänstgörande ersättare. Så långt SKR.
Här i Täby kom partierna den 30 mars 2020 överens om följande krympta mandatfördelning (ordinarie antal ledamöter inom parentes): M 15 (24), L 8 (12), S 5 (8), C 3 (5), SD 3 (5), KD 3 (4) och MP 2 (3). Sammanlagt 39 (61) ledamöter. Överenskommelsen är undertecknad av partiernas gruppledare i kommunfullmäktige.
KVITTNING MELLAN PARTIERNA
Överenskommelsen är formellt sett ett slags kvittningsförfarande mellan partierna. Den är inte beslutad i kommunfullmäktige. Så lätt är det alltså att kringgå kommunallagen!
Riksdagen är en sak för sig med stora reseavstånd för flertalet ledamöter. Kommunfullmäktige i Täby är en helt annan sak med mycket korta reseavstånd för samtliga ledamöter.
Med tanke på att personer som har fyllt 70 år (70+) definitionsmässigt ingår i en riskgrupp kan det krympta kommunfullmäktige få en slagsida åt ledamöter som är yngre än så. Det innebär att den livserfarenhet som äldre ledamöter besitter går till spillo i den nu införda krympta versionen.
En stor del av väljarna går alltså miste om valda ledamöter som tillhör deras egen åldersgrupp och som kan föra deras talan. Det är en onödig signalpolitik att frånta 22 av de 61 fullmäktigeledamöterna deras rätt att närvara och besluta. Detta är ett ganska allvarligt demokratiproblem.
I och med överenskommelsen om ett krympt kommunfullmäktige ligger det nu på fullmäktiges ordförande och de sju gruppledarna att försöka begränsa mötestiden till två timmar.
Numera behandlas därför endast beslutsärenden och frågor. Interpellationer och motioner bordläggs däremot till nästa möte (och i sin tur till nästa möte och så vidare så länge som den temporära överenskommelsen gäller).
Att oppositionspartierna inte får sina interpellationer och motioner behandlade och besvarade i tid är också ett allvarligt demokratiproblem.
Slutsatser: Återgå till det lagstadgade antalet ledamöter i Täby kommunfullmäktige: 61 ordinarie ledamöter i stället för temporärt 39 ledamöter! Behandla interpellationer och motioner direkt när de är aktuella!
Skribent: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehandas redaktör och utgivare.
Publicerat: 21 april 2020.
ANNONS
Täby Allehanda tipsar
om fina promenadstråk
utan trängsel i coronatider
En lång träbrygga för fågelskådning och avkoppling finns vid Värtans strandpromenad i Hägernäsviken. Där kan man få uppleva sevärdheter som snatterand (numera mycket sällsynt), storskarv, gråhäger, rörsångare, knipa och skäggdopping. Fotograferat den 15 april 2020.
Täby Allehanda tipsar här om några fina promenadstråk i Täby, där man kan gå eller cykla och ändå hålla avstånd till andra personer i rådande coronatider. Kommunen har till exempel under senare år gjort flera svåråtkomliga sumpområden lättillgängliga för allmänheten genom att anlägga spänger av trä över dessa våtmarker.
Det finns många fina friluftsområden i Täby. Här följer ett personligt urval gjort av Täby Allehandas redaktör och utgivare Mac Lennart Lindskog:
1. VÄRTANS STRANDPROMENAD
Först av allt: Täby kommun ligger vid havet. Stora Värtan är en havsvik till Östersjön. Kuststräckan är cirka sju kilometer lång. Strandpromenaden har belysning och är till större delen asfalterad. Det går bra att både promenera och cykla där.
Det finns mycket intressant att se längs vägen: Två stora småbåtshamnar (Viggbyholms Båtklubb och Näsbyvikens Båtsällskap), en sjöflyghamn (Täby Sjöflygklubb) där privatflygplan med pontoner startar och landar på vattnet i Hägernäsviken, en före detta sjöflygflottilj (F 2) med flera bevarade kulturhistoriska byggnader, ett slott (konferens- och festanläggningen Näsby Slott) samt restauranger (Pont, Umami och Lilla Slottskrogen).
Vidare: Badplatser (Hägernäsbadet, Näsaängsbadet och Kråkudden), idrottsplats med ishall och fotbollsplaner (Hägernäs Strand), skogar, parker, bryggor, utsiktspunkter med vilobänkar, lekplatser, vackra villor samt nya moderna flerbostadshus (Hägernäs Strand och Näsby Slottspark).
En lång smal spång av trä leder tvärs igenom Stolpaskogens alsumpskog. Efter snösmältningen ser alsumpskogen ut som en liten insjö. Bäst är den i maj med grönskande blad och kvittrande fåglar. Man kan höra svarthättan sjunga och få en skymt av entitan. Fotograferat den 13 april 2020.
2. STOLPASKOGEN MED ALSUMPSKOGEN
Stolpaskogen är Täbys "stadsskog" med elljusspår, promenadvägar och skogsstigar. I Stolpaskogen finns den tre kilometer långa Stolpaleden. Den går mellan friluftsanläggningen Ensta krog och Roslagsbanans järnvägsstation Visinge. Längs vandringsleden i kuperad terräng finns 14 informationsstolpar som beskriver platsernas historik eller naturvärden.
Man kan nöja sig med att gå den kortare sträckan (cirka en kilometer) från Ensta krog tur och retur den sevärda Alsumpskogen med spänger, en jätteasp samt Svältans timrade väderskydd och anlagda grillplats.
Av skylten vid den mycket höga och grova aspen framgår att trädets stam har en omkrets på cirka 260 centimeter. Svältan är en mager ängsmark där hästar har betat.
I Alsumpskogen varierar vattennivån över året. Vid snösmältningen på våren är vattennivån hög. På sommaren är marken endast fuktig. Vackrast är Alsumpskogen i maj månad efter den grönskimrande lövsprickningen. Det trädslag som klarar variationerna i vattennivå bäst är alen, framgår det av Täby kommuns information.
Ensta krog var under stormaktstiden (1611–1718) den första anhalten på postvägen från Stockholm till Finland. Vid gästgivargården Ensta krog kunde hästar bytas ut för den fortsatta färden.
Stolpaskogen har fått sitt namn efter det forna båtsmanstorpet Stolpen.
3. RÖNNINGESJÖN RUNT
Rönningesjön runt är ett cirka sex kilometer långt gång- och cykelstråk. Man cyklar runt Rönningesjön i maklig takt på ungefär en timme. Mycket vackert och mycket idylliskt.
På den västra sidan av sjön (Viggbyholm, Gribbylund och Löttingelund) utgörs stråket av en ganska kuperad stig. På den östra sidan av sjön (Rönninge by–Skavlöten naturreservat) utgörs stråket huvudsakligen av en grusväg.
Den första sevärdheten är Täbys bästa badplats: Ängsholmsbadet i Gribbylund. Ängsholmsbadet är ett kommunalt bad. Täby kommun ansvarar i samarbete med Gribbylunds Fastighetsägareförening för den dagliga driften av badet.
Ängsholmsbadet är mycket populärt med sina stora gräsytor. Det har två badstränder med bryggor. Badet har även ett hopptorn på 1,3 och 5 meter samt omklädningsrum, utomhusdusch och toalett.
Till badet hör en kiosk, som föreningen Täby Sim ansvarar för. Kiosken hålls öppen alla dagar med normalt badväder under skolornas sommarlov. I anslutning till badplatsen finns en boulebana och en basketplan samt parkeringsplatser.
Ängsholmsbadet är ett EU-bad. På sådana bad tas kontinuerliga vattenprover. Ängsholmsbadet har tidigare tilldelats miljöutmärkelsen Blå Flagg, som avskaffades för insjöbad i Sverige år 2013.
Den andra sevärdheten runt Rönningesjön är Skavlötens friluftsanläggning i den nordöstra delen av sjön. Där finns ett belyst spår som är drygt 2,5 kilometer långt. På anläggningen finns en servering som drivs av Täby Orienteringsklubb och som håller öppet under helger och sommarlov.
På Skavlöten finns också tillgång till dusch, bastu, omklädningsrum och värmestuga. Vid anläggningen finns stora gräsytor lämpliga för bollspel och picknick under sommarhalvåret. Samt inte minst en badplats med brygga.
Den tredje sevärdheten är Rönninge by. Den är en levande lantbruks- och kulturby. Rönninge by är även en visningsgård med djurstallar, café och ponnyridning. I djurstallarna finns kor, hästar, får, getter, kaniner, grisar och höns. I Rönninge by finns dessutom Täby Hembygdsförenings museum: Hembygdsmuseet.
På Skansberget, cirka 500 meter norr om Rönninge by, kan man beskåda kvarlämningar av en borg byggd omkring 500 e Kr.
Kronan på verket i Strandskogens alsumpskog är den här originella träbryggan i Ullnasjön. En bred trappa leder upp till plattformen för fågeskådare och andra naturintresserade. Med hjälp av kikare har örnar beskådats i fjärran. En lite mindre trappa leder ned i bryggöppningen, där man kan studera djur och växter i vattnet. Den stora kullen till höger i bakgrunden är Ullnabacken. Fotograferat den 15 april 2020.
4. STRANDSKOGEN I ARNINGE-ULLNA
Täby kommun är duktig på att ta tillvara svårtillgänglig mark som till exempel sumpmark. I Strandskogen vid Ullna Strand, dvs området som ligger sydväst om Ullnasjön, finns numera ett system med både smala och breda spänger i det sumpiga området. Det gör att man kan vandra torrskodd några decimeter ovanför våtmarken.
Projektet är en del av den nya stadsdelen i nordvästra Arninge-Ullna i Täby kommun. Strandskogen är en av tre parker som Topia Landskapsarkitekter har gestaltat i stadsdelen.
Strandskogen är utsmyckad med skyltar i corténstål. På stålskyltarna har haiku-dikter författade av den svenske poeten Tomas Tranströmer stansats ut. Tranströmer erhöll Nobelpriset i litteratur 2011 och avled 2015. Nattetid lyses skyltarna upp inifrån. På rör av corténstål finns dessutom information om både fauna och flora på platsen.
Strandskogens spänger omfattar ett mycket litet men väldigt fascinerande område. Man promenerar runt på samtliga spänger på 10–15 minuter.
MÅNGA ANDRA PROMENADSTRÅK I TÄBY
Det finns många andra upplevelserika gångvägar och vandringsstigar i Täby. Till exempel:
• Hagby- och Mörtsjöområdets tre vandringsleder: Sjöslingan 6 km, Skogsslingan 4 km och Fornslingan 5 km.
• Hälsans stig, 3 km, i Gribbylund.
• Roslagsleden (mycket lång, går genom Täby och flera andra kommuner).
•
Forn- och naturstigen, 3 km, går delvis genom naturreservatet Täby prästgård (stigen börjar och slutar vid Roslagsbanans station i Täby kyrkby).
• Jarlabankes bro ligger vid Vikingavägen/Jarlabankes väg i Täby kyrkby. I närheten finns Båtsmanstorpet Runborg från 1737 bevarat i ursprungligt skick. Jarlabankes bro ingår i Runriket, som har skapats runt Vallentunasjön genom ett samarbetsprojekt mellan Täby kommun, Vallentuna kommun, Stockholms läns museum och Länsstyrelsen.
• Centralparken är Täbys stadspark. Där finns ett sommaröppet bassängbad (Norskogsbadet), tennisplan, boulebanor, lekplatser, odlingslotter, utomhusgym, skogspartiet Fantasibacken och framförallt ett kombinerat skulptur- och meditationsstråk med nio ljudfilsbeskrivna skulpturer av skulptören Carl-Gustaf Ekberg.
Publicerat: 17 april 2020.
ANNONS
Täby kommun inrättar särskild
krisledningsnämnd för extra-
ordinära händelser i fredstid
Täbys kommunfullmäktige beslutade den 16 mars 2020 att inrätta en ny nämnd, Krisledningsnämnden (KLN), från och med den 1 maj 2020.
Bakgrunden till beslutet är att en översyn av reglementen för Täby kommuns samtliga nämnder har genomförts och utmynnat i förslag till reviderade reglementen. Kommunstyrelsen remitterade förslagen till samtliga nämnder under hösten 2019 för synpunkter.
Revideringen innebär att nämndernas arbetsformer regleras i ett gemensamt reglemente, "Reglemente med allmänna bestämmelser för Täby kommuns nämnder". Krisledningsnämnden har således att förhålla sig både till det gemensamma reglementet och till den egna nämndens reglemente.
Krisledningsnämnden blir alltså en egen nämnd med eget reglemente och utgörs inte längre automatiskt av kommunstyrelsens ledamöter. Det tidigare reglementet, som var en bilaga till kommunstyrelsens reglemente, upphävs den 1 maj 2020.
Krisledningsnämnden träder enbart i kraft om kommunen drabbas av en extraordinär händelse i fredstid. Nämnden blir då kommunens ledande politiska organ.
EXTRAORDINÄR HÄNDELSE
En extraordinär händelse är en händelse som avviker från det normala. Den innebär en allvarlig störning eller en överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av kommunen. Detta framgår av Täby kommuns "Reglemente för krisledningsnämnden" daterad den 2020-02-07.
Krisledningsnämnden har vid en extraordinär händelse rätt att överta hela eller delar av andra nämnders verksamhetsområden, befogenheter och beslutsrätt.
Det är ordföranden i Krisledningsnämnden som bedömer och beslutar när en extraordinär händelse medför att nämnden ska träda i funktion.
Hittills har kommunstyrelsen varit krisledningsnämnd. Tretton ledamöter med tretton ersättare blir nu sju ledamöter med sju ersättare, vilket anses vara mer effektivt vid kriser i fredstid. Som exempel på kriser i fredstid har nämnts stora bränder och stora olyckor, som lamslår samhället.
SJU VALDA LEDAMÖTER
Krisledningsnämndens mandatperiod följer kommunstyrelsens mandatperiod.
Kommunfullmäktige valde följande sju personer till ledamöter i Krisledningsnämnden: Erik Andersson (M), Hans Ahlgren (L), Agneta Lundahl Dahlström (S), Annica Nordgren (C), Tobias Karlström (KD), Thore Wiberg (SD) och Eva Pethrus (MP).
Kommunfullmäktige valde vidare följande personer till ersättare i Krisledningsnämnden: Johan Algernon (M), Camilla lfvarsson (L), Mats Wilhelmsson (C), Christer Swaretz (KD) och Steven Jörsäter (SD). Val av ersättare för S och för MP bordlades.
Erik Andersson (M) valdes till ordförande i Krisledningsnämnden, Hans Ahlgren (L) till 1:e vice ordförande och Agneta Lundahl Dahlström (S) till 2:a vice ordförande.
Tobias Karlström har senare meddelat att han kommer att lämna sina uppdrag i kommunen den 20 april 2020. Han kommer då att tillträda som stabschef hos Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
En inte alltför djärv gissning är han efterträds som ledamot i Krisledningsnämnden av KD:s blivande kommunalråd Eva von Wowern. Tanken är att Krisledningsnämnden ska bestå av gruppledarna för samtliga sju partier i kommunfullmäktige.
Publicerat: 27 mars 2020.
Inträdesordning avslöjar hur
partierna i Täby gillar varandra
Täbys kommunfullmäktige beslutade den 16 mars 2020 om inträdesordning i den nya Krisledningsnämnden (KLN). Inträdesordningen reglerar i vilken partiordning en ersättare ska träda in för en ledamot som inte kan närvara.
M: M, L, C, KD, SD, S.
L: L, M, C, KD, S, MP.
C: C, M, L, KD, S, MP, SD.
KD: KD, M, L, C, S, SD.
S: S, MP, C, L, M.
SD: SD, M, KD.
MP: MP, S, C, L.
Här kan man alltså utläsa hur partierna i Täby gillar varandra: Till exempel att Moderaterna (M) föredrar att ersättas av en Sverigedemokrat (SD) framför en Socialdemokrat (S). Liberalerna (L) kan inte tänka sig att ersättas av en Sverigedemokrat (SD) ens som sista alternativ, medan Centerpartiet (C) däremot accepterar det. Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) står varandra närmast.
Publicerat: 27 mars 2020.
ANNONS
Hembygdsföreningen berättade om sin gårdsforskning i Täby
VIDEO (50 sekunder). Täby Hembygdsförening (THF) inormerade om några av kommunens historiska gårdar inför ett 50-tal åhörare på Täby huvudbibliotek den 5 mars 2020. I videon ses Ulf Sandberg berätta om Torslunda i nordvästra Täby där han bor.
THF startade under hösten 2019 projektet "Täbys gårdar". Där har föreningen samlat ett antal "gårdsforskare", som vill veta mer om hembygdens historiska gårdar.
Dessa hembygdsforskare arbetar med olika källor och arkiv för att hitta nya uppgifter och bilder för att komplettera gårdarnas berättelser. Aktuella Täbygårdar är Hägernäs, Tibble, Torslunda, Tjula och Ella. Den som är intresserad av att "adoptera" en gård eller hjälpa till med de gårdar som redan har påbörjats är välkommen till projektet.
Talare om gårdsforskningen i Täby var Marianne Möllerman, kontaktperson för THF:s släktforskning, och Ulf Sandberg, kontaktperson för THF:s hembygdsforskning.
Publicerat: 7 mars 2020.
ANNONS
Täby Allehanda granskar:
Så gick det för premiären
med direktsänd webb-TV från
Täbys kommunfullmäktige
VIDEO (199 sekunder). Täby kommunfullmäktiges ordförande Rolf E Ericsson (iförd ordförandekedja) inledde det första webb-TV-sända fullmäktigemötet med att presentera de sju personerna vid presidiebordet på podiet (tre politiker och fyra tjänstemän). Han informerade sedan om nyordningen för fullmäktiges ledamöter och ersättare att anmäla sin närvaro via den trådlösa voteringsplattan på var och ens plats. Därefter gav han ordet till kommundirektören Katarina Kämpe, som från talarstolen informerade om nyheter i kommunfullmäktiges arbetsordning.
Måndagen den 4 november 2019 klockan 18.00 var det premiär för reguljär webb-TV-sändning från Täby kommunfullmäktiges sammanträde. Mötet hölls i fullmäktigesalen i Täby kommunhus i Täby centrum och pågick i ungefär tre timmar.
Från och med den 4 november direktsänds alltså kommunfullmäktige via webb-TV. Inspelningarna sparas också på webben, så att man kan ta del av dem när man vill.
Kommunfullmäktiges sammanträden filmas och fotograferas numera av ett företag som anlitas av Täby kommun. Sådana filmer och foton kan användas i Täbys kommunikationskanaler som till exempel webb, Facebook, Youtube, tryckt material och informationsskärmar för att berätta om kommunens verksamheter.
De nya kameror som är diskret installerade i fullmäktigesalens tak är dock inte riktade mot publikens platser. Det innebär att de närvarande åhörarna/åskådarna inte filmas eller fotograferas av kommunen under kommunfullmäktiges sammanträden. För massmedia, som lyder under grundlagar som Tryckfrihetsförordningen (TF) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL), gäller andra villkor än i dataskyddsförordningen (GDPR).
Det företag som vann Täbys upphandling av voteringssystem och webb-TV-sändning för kommunfullmäktige heter Quickchannel AB. Det erbjuder ett komplett system som stöder webb-TV-kanaler, live- och on-demand-sändningar samt voteringar.
Ett 80-tal kommuner anlitar redan Quickchannel AB, som har sitt huvudkontor i Stockholm. Företagets VD Viktor Hedström fanns på plats under premiärsändningen i Täby.
Filmen från Täby kommunfullmäktiges möte den 4 november 2019 kan man se genom att klicka på direktlänken https://secure.quickchannel.com/qc/?play=50205. /Reportaget fortsätter nedan/
Fullmäktigesalen ses här med den ena talarstolen i förgrunden och presidiets podium till höger. I taket hänger projektorer, strålkastare och kameror. Väggarna är försedda med konstnärliga dekorationer.
Hur gick det då med webb-TV-sändningen? Svar: Ganska bra, men borde kunna bli bättre.
Hemifrån hördes ljudet från talarstolarna bättre än ljudet från ordförandeplatsen, som för det mesta ändå var hörbart. Ljudet i en stationär bordsdator med bra högtalare var inte oväntat bättre (lite fylligare) än ljudet i en mobiltelefon (lite spetsigare). För de närvarande i fullmäktigesalen var allt ljud av god kvalitet.
Den webbsända bilden består egentligen av en stor huvudbild, som i sin tur består av tre mindre delbilder: 1) Aktuell talare (i talarstol eller vid presidiebordet), 2) Namnlista på anmälda talare, 3) Dagordningen med pågående ärende markerat med blå färg. De två förstnämnda delbilderna kan var för sig ställas om till helskärmsläge.
Bildmässigt förekom flera problem i webb-TV-premiären: Dålig upplösning i helskärmsläge i den stationära bordsdatorn hemma trots snabb nedladdning genom fiberkabel (486 Mbit/sek enligt Bredbandskollen). Dessutom: Ofta förekommande ryckighet (några sekunders frysning) av bilden på den stationära datorn, medan ljudet fortsätter obehindrat. Tekniken tycks främst vara anpassad till mobiltelefoner.
Utöver de tekniska problemen förekom problem med innehållet under premiärsändningen: Ett vanligt misstag var tidvis fel namn på talare i bild.
En annan sak, som man inte tänker på när man befinner sig i fullmäktigesalen, är de olika bakgrunderna till de båda talarstolarna. På webb-TV ser man den vänstra talarstolen med en vägg och ett vackert flaggställ som bakgrund.
Den högra talarstolen har däremot en bakgrund som består av vägg med två dörrar, som öppnas och stängs av politiker och personal som passerar förbi bakom talaren. Ganska distraherande både för talaren och för webb-TV-tittarna.
De trådlösa voteringsplattorna (iPad Mini) är en klar förbättring. Såväl närvaroanmälan som rösträkning går betydligt snabbare med plattorna än med tidsödande muntliga upprop.
Ytterligare en synpunkt: Samtliga sju personer på presidiepodiet bör ha en namnskylt framför sig på bordet – inte bara de tre förtroendevalda (ordföranden och de två vice ordförandena) utan också de fyra tjänstemännen. Helst så stora namnskyltar att de kan läsas i webb-TV.
Vidare kan noteras det positiva att webb-TV från kommunfullmäktiges sammanträden gör det möjligt för allmänheten att lära känna fler lokalpolitiker i Täby till utseendet. /Reportaget fortsätter nedan/
Fullmäktigesalen sedd från publikplats (utanför de avspärrade ledamotsplatserna). Här på publikplats sitter icke tjänstgörande ersättare och intresserad allmänhet. Under fullmäktigemötet den 4 november satt ett tiotal personer på publikplats. På fotot ser man till höger "hålet i väggen" det vill säga öppningen till teknikutrymmet där producenten sköter webb-TV-sändningen.
På dagordningen för kommunfullmäktiges möte den 4 november stod fyra interpellationer. Två av dem bordlades för att interpellanten (frågeställaren) hade fått förhinder. De två interpellationer som behandlades kom från Camilla Henricsson Bajas (S) och var ställda till Kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Kaasik (M) angående "Badplats i Täby kyrkby" och "Konstgräsplaner i Täby".
En interpellation är en skriftlig fråga som avser angelägenheter av större intresse för kommunen och som kräver ett skriftligt svar. "Vid besvarande av interpellationer får samtliga ledamöter och ersättare i fullmäktige delta i debatten" enligt Täby kommuns arbetsordning för kommunfullmäktige.
Beträffande interpellationen om en badplats i Täby kyrkby svarade Birgitta Kaasik att "en fördjupad utredning av en badplats i Vallentunasjön är planerad att påbörjas 2020". Hon tillade att Vallentuna kommun nyligen har anlagt en badplats i Vallentunasjön vid Gustavs udde i Bällsta. Badplatsen "har en sandstrand, en brygga och en ramp för rullstolsbundna. Badplatsen har sommaren 2019 haft godkända vattenprover".
Bland beslutsärendena kan nämnas "Antagande av fördjupad översiktsplan för Täby stadskärna 2050", "Reviderad arbetsordning för kommunfullmäktige", "Överenskommelse avseende förskottering av finansiering och medfinansiering gällande Sverigeförhandlingen" samt "Täby kommuns riktlinjer för nationella minoriteter och minoritetsspråk". Samtliga dessa fyra förslag från den alliansledda kommunstyrelsen antogs av kommunfullmäktige.
Härutöver behandlades fyra motioner från oppositionen, varav två motioner från S och två från SD. Tre av motionerna avslogs och en motion föranleder inte några ytterligare åtgärder. Med motion i det här sammanhanget menas ett skriftligt förslag till beslut.
Nästa sammanträde för Täby kommunfullmäktige hålls måndagen den 25 november 2019 med start redan klockan 13.00. Detta budgetsammanträde med verksamhetsplan för år 2020 (VP-20) kan bli ett maratonmöte som håller på till långt in på kvällen.
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om budget, skatt, taxor, avgifter och mycket annat som berör Täbyborna. Kommunfullmäktige väljer dessutom ledamöter i styrelser, nämnder och andra organ.
Kommunfullmäktige i Täby består av 61 ledamöter som väljs vart fjärde år. De flesta ledamöterna är fritidspolitiker, det vill säga har vanliga arbeten och ägnar sig åt politik på sin fritid.
Mandatfördelningen mellan partierna i Täby ser ut så här för perioden 2018–2022: Moderaterna (M) 24 mandat, Liberalerna (L) 12 mandat, Socialdemokraterna (S) 8 mandat, Centerpartiet (C) 5 mandat, Sverigedemokraterna (SD) 5 mandat, Kristdemokraterna (KD) 4 mandat och Miljöpartiet (MP) 3 mandat.
I "hålet i väggen" i fullmäktigesalen arbetade premiärsändningens producent Miguel Halme från företaget Quickchannel AB. Utrymmet är inte större än ungefär tre kvadratmeter. Det innehåller all den teknik som behövs för att direktsända fullmäktigemötet till webb-TV i datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Länken till sändningen kan nås via Täby kommuns hemsida www.taby.se.
Granskande reporter och fotograf: Mac Lennart Lindskog.
Publicerat: 7 november 2019.
ANNONS