ANNONS

 

    Nyheter

Detta är Nyhetssidan av webbtidningen Täby Allehanda (TA), som är en fristående, opartisk och privatägd
lokaltidning i Täby kommun.  Text och bild där inte annat anges: Mac Lennart Lindskog,
mac.lennart.lindskog@tabyallehanda.se, mobiltelefon 073 514 66 60.

Sidan uppdaterades den 23 augusti 2020 klockan 23.05.

 

Johan Blix
har avlidit

Täbybon Johan Blix har dött, enligt ett meddelande den 23 augusti 2020. Han blev 73 år. Johan Blix är mest känd som kyrkoherde i Täby församling sedan 1993 (pensionerad 2013).

Han bodde senast på Södra Catalinagränd i Hägernäs Strand tillsammans med sin hustru Susanna Widner.

Johan Blix föddes i Dalhem på Gotland juldagen 1946.

Bland hans examina kan nämnas regemenstofficersexamen vid Kungl Krigsskolan Karlberg 1973, fil kand vid Stockholms universitet 1973 och teol kand vid Lunds universitet 1976.

Han var först reservofficer i pansartrupperna och senare aktiv regementsofficer vid Gotlands regemente P18.

Utöver kyrkoherde i Täby församling har han varit kyrkobokförings-inspektör i Stockholms stift sedan 1994 (pensionerad 2014) och kontraktsprost i Roslags kontrakt sedan 1997 (pensionerad 2014).

Senast tjänstgjorde han som vicar i Brännkyrka församling.

Johan Blix var mycket samhälls-engagerad, bland annat för Socialdemokraterna i Täby kommunfullmäktige 1994–2006 och som medlem i Täby Rotaryklubb.

Publicerat: 23 augusti 2020.

 

Gunnar Söder
har avlidit

Täbybon Gunnar Söder avled den 14 augusti 2020 i en ålder av 92 år. Han sörjs närmast av barnen Annika, Stefan och Torbjörn.

Gunnar Söder föddes den 11 februari 1928 i Väse i Värmland.

Han var socionom och center-partistisk politiker. Gift 1952 med sedermera partiledaren och utrikesministern Karin Söder, som avled 2015.

Gunnar Söder har varit förbunds-sekreterare i Centerns ungdoms-förbund på 1950-talet, sekreterare för Centerns riksdagsgrupp på 1960-talet, statssekreterare i Industridepartementet på 1970-talet och generaldirektör för Kommers-kollegium på 1980-talet.

Publicerat: 23 augusti 2020.

 


ANNONS


 

Recension:
Teateråren
i Täby är
höjdpunkten
i Marianne
Tedenstads
memoarer

Marianne Tedenstad Wagemyr signerade sin memoarbok "Född Rödhårig" i Näsby Parks Bokhandel den 16 juni 2020.

 

Regissören och teaterprodu-centen Marianne Tedenstad har nu strax efter att ha passerat 70-årsstrecket givit ut sina memoarer med titeln "Född Rödhårig".

Hon och hennes man, artisten och manusförfattaren Nicke Wagemyr, är kända för att under många år som Täbybor (i Skarpäng) ha drivit företaget Apollo Teatern AB.

Paret har med sina roliga revyer, dramatiska pjäser och skojiga barnteater satt sin starka prägel på Täbys kulturhistoria.

År 1992 mottog Marianne Tedenstad och Nicke Wagemyr tillsammans Täby kommuns kulturpris för sina insatser inom teatern.

De bor numera i Rö utanför Rimbo i Norrtälje kommun och på Gran Canaria i Spanien.

Memoarboken är cirka 300 sidor tjock. Skriven på en lättläst svenska. Den är rikt illustrerad med många privata och offentliga foton.

Flera av bilderna kunde gärna ha publicerats i större format, det vill säga i bokens fulla spaltbredd, för att bli tydligare.

Bokens baksidestext sammanfattar innehållet på ett utmärkt sätt: "Drama och komedi, inte bara på scenen utan även privat. Marianne bjuder frikostigt läsaren att följa med från barndomens idyll i Småland, via Drama Centre i London, till ett kreativt teaterliv i Sverige."

Marianne Tedenstad är förvånansvärt uppriktig om händelser i sitt omväxlande liv, om framgångar och motgångar, om förälskelser och besvikelser samt om trevliga och otrevliga personer som hon har mött.

I boken nämner hon en lång rad kända personer. Till exempel den gode vännen Pierce Brosnan (James Bond och Mamma Mia-pappa), artisterna Allan Svensson, Uffe Larsson, Allan Edwall, Magnus Härenstam, Tor Isedal, Charlie Norman, Lennie Norman, Peter Jöback, Sten Ardenstam, Johan Rheborg, Robert Gustafsson, Stig Grybe, Alice Bah, Bosse Parnevik, Janne "Loffe" Carlsson, Johannes Brost, Kjell Bergqvist, Annica Smedius och Anna Ploby samt Apollogänget Mia Ståhl, Jan Simonsson och Elsie Nyman,

Dessutom skriver hon förstås mycket om sin make Nicke Wagemyr (som hon träffade första gången 1979 i Jönköping) samt om sönerna Albin Wagemyr (med artistnamnet Albin Myers) och Simon Wagemyr.

Marianne Tedenstad och Nicke Wagemyr tog över Cocosteaterns lokal i ett före detta kapell i Näsbyparks centrum efter Uffe Larsson. Därifrån drev paret Wagemyr sitt eget företag Apollo Teatern AB under några år.

Som recensent har jag under årens lopp sett åtskilliga av Apolloteaterns revyer och pjäser. När jag bläddrar i mina gamla tidningspärmar hittar jag till exempel Täby Allehanda nummer 27 daterat den 4 januari 1993.

Där skrev jag att Apollorevyn "Krisfesten" (den nionde nyårsrevyn i rad) på Tibble Teater är högklassig underhållning och "förmodligen den bästa hittills".

Memoarboken är utgiven på Megilla-Förlaget i Norrtälje.

RECENSIONSBETYG

Täby Allehanda ger härmed Marianne Tedenstad Wagemyrs memoarbok "Född Rödhårig" betyget tre starka stjärnor på skalan 1–5 stjärnor.

Recensent: Mac Lennart Lindskog.

Publicerat: 24 juni 2020.

 


ANNONS


 

Gunilla Luiga
blev Täbys
kulturpris-
tagare 2020

Årets kulturprisvinnare i Täby är textilkonstnären Gunilla Luiga, som har sin bostad och ateljé i Norskogen i kommundelen Näsbypark. Fotograferat den 5 oktober 2019.

 

Kultur- och fritidsnämnden (KFN) i Täby kommun beslutade den 28 april 2020 vilka som tilldelas årets kulturpris och kulturstipendier. Beslutet kungjordes den 30 april.

KULTURPRISTAGARE:
GUNILLA LUIGA

Gunilla Luiga har i cirka 40 år varit ideellt verksam och en drivande kraft inom Karby Gård, framhåller KFN.

Hon har suttit i styrelserna för stiftelsen, för Täby Konstvänner, för Täby Konstnärer och för Karby Gård Föreningen.

Gunilla Luiga är en eldsjäl som brinner för kultur, barn och kulturens plats i vårt samhälle.

Hennes engagemang för kommunen, för människor i alla åldrar, hennes ideella arbete under så många år och den höga kvaliteten på det hon uträttar gör henne till en mycket välförtjänt mottagare av kommunens kulturpris, enligt KFN.

I år har 44 personer nominerats till kulturpriset.

Den planerade prisutdelningen onsdagen den 27 maj i Täby kommunhus är inställd.

Med hänsyn till smittspridningsläget har Täby kommun beslutat att ställa in publika evenemang.

Prisutdelningen skjuts fram till november 2020. Exakt datum meddelas "så snart som möjligt".

Täby kommuns kulturpris "delas årligen ut som erkännande för betydelsefull gärning inom kulturlivets område i kommunen".

Kulturpriset tilldelas endast person som är bosatt i Täby eller har annan särskild anknytning till kommunen.

Kulturpriset utgörs av ett konstverk med anknytning till kommunen.

Sedan 1985 har priset varit en bronsstatyett, "Beatrice", som är en miniatyr av Lennart Jonasons skulptur som står på torget utanför Tibble kyrka.

TRE KULTURSTIPENDIATER

Täby kommun delar årligen ut även kulturstipendier för konstnärlig verksamhet.

Stipendierna är avsedda att stödja och stimulera lokalt verksamma personer eller grupper inom litteratur, konst, film, foto, teater, dans, musik, sång, hembygdsvård, bildningsverksamhet eller annan kulturell verksamhet.

Stipendium kan endast tilldelas person/grupp som är bosatt eller verksam i Täby eller har särskild anknytning till kommunen.

NINA STENBERG,
FILM, 15 000 KRONOR

Nina Stenberg är verksam som manusförfattare och produktionsledare inom film och TV.

Hon gör en fullängds dokumentär om den hemlösa före detta balettstjärnan Jordi Ribera, som var sin tids mest begåvade dansare.

Det är en mångbottnad film som berättar om alkoholism och medberoende samt om hur viktig kärleken och kulturen är i våra liv.

Nina Stenberg vill med stipendiet finansiera hyran av stora scenen på Operan och kameran Arri Alexa för att genomföra en sekvens ur dokumentären: Jordi Riberas rentré på Kungliga Operans scen 40 år efter solistdebuten som 16-åring.

WILLIAM CLAESSON,
MUSIK/FILM, 15 000 KRONOR

William Claesson är pianist, kompositör och musikproducent och har studerat kandidatprogrammet i Jazzpiano på Kungliga Musikhögskolan.

Han har producerat beställnings-kompositioner åt bland annat Kungliga Vetenskapsakademien, Nobelmuseum i Stockholm och Kungliga Riksarkivet.

William Claesson vill skapa ett debutalbum. Till musiken ska han regissera tillhörande filosofiskt orienterade musikvideor vars animationer är direkt länkade med ljuden i musiken.

Hans dröm är att få människor att känna starka känslor och tänka stora tankar genom sin konst. Stipendiet ska finansiera de konstnärer som han vill samarbeta med i produktionen.

JENNIFER WALLÉN,
DANS, 15 000 KRONOR

Jennifer Wallén är praktikant hos ungdomskompaniet Ballet Preljocaj Junior i Frankrike, som en del av hennes sista år på Kungliga Svenska Balettskolan. Där studerar hon dans med modern/nutida profil.

Sommaren 2020 har Jennifer Wallén planerat resa till Moncalvo i Italien för att delta i en kurs som leds av GagaLab och hålls på studion Orsolina28.

I kursen ingår Gaga-klasser, rörelsespråket utvecklat av Ohad Naharin, och följs av koreografi-klasser med Naharins kända och utmanande repertoarer.

Tidigare Batsheva-dansare kommer att undervisa i klasserna. Stipendiet ska användas till flyg, kurs, mat och uppehälle.

Publicerat: 30 april 2020.

 

Priser till
idrottare, ung-
domsledare
och för med-
mänsklighet

Täby kommuns kultur- och fritidsnämnd (KFN) beslutade den 28 april 2020 att Årets idrottspris 2020 tilldelas Samuel Thörnqvist, Täby Sim.

KFN beslutade samma dag att till Årets ungdomsledare 2020 utse Mikael Rudinsson, Täby Basket, Max Bilgert, Erikslunds KF (fotboll) och Joakim Helgars, Täby Orientering.

KFN beslutade även att 2020 års pris mot rasism, diskriminering och intolerans tilldelas Vesna Stanisic, Täby Basket.

Publicerat: 30 april 2020.

 


ANNONS


 

Historisk dag
för Täby Park:
De första
invånarna
har flyttat in

Det första inflyttningsklara fler-bostadshuset i stadsdelen Täby Park blev det här gula huset tillhörigt Bostadsrättsföreningen Klövern. Fotograferat den 4 april 2020.

 

Den 31 mars 2020 blev en historisk dag för den nya stadsdelen Täby Park på det forna galoppfältet i Täby: De första invånarna flyttade in i det första färdigbyggda flerbostadshuset.

På plats att välkomna de första Täby Park-borna fanns kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M), Täby Park AB:s VD Anna Galli, Skanska Sveriges vice VD Mikael Matts och Svanens VD Ragnar Unge.

Allra först att flytta in blev Magnus Olsson i Brf Klöverns gula hus som har byggts av Skanska. Han är 24 år, läser bioteknik på KTH och kommer ursprungligen från Hudiksvall.

Täby Park är ett av de största stadsbyggnadsprojekten i Stockholmsregionen. Området är ungefär dubbelt så stort som Gamla stan i Stockholm.

Cirka 25 000 personer kommer att bo och arbeta i området när det står helt färdigt om 20–25 år.

Där kommer förutom bostäder och kontor även att finnas butiker, restauranger, caféer, skolor, parkområden och lekplatser.

Av de sammanlagt 6 000 bostadsrätter och hyresrätter som byggs kommer 70 procent att Svanen-märkas. Det innebär att Täby Park blir det hittills största bostadsprojektet i Sverige med miljöcertifierade bostäder.

Det enda som, tills vidare, finns kvar sedan Täby Galopps tid är den gamla läktarbyggnaden.

Marknadsföringsbolaget Täby Park AB ägs gemensamt av Skanska och JM.

Täby kommun stavar den nya stadsdelen med gement "p": Täby park. De flesta andra berörda parter skriver med versalt "P": Täby Park.

Publicerat: 4 april 2020.

 


ANNONS


 

Kommunalt
stödpaket
till företagen
i Täby under
coronakrisen

Täby kommun har tagit fram ett stödpaket för att underlätta för det lokala näringslivet. Stödpaketet är ett tillfälligt komplement till de nationella insatserna i samband med coronakrisen.

Täby kommun följer, enligt ett pressmeddelande den 26 mars 2020, "mycket noga utvecklingen av coronaviruset och vilka konsekvenser det får för näringslivet i Täby. Olika branscher drabbas på olika sätt och många företag står inför stora utmaningar".

STÖDPAKETET

Täby kommuns stödpaket till de lokala företagen innehåller följande åtgärder:

  Förlängd betalningstid för fakturor inom livsmedelskontroll samt serverings- och tobakstillsyn.

  Förlängd betalningstid för fakturor, efter kontakt med kommunen, på avgifter för markupplåtelse avseende uteservering.

  Nedkortade betalningstider till leverantörer, efter kontakt med kommunen.

  Återbetalning av avgifter om sökande drar tillbaka sitt ärende. Gäller för ärenden inom miljö- och hälsoskydd samt markupplåtelse.

  Tillsynsbesök, som inte är kritiska, flyttas fram.

  Möjlighet att öppna uteserveringar omgående (om Polisen beviljar ansökan).

  Möjlighet för större markupplåtelse än vanligt för uteservering.

  Fortsatt avgiftsfri parkering på kommunala parkeringsplatser.

  Kommunen kommer i sina kommunikationskanaler att uppmana Täbyborna att stödja de lokala företagen.

  Ingen avgift utgår för markupplåtelse för uteserveringar under år 2020. Beslutet om att inte ta ut någon avgift för markupplåtelse för uteserveringar förväntas att tas i kommunfullmäktige den 20 april.

Den politiska majoriteten i Täby kommun, Täby-Alliansen, är överens om stödpaketet.

Täby-Alliansen företräds av kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M), kommunstyrelsens vice ordförande Hans Ahlgren (L), Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnds ordförande Annica Nordgren (C) samt Gymnasie- och näringslivsnämndens ordförande Tobias Karlström (KD).

Publicerat: 26 mars 2020.

 

Eva von
Wowern (KD)
nytt kommu-
nalråd i Täby

Kristdemokraternas (KD) styrelse i Täby utsåg den 23 mars 2020 Eva von Wowern till blivande kommunalråd, ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i Gymnasie- och näringslivsnämnden (GNN) i Täby kommun.

Eva von Wowern väntas tillträda ‪‪den 21 april. Hon efterträder då Tobias Karlström (KD), som lämnar sin post för att bli stabschef hos Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Eva von Wowern kommer närmast från uppdraget som kanslichef och ombudsman för Kristdemokraterna i Stockholms län, framgår det av Facebooksidan för KD i Täby.

Hon är också ledamot i regionfullmäktige och företräder partiet i Patientnämnden och i Psykiatriberedningen i Region Stockholm (f d Stockholms läns landsting).

Eva von Wowern har länge varit aktiv i Täbypolitiken på olika förtroendeposter i kommunen och i partiavdelningen.

Tobias Karlström lämnar sina uppdrag i kommunen ‪‪den 20 april 2020.

– Jag är glad över att Eva ersätter mig. Jag tycker att hon har de egenskaper som behövs för uppdraget. Hon är både kunnig, trevlig och väl förankrad i kristdemokratin, säger Tobias Karlström i ett pressuttalande.

Det som återstår är att kommunfullmäktige i Täby beslutar att välja Eva von Wowern som kommunalråd, ledamot i kommunstyrelsen och ordförande för GNN.

Det beslutande sammanträdet sker ‪‪den 20 april. Under tiden fram till ‪‪dess kommer ett arbete med överlämningen av uppdraget att ske.

Publicerat: 25 mars 2020.

 


ANNONS


 

Täbymodera-
ternas årsmöte:

Styrelsen om-
valdes och Tobias Bill-
ström talade

Malmöbon Tobias Billström gästade Täby den 6 mars.

 

Riksdagsledamoten Tobias Billström, gruppledare för Moderaternas riksdagsgrupp, f d migrationsminister (2006–2014) och f d riksdagens förste vice talman (2014–2017), besökte Täby den 6 mars 2020.

Han talade om aktuella politiska frågor inför ett 60-tal deltagare på Täbymoderaternas årsmöte i Moderatvillan på Byängsvägen 3 i Täby.

Styrelsen för Moderaterna i Täby omvaldes på årsmötet under ledning av Filippa Reinfeldt:

Ordförande:
Carl Henrik Svenson
Vice ordförande:
Izabelle By
Ledamöter:
Thomas Nilsonne
Curt Ögren
Mikael Jensen
Stefan Oesman
Björn Ohlsson
Lisbet Sämå
Gunnar Göranson
Eva Strand
Arash Kashani
Gunnel Allard
.

I styrelsen ingår även ordföranden för MUF Täby. Till styrelsens sammanträden adjungeras dessutom föreningens kommunalråd, regionråd samt företrädare för Kyrkan och Torsdagsklubben.

Publicerat: 7 mars 2020.

 


ANNONS


 

Täby är en av
Sveriges fem
trivsammaste
kommuner

Den 18 december 2019 offentliggjorde SCB (Statistiska centralbyrån) resultatet av årets medborgarundersökning.

Där framgår att Täby kommun hamnar på en hedrande femte plats bland 135 undersökta kommuner beträffande helhetsbedömning av medborgarnas syn på sin kommun som en plats att bo och leva på.

Topplistan ser ut så här över de "trivsammaste" kommunerna (med minst 70 i betygsindex):
1.  Lomma och Vellinge (båda i Skåne län), betygsindex 76.
3.  Lidingö (Stockholms län), 74.
4.  Danderyd (Stockholms län), 72.
5.  Täby (Stockholms län) och Trosa (Södermanlands län), båda 71.
7.  Karlstad (Värmlands län), betygsindex 70.

Betygsindex kan variera mellan 0 och 100.

Betygsindex under 40 klassas som "inte godkänt". Däröver till och med 54 ger "godkänt". Gränsen för "nöjd" går vid 55. Betygsindex på 75 eller högre tolkas som "mycket nöjd".

ÅRLIGA UNDERSÖKNINGAR

Varje år erbjuder statistikmyndig-heten SCB Sveriges kommuner att delta i medborgarundersökningen. I år deltog 135 kommuner – det vill säga knappt hälften av samtliga 290 svenska kommuner.

Årets undersökning genomfördes mellan den 23 augusti och den 4 november 2019.

Ett slumpmässigt urval på 1 700 personer i åldrarna 18–84 år tillfrågades i Täby. Av dessa besvarade 44 procent enkäten.

Bortfallet är således stort (inte bara i Täby utan även i alla kommuner).

Täby kommun hade 71 397 invånare vid det senaste årsskiftet (31 december 2018).

Resultatet av medborgarunder-sökningen i kommunen bygger på svaren från endast 735 Täbybor. Det är cirka 1 procent av folkmängden.

TRE OMRÅDEN BETYGSÄTTS

I SCB:s medborgarundersökning får kommunens invånare tycka till om sin kommun och dess verksamheter. De betygsätter följande tre områden (med var sitt betygsindex):

Kommunen som en plats att bo och leva på.
Kommunens verksamheter.
Medborgarnas inflytande i sin kommun.

Mot bakgrund av ovanstående fakta får Täby kommun jämförelsevis bra betyg:

Det sammanfattande betygsindexet Nöjd-Region-Index (NRI) för hur medborgarna bedömer Täby kommun som en plats att bo och leva på blev 71.

68 procent av medborgarna i Täby kommun kan starkt rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunen (betyg 8–10 på den 10-gradiga skalan) medan 8 procent vill avråda från det (betyg 1–4 på den 10-gradiga skalan).

Betygsindexet NRI för samtliga 135 kommuner som var med i undersökningen 2019 blev 59.

Det sammanfattande betygsindexet Nöjd-Medborgar-Index (NMI) för hur medborgarna bedömer kommunens verksamheter i Täby kommun blev 66.

För Täby kommun är det främst förbättringar av betygsindexen för verksamheterna Miljöarbete, Idrotts- och motionsanläggningar, Gång- och cykelvägar samt Stöd för utsatta personer, som kan höja helhetsbetyget NMI.

Betygsindexet för Bemötande och tillgänglighet, det vill säga hur medborgarna bedömer kommunens tillgänglighet och det bemötande de får i sin kontakt med kommunen, blev 57 i Täby kommun.

Betygsindexet NMI för samtliga 135 kommuner som var med i undersökningen 2019 blev 53.

Det sammanfattande betygsindexet Nöjd-Inflytande-Index (NII) för hur medborgarna bedömer möjligheterna till inflytande i Täby kommun blev 52.

För Täby kommun är det främst förbättringar av betygsindexen för frågeområdena Påverkan samt Förtroende som kan höja helhetsbetyget Nöjd-Inflytande-Index.

NII för samtliga 135 kommuner som var med i undersökningen 2019 blev 39.

Detta genomsnittsbetyg innebär således "inte godkänt" för medborgarnas sammanlagda inflytande i sina kommuner, enligt SCB:s klassificering!

TÄBY KOMMUNS KOMMENTAR

I Täby kommuns pressmeddelande den 19 december 2019 beskrivs resultatet av medborgarunder-sökningen bland annat så här:

– Täbyborna har gett Täby ett mycket gott betyg i den medborgarundersökning som Statistiska centralbyrån genomfört under hösten.

– Täby kommuns verksamheter fick det högsta resultatet sedan mätningarna började 2006. Endast Vellinge har ett högre resultat, 68. Därefter kommer Täby och Lomma som båda har resultatet 66.

– I undersökningen finns även ett område som gäller medborgarnas möjlighet till insyn i och inflytande över kommunens verksamhet. Även inom detta område får Täby ett toppresultat strax efter Vellinge och Lomma.

Publicerat: 21 december 2019.

 


ANNONS


 

Täby klättrar
uppåt på kom-
munrankingen
av företags-
klimat i Sverige

Årets resultat av Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i Sverige visar att Täby kommun klättrar tolv placeringar i kommunrankingen, från plats 30 till plats 18 av landets samtliga 290 kommuner.

– Vi är glada att Täby klättrar i rankningen. Entreprenörskap och företagande är en viktig del av Täby. Ambitionen är att bli en av Sveriges mest företagsvänliga kommuner. Vi siktar på att ligga bland topp fem av landets alla kommuner under denna mandatperiod. Det säger kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M).

– Vi vill att många fler arbetsplatser skapas i kommunen både genom att redan befintliga företag växer men också genom att nya företag flyttar hit. Täby är en trygg kommun där skolorna håller mycket hög kvalitet och där invånarna har hög utbildningsnivå. Det säger Tobias Karlström (KD), ordförande i Gymnasie- och näringslivsnämnden.

Se vidare systertidningen Stockholms Varjehandas utförliga artikel om Svenskt Näringslivs kommunranking på www.stockholmsvarjehanda.se.

Publicerat: 27 september 2019.

 


ANNONS


 

F d kommun-
styrelseord-
föranden och
riksdagsleda-
moten Henrik
Westman död

Henrik Westman. Fotograferad den 10 juni 2017 i samband med återinvigningen av Rosengården i närheten av Täby Centrum.

 

Den moderate politikern, kanslirådet och Täbybon Henrik Westman har avlidit. Det meddelade Täby kommun den 19 augusti 2019 och flaggade på halv stång.

Han dog den 15 augusti i en ålder av 78 år på familjens lantställe i Stockholms skärgård.

Henrik Westman föddes den 1 oktober 1940. Han var gift med Barbro sedan 1964. Hade 4 barn, 8 barnbarn, 3 bonusbarnbarn och 6 barnbarnsbarn, enligt hans egen Facebooksida.

Henrik Westman var riksdags-ledamot för Moderaterna i Stockholms län under två mandatperioder, 1998–2006. Han var ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott samt suppleant i Socialutskottet, Kulturutskottet och Skatteutskottet.

I hemkommunen Täby var Henrik Westman kommunalråd under åren 1985–1998 (varav kommunstyrelsens ordförande 1989–1998) och kommunfullmäktiges ordförande 1998–2006.

Dessförinnan arbetade han som organisations- och management-konsult på Sinova AB under 1982–1984.

Ännu tidigare tjänstgjorde han som kansliråd i regeringskansliet åren 1971–1981.

Henrik Westman tog examen 1980 på Försvarshögskolan i Stockholm, 1968 på Militärhögskolan i Stockholm, 1964 på Kgl Sjökrigsskolan i Näsbypark, Täby, och 1960 på Norra Latin i Stockholm.

Henrik Westman engagerade sig gärna i föreningslivet, till exempel Täby Rotaryklubb, den moderata diskussionklubben Club Janzon i Täby och Club Nórdico de Torrevieja i Spanien.

Hans favoritcitat var: "Kombinera det nyttiga med det nöjsamma".

Begravningen äger rum i Täby kyrka i Täby kyrkby torsdagen den 5 september.

Publicerat: 22 augusti 2019.
Uppdaterat: 24 augusti 2019.

 


ANNONS


 

Täby ska sända
kommunfull-
mäktiges möten
på webb-TV

Senare i år är det meningen att man ska kunna följa Täbys kommunfullmäktige i webbsändningar innehållande både ljud och rörlig bild.

Ett nytt voteringssystem med option på filmningstjänst av kommunfullmäktige håller på att upphandlas. Det beräknas kunna finnas på plats under hösten 2019.

Filmningstjänsten medger möjlighet att direktsända fullmäktiges sammanträden i realtid via länk från webben, enligt kommunen.

Filmen kan senare publiceras på Täby kommuns webbsida och därigenom hållas tillgänglig för allmänheten.

Kommunfullmäktige beslutade den 17 juni 2019 att dess sammanträden ska direktsändas över internet (webbsändning) genom bild- och ljudupptagning efter det att erforderlig teknik har installerats.

Vidare beslutades att utse kommunfullmäktiges ordförande, Rolf E Ericsson till ansvarig utgivare för programmet.

Det framhålls att ordföranden i kommunfullmäktige bör vara ansvarig, eftersom det är han som har möjlighet att avbryta sändningen vid behov.

YOUTUBE-KANAL

Kommunfullmäktiges sammanträden sänds numera endast med ljud från en YouTube-länk på Täby kommuns webbplats.

Allmänhetens intresse att lyssna på dessa ljudsändningar är ganska klent. Det senaste fullmäktigemötet (den 17 juni) har hittills (den 4 juli) haft endast 43 "visningar".

Beroende på ärendenas art, till exempel prisutdelningar och andra intressanta inslag under fullmäktigemötena, kan "visningarna" nå ett par hundra lyssnare sammanlagt under och efter sådana möten.

Förhoppningen är förstås att de kommande webb-TV-sändningarna från kommunfullmäktige ska nå ut till ännu fler Täbybor.

START HÖSTEN 2019

En upphandling avseende ett voteringssystem som också medger filmning av sammanträden har alltså påbörjats. Tekniken för webbaserad sändning förväntas finnas på plats i kommunhuset under hösten 2019.

Direktsändningar via internet bedöms som program enligt yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469).

Kommunen behöver därför anmäla sin sändningsverksamhet och ansvarig utgivare till Myndigheten för press, radio och tv.

Direktsändning från fullmäktiges sammanträden har av justitiekanslern (JK) bedömts vara sådan direktsändning av dagshändelse, som innebär att den ansvarige utgivaren inte ansvarar för yttrandefrihetsbrott. Ansvaret vilar på den enskilde.

Det bör dock vara tydligt för varje ledamot att själv ansvara för det eventuella brott som kan begås.

Detta kommer att ske genom upplysning i varje kallelse till kommunfullmäktiges sammanträden.

OLIKA ANSVARSREGLER

Beträffande lagring av sändningen på webben omfattas den inte av yttrandefrihetsgrundlagen och någon ansvarig utgivare behöver inte utses, enligt kommunen.

För program som publiceras på webben gäller samma regler och ansvar som för övrigt material som publiceras på kommunens webbplats.

Eftersom programmen innehåller personer är inspelning och sändning av dessa en behandling av personuppgifter. Bestämmelserna i dataskyddsförordningen måste därför iakttas.

För att få behandla personuppgifter krävs enligt dataskyddsförordningen en rättslig grund. I kommunallagen finns regler om att fullmäktiges sammanträden ska vara offentliga.

Den rättsliga grunden för behandling av personuppgifter i detta ärende är att kommunen utför en uppgift av allmänt intresse.

TIDIGARE TV-SÄNDNINGAR

Under en tid på 1990-talet, förekom prov med TV-sändningar i kabel-TV-nätet från kommunfullmäktiges sammanträden.

Dessa möten hölls då i hörsalen i dåvarande Bibliotekshuset (nuvarande Täby kulturhus).

TV-sändningarna sköttes på den tiden av TV-Nord inom Täby Mediagymnasium. Båda är numera bifirmor till Täby Enskilda Gymnasium.

Nu för tiden är det ganska vanligt att svenska kommuner sänder sina fullmäktigemöten i webb-TV.

Publicerat: 4 juli 2019.

 


ANNONS


 

IAKTTAGELSER 1:
Välmenande
näringslivsstrategi
antagen av
Täby kommun

Under rubriken IAKTTAGELSER publiceras personliga iakttagelser av Mac Lennart Lindskog under resan genom livet.

Som företagare kan det vara lockande att läsa vad ens hemkommun vill göra för näringslivet.

Särskilt lockande därvidlag är Täby kommuns nyligen antagna näringslivsstrategi för åren 2019–2022 och dess handlingsplan för näringslivsutveckling.

Strategin och handlingsplanen för näringslivet klubbades igenom på kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni 2019. Lite i senaste laget, kan tyckas, eftersom nästan hälften av det första året redan har gått.

Allianspartierna yrkade förstås bifall (ja, i Täby lever den borgerliga alliansen med M, L, C och KD fortfarande kvar).

Även oppositionspartierna S och MP accepterade förslaget efter att ha framfört egna uttalanden.

Det var endast det tredje oppositionspartiet, SD, som yrkade att ärendet återremitteras med motivering att förslaget har stora brister.

Återremissyrkandet avslogs. Kommunfullmäktige biföll propositionen.

I den femsidiga näringslivsstrategin framhålls att den avser perioden 2019–2022, men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby.

Vidare framhålls att aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplanen för näringslivsutveckling.

Täby kommuns ambition är inom mandatperioden att:
Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.
Utvecklas med fler arbetsplatser, attraktiva stadsmiljöer och utökad service.
Bidra till att det finns goda förutsättningar för att attrahera kunskaps- och tjänsteintensiva företag i kommunen.
Utöka samarbetet med utbildning och akademi samt verka för ett innovationskluster med syfte att stärka entreprenörskap, nyföretagande och näringslivets attraktionskraft i Täby.

Strategin lyfter fram fyra fokusområden:
Kommunikation, marknadsföring och dialog.
Service, bemötande och myndighetsutövning.
Stadsutveckling, trafik och infrastruktur.
Utbildning och arbetsmarknad.

En intressant uppgift i näringslivsstrategin är att "Målsättningen om ytterligare 15 000 arbetstillfällen i kommunen till år 2040 ska beaktas vid försäljning och upplåtelse av kommunal mark samt i all ny planläggning.

En utgångspunkt ska vara 'en bostad – ett arbetstillfälle' vid planering av ny stadsbebyggelse i stadskärnan".

Så långt strategidokumentet. Lite mer ingående blir det i handlingsplanen som "är en fristående bilaga till näringslivsstrategin".

I en tabell listas 29 aktiviteter, vilken kommunal instans som ansvarar för genomförandet och när det ska ske (år 2019 eller 2020).

Äntligen konkreta och mätbara aktiviteter, tänker man. Men så ser man att många av de 29 aktiviteterna i handlingsplanen innebär att skapa nya handlingsplaner utan några angivna mätbara målsättningar.

Till exempel: "Skapa en handlingsplan för service, bemötande och myndighetsutövning", "Ta fram en plan för att införa fler e-tjänster i syfte att effektivisera och förstärka kommunens service" och "Bygglov skapar en handlingsplan för att effektivisera ärendeprocessen och förbättra kunddialogen".

Det mesta av ovanstående ambitionsnivåer, fokusområden och aktiviteter låter ju mycket bra. Svårigheten är bara att mäta resultaten.

Jag saknar konkreta och mätbara aktiviteter som exempelvis: Förfrågningar via telefon, epost och andra kanaler ska besvaras inom ett dygn. Det är väl inte för mycket begärt?

Jag saknar även besked angående Täby kommuns fortsatta engagemang i det årliga näringslivseventet Täby Företagarträff: Vill kommunen satsa mer eller dra sig ur?

Ett av de verktyg som finns för att följa upp kommuners myndighetsutövning är den servicemätning som genomförs löpande i samarbete med organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Servicemätningen resulterar i ett så kallat Nöjd-Kund-Index (NKI).

Det ligger i sakens natur att det är viktigt att alla tillfrågade svarar så genomtänkt som möjligt i NKI-mätningarna. Då kan det bli kommunala ändringar till det bättre.

Även om Täby sedan länge är en av Sveriges bästa kommuner för företag så kan den bli ännu bättre. Eller hur?

Publicerat: 29 juni 2019.

 


ANNONS


 

Kommentera innehållet i Täby Allehanda på företagets Facebooksida!

Näsbyparks tennishall brann ned
till grunden i kraftig nattbrand


VIDEO (32 sekunder). Brandsläckning över resterna av Näsbyparks Tennishall i Täby.

Näsbyparks Tennishall blev totalförstörd när den eldhärjades natten till onsdagen den 5 augusti 2020. Fotograferat från bilparkeringen framför ICA Stop (som ligger till höger utanför bilden).

 

Näsbyparks Tennisklubbs (NPTK) tennishall på Bergtorpsvägen 41 vid Viggbyholms trafikplats på E18 i Täby brann ned och totalförstördes under en kraftig brand natten till onsdagen den 5 augusti 2020. Värden för miljontals kronor har gått till spillo, men ingen människa lär ha skadats. Brandorsaken är hittills okänd.

Polisen Stockholms län meddelar att klockan 02.15 inkom larm till Ledningscentralen om en brand i en tennishall i Näsbypark i Täby. Redan tidigt kom uppgifter om att hallen var övertänd.

Platsen är avspärrad och en teknisk undersökning kommer att göras när Räddningstjänsten är klar med släckningsarbetet.

Det finns inga uppgifter om att någon peson ska ha skadats i samband med branden, som i nuläget utreds som misstänkt mordbrand, enligt Polisen.

Kraftig rök och stora sotflagor från branden blåste in över det närliggande bostadsområdet Viggby kulle, som därför evakuerades tillfälligt till bland annat Viggbyskolan.

Täby kommun har inlett en dialog med Näsbyparks Tennisklubb.

NTPK:s tennishall innehöll fem tennisbanor, shop och cafeteria. NPTK är en av Sveriges ledande tennisklubbar inom både bredd- och elitverksamhet. Klubben har cirka 1 200 medlemmar och erbjuder träningsmöjligheter för såväl gamla som unga. NTPK har dessutom fyra utomhusbanor vid Näsaängsbadet.

NTPK bildades 1946 och ska fira 75-årsjubileum nästa år (se videointervjun med klubbchefen Kenneth Bergbom längre ned i det här reportaget).

Huvudentrén till Näsbyparks Tennishall står inte att känna igen efter branden. Ovanför taket ses en brandstege med två vattensprutande brandmän (från en brandbil på andra sidan byggnaden).

Eldsläckning fotograferad från ingången till motionsanläggningen SATS på övervåningen i ICA Stop-huset.


VIDEO (167 sekunder). Näsbyparks Tennisklubbs (NPTK) klubbchef Kenneth Bergbom intervjuas av Täby Allehandas fotograferande reporter Mac Lennart Lindskog framför de rykande ruinerna efter den nedbrunna tennishallen strax efter klockan 10 på onsdagsförmiddagen den 5 augusti.


Publicerat: 5 augusti 2020.

 


ANNONS


 

Täby Allehanda recenserar:
Täby kommuns nya friluftskarta
är bra men har vissa brister

Täby kommuns nya tvåspråkiga friluftskarta är aktuell år 2020, men det framgår ingenstans i trycksaken. Det framgår inte heller vad omslagsfotot visar (svaret är Stolpaskogens alsumpskog med spänger).

 

Täby kommun har nu i juli 2020 givit ut en efterlängtad papperskarta, "Täby kommuns friluftskarta", på svenska och engelska. Föregångaren "Fritidskartan – vägen till en aktiv fritid" från 2014 har varit slut sedan flera år.

Den nya papperskartan finns att hämta gratis i kommunhuset och på Huvudbiblioteket i Täby centrum. Kartan kan även laddas ned digitalt som pdf (Portable Document Format) på webbsidan taby.se/upplevtaby.

Kommunen har även flera andra slags digitala kartor med olika specialinriktningar och stor detaljrikedom. De finns på https://www.taby.se/stadsplanering-och-trafik/kartor-och-lantmateri/.

Här följer Täby Allehandas recension av den nya papperskartan:

Det bästa med den nya kartan är just att den är ny. Det mesta är uppdaterat. Där finns kommunens senaste tillväxtområden medtagna. Till exempel Hägerneholm och Ullna strand i nordvästra Arninge, det tidigare galoppområdet Täby park (med gement "p" på kommunalt vis), västra Roslags-Näsby och Näsby slottsområdet.

FRILUFTSKARTA RESPEKTIVE FRITIDSKARTA

Friluftskartan år 2020 har samma kartunderlag som Fritidskartan 2014. Det är samma skala (1:15 000), men årets papperskarta är betydligt mindre på både bredden och längden. För att få detta att gå ihop har sammanlagt en decimeter kapats till höger och vänster.

Den nya Täbykartan visar alltså inte hela kommunen. Det som saknas är en del av Torslundaområdet i nordvästra Täby och en del av Ullnabacksområdet i östra Täby. Kapningen har dessutom gjorts okänsligt: Det står nu "rslundavägen" i stället för Torslundavägen och "Ullnabacke" i stället för Ullnabacken.

Vidare har kapningen nedtill gått ut över gatuförteckningen, som alltså inte längre finns med. Man får inte veta var kommunens vägar, gator, gränder och stigar finns på kartan, till exempel i ruta G8. Det blir därmed svårare att hitta det man söker.

FÖRBÄTTRAD TECKENFÖRKLARING

En liten ändring i teckenförklaringen är en förbättring: Gång- och cykelväg markeras numera med en prickig grå linje. Tidigare har cykelväg kunnat misstas för motionsspår.

En missad uppdatering på kartan är kommunens vackert anlagda gångstig längs sydöstra Vallentunasjön, mellan Roslagsleden vid Såstaholm i söder och Mellansjövägen längre norrut.

Inom synhåll från denna gångstig ligger för övrigt Mellansjö skola (för grundskolebarn med stora resursbehov). Den omfattar åtskilliga skolbyggnader och boendehus. På tidigare kartor har dessa byggnader markerats tydligt. På den nya kartan förekommer ingen sådan markering.

Mellansjövägen ger därmed sken av att sluta i ett helt obebyggt skogsområde. Detta är varken bra för det rörliga friluftslivet eller för skolans elever och personal.

KARTANS STORA SVAGHET

Friluftskartans stora svaghet är just det genomgående draget att inte markera gårdar och andra liknande byggnader. Alla allmänna vägar är däremot utritade. Det ger kartläsaren det felaktiga intrycket att det bara finns skog eller öppen mark (angivna med nyanser av grönt på kartan) att vandra i där vägarna slutar. I verkligheten ligger där i stället ofta gårdar, villor, institutioner och privata tomter.

Den mest iögonfallande felbedömningen på friluftskartan är att beteckna galoppens fortfarande befintliga stora läktarbyggnad med utställningshallar och kontorslokaler som "öppen mark" (ljusgrönt på kartan). Täby kommun är inte lika mycket grön som Friluftskartan visar.

Jag anser även att golfbanorna bör markeras tydligare för säkerhets skull. Det är inte kul att som friluftsvandrare komma i vägen för en hårt slagen golfboll.

Kartans baksida består av ett 20-tal välskrivna tips med foto på utflyktsmål i Täby på både svenska och engelska.

TRYCKUPPGIFTER SAKNAS

Slutligen saknar jag besked om när friluftskartan är aktuell, det vill säga år 2020. Det årtalet finns inte angivet i trycksaken. Därutöver saknas uppgifter om tryckeri, tryckort och tryckår. Dessa är obligatoriska för den här typen av trycksaker, enligt Tryckfrihetsförordningen.

Dessutom vore det trevligt att få veta vilka personer som har skapat trycksaken: Vem har skrivit texten om utflyktsmålen, vem har fotograferat, vem har gjort layouten och vem har gjort själva kartan. Det är alltför anonymt nu.

Som jämförelse kan nämnas att under mina mer än 50 år som Täbybo har den bästa tryckta Täbykartan gjorts år 1987. Den är ett under av tydlighet, information och korrekthet. De stolta ansvariga personerna för mästerverket var då Ulla Britta Grönqvist och Kjell Staflund (kartredigering), Kerstin Nohrenius och Jonas Ferenius (text) samt Gustav Hansson (foto).

RECENSIONSBETYG

Sammanfattningsvis ger Täby Allehanda härmed "Täby kommuns friluftskarta" betyget tre stjärnor på skalan 1–5 stjärnor.

Recensent: Mac Lennart Lindskog,

Publicerat: 28 juli 2020.

 


ANNONS


 

Spännande arkeologisk
utgrävning av förhistorisk
boplats i Viggbyholm


Premiärvisningen den 1 juli drog så mycket folk (närmare 100 personer) att de delades upp i två grupper med varsin guide. De två guiderna var arkeologerna Rosanna Jönis och Estrid-upptäckaren Lars Andersson, båda från Uppdrag arkeologi AB. Utgrävningsområdet i "Viggbyholm 74" är beläget sydost om Viggbyholms trafikplats och avgränsas av E18 i norr och Skördevägen i sydost.

Här ska byggas cirka 230 nya bostäder i flerbostadshus och radhus, en idrottshall och lokaler för handel. En ny naturpark ska också anläggas (bakom Jönis och Andersson på fotot). Även en ny lokalgata kommer att anläggas från Bergtorpsvägen och förbindas med Skördevägen så att området knyts samman med övriga Viggbyholm. Skördevägen kommer dessutom att breddas och få en gång- och cykelväg.

 

Den 1 juli 2020 anordnades sommarens första visning för allmänheten av den uppmärksammade arkeologiska undersökningen i Viggbyholm i Täby kommun. En vikingatida gård, som beräknas vara mer än 1 000 år gammal, grävs ut under perioden fram till månadsskiftet oktober/november i höst. Därefter ska området, som ligger mellan E18 Norrtäljevägen, Bergtorpsvägen och Skördevägen, bebyggas med bostäder, butik (Lidl), restaurang (Pizza Hut) och bollhall (Näsbyparks Tennisklubb).

– Vi har hittat en del intressanta bruksföremål som speglar det vardagliga livet på gården, säger arkeologen John Hamilton i ett pressuttalande. Det handlar om ett drygt 8 000 kvadratmeter stort område som undersöks av Arkeologerna från Staternas historiska museer i samarbete med Uppdrag arkeologi AB. Uppdragsgivare är Täby kommun.

Pilspetsar, vridkvarnar, amulettringar, keramik och ett nålhus (behållare för synålar) är några av fynden som har grävts fram ur jorden. Arkeologerna hoppas få ny kunskap om hur traktens gårdar såg ut under yngre järnåldern.

Påträffade spår tyder på en förhistorisk gård, som tack vare kol-14-dateringar kan härledas till övergången mellan folkvandringstid och vendeltid det vill säga kring 400–550 e Kr. Gården har uppenbarligen fortlevt fram till vikingatid varefter den verkar ha övergetts eller flyttats till en annan plats.

Nyligen blev den så kallade avbaningen klar. Det innebär att markens ytskikt bestående av torv och jord har skrapats bort med maskiner. Spår av bostadshus och andra byggnader, troligen från olika tidsepoker, kan urskiljas under torven. Nu krävs kompletterande handrensning för att få en större förståelse för hur detaljer hänger ihop. Bebyggelselämningar från olika tidsfaser ligger till synes ihopblandade.

Den vikingatida gården har legat ganska skyddad vid en havsvik. Enligt John Hamilton är läget originellt: Det är nog ingen storgård. Den har snarare varit underlydande till en annan gård, som heter Kjula eller Tjula.

HAR VIKBY BLIVIT VIGGBY?

Det är en spännande plats. Namnet "Vikby" nämns i skrift redan under medeltiden som namnet på en gård i området. Det arkeologerna har hittat kan mycket väl ha varit föregångaren till denna.

– Vi har gjort en del medeltida fynd och hittat vad som ser ut som en medeltida huskonstruktion. Väggarna vilar på en grund av stenar istället för på resta stolpar som under vikingatiden. Vi diskuterar nu om platsen övergavs på vikingatiden eller om det fanns en gård där senare, säger John Hamilton på Arkeologerna.

Det mest värdefulla naturområdet kommer att bevaras. Vid rätt skötsel kan det ge den rödlistade snyltrotsväxten korskovall en möjlighet att finnas kvar. Den sällsynta rödgula blomman korskovall "bör med fördel hävdas i form av slåtter vartannat år". Beroende på hur mycket platsen kommer att besökas finns dock en stor risk att korskovallpopulationen påverkas negativt, enligt kommunen.

Utbyggnad av bostadshusen delas upp i flera etapper och kommer att pågå under åren 2021–2024. De första bostadshusen beräknas vara klara för inflyttning under hösten 2022. Hela området beräknas vara klart i slutet av år 2024.

HULTINSKA GÅVOBREVET

Exploatören Aros Bostad har genom projektbolaget Viggbyholms utvecklings AB i utvecklingssyfte förvärvat fastigheterna Viggbyholm 74:2 och Näsbypark 15:1. Mellan fastigheten Viggbyholm 74:2's båda delar finns en kommunal fastighet, Viggbyholm 74:1, som genom Hultinska gåvobrevet har överlåtits till Täby kommun med förbehåll om allmännyttig användning.

Genom "ett permutationsförfarande kan ett markbyte genomföras som möjliggör utbyggnad av planområdets östra delar samtidigt som de i enlighet med gåvobrevets intentioner säkerställs för allmännyttig användning", framhåller Täby kommun.

Den som vill veta mer om den arkeologiska utgrävningen i Viggbyholm rekommenderas att följa Leif Grönwalls hembygdstidning Fornminnesnytt på https://www.hembygd.se/taby/page/35750 samt arkeologernas Facebooksidor https://www.facebook.com/arkeologerna/ och https://www.facebook.com/uppdragarkeologi/.

En av de guidade besöksgrupperna den 1 juli ses på fotot stå nära Skördevägen. Längst borta i fonden skymtar motorvägen E18 Norrtäljevägen. På andra sidan träddungen till höger ligger Viggbydalen. Ungefär 500 e Kr var Viggbydalen en havsvik, vars strandkant gick upp ungefär till den nutida Skördevägen. Under vikingatiden kring 1000-talet hade havsviken i Viggbydalen minskat till en liten insjö. Med tidens landhöjningar förvandlades insjön så småningom till dagens slingriga bäck och vattendammar.

Publicerat: 3 juli 2020.

 


ANNONS


 

Gustav Bevakar Norrort byter
ut sin moped mot special-
utrustad Trygghetsvärdsbil

Gustav Svensson, som driver Gustav Bevakar Norrort, fyller 18 år den 12 juli 2020. Då byter han ut sin moped och får börja köra sin nyanskaffade "Trygghetsvärdsbil", som visades upp på nationaldagen den 6 juni i Täby Kyrkby Centrum. Trygghetsvärdsbilen är en specialutrustad Volvo V70 av 2004 års modell. Med hjälp av ett antal samarbetspartner har bilen rustats upp såväl exteriört som interiört.

Gustav Svensson kommer alltså att fortsätta åka runt i Täby och Vallentuna vid sidan av sina gymnasiestudier för att sprida trygghet och hjälpa till vid akuta händelser samt bistå ambulans, brandkår och polis. I bilen finns sjukvårdsmaterial, brandsläckare, brandfilt, vägkoner och mycket annat samt hjärtstartare. Gustav Svensson arbetar ideellt tillsammans med två andra trygghetsvärdar: Robert Lundqvist och Daniel Widberg.

Gustav Svensson med några närvarande sponsorer framför Tygghetsvärdsbilen: Från vänster Susanne Donning, Larm Assistans Sverige AB (bevakningstjänster), Gustav Svensson, Gustav Bevakar Norrort (brottsförebyggare), Claes Gustafson, Classe's Garage AB ("skönhetssalong" för bilar), Harald Paulsson, Larm Assistans Sverige AB (bevakningstjänster), och Göran Reinsson, LarmKraft AB (kamerasystem, inbrottslarm och passagesystem). En annan sponsor är Servicia Medical (hjärtstartare).

Publicerat: 7 juni 2020.

 


ANNONS


 

Ny badplats öppnas i Täby:
Ullnabadet vid Ullnabacken

Så här ser Täbys nya badplats ut. Ullnabadet i Ullnasjön har sandstrand, grillplats och picknickbord. I bakgrunden till höger ses en del av den cirka 100 meter höga Ullnabacken. Fotograferat den 21 maj 2020.

 

Täby kommun har öppnat en ny badplats: Ullnabadet. Den ligger i Ullnasjön vid foten av den stora Ullnabacken (tidigare Ullnatippen). Detta framkom under frågestunden på kommunfullmäktiges sammanträde den 18 maj 2020 i Täbys kommunhus.

Frågan som ställdes av Eva Pethrus (MP) löd: Tänker Alliansen säkra att det till årets badsäsong 2020 finns en allmän badplats för Täby kommuns invånare vid Vallentunasjön?

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) svarade: Det finns ett uppdrag att vi vill se nya badplatser anlagda i Täby kommun. Det är i Ullnasjön, i Näsbyviken och i Vallentunasjön. Hittills har vi färdigställt en badplats i Ullnasjön (den blev klar i slutet av förra året) och är nu fullt möjlig att nyttja från och med den här säsongen. I övrigt har vi i Täby totalt sex friluftsbad och dessutom Norskogens utomhusbassäng.

Den tilltänkta badplatsen i Vallentunasjön (där det tidigare Täbybadet låg) ligger på privatägd mark, som kommunen inte har full rådighet över.

– Det pågår diskussioner och förhandlingar med markägaren. Det finns ingen möjlighet att ha en badplats klar till den här sommarsäsongen i Vallentunasjön. Men uppdraget finns kvar att få till en badplats både i Vallentunasjön och i Näsbyviken, sade kommunalrådet Johan Algernon.

Det nu färdigställda Ullnabadet ligger vid Ullnasjön i Arninge–Ullna-området. Denna tidigare inofficiella badplats har nyligen genomgått en upprustning: Sandstranden har breddats. Där finns picknickbord med sittplatser, grillplats och cykelställ. Tillträde för fotgängare och cyklister (för närvarande avstängt med vägbom för biltrafik) sker enklast via Slalomvägen till Ullnabacken och Ullnabadet.

De badplatser som – utöver det nya Ullnabadet – finns i Täby är följande:

o Ängsholmsbadet vid Rönningesjön i Gribbylund är känt för sitt hopptorn på fem meter. I anslutning till badet finns boulebana, basketplan, grillplats och parkeringsplatser. Badet har också omklädningsrum, toalett och kiosk. Under veckorna 25–33 finns kommunanställda sommararbetare på plats för att hjälpa till att hålla badplatsen ren och välskött.

o Skavlöten ligger vid Rönningesjön i naturreservatet Rönninge by–Skavlöten. Badet har omklädningsrum, dusch, bastu, servering, grillplats och toalett samt stor parkeringsplats. I Skavlöten finns stora gräsytor lämpliga för bollspel och picknick. Badet ligger intill motionsspår och skogsområden. 

o Täbybadet (som av Täby kallas Rösjöbadet) ligger vid Rösjön i Sollentuna kommun(!) bortom Skarpäng. Badet har bryggor, toalett och kiosk. I anslutning till badet finns även grillplats, stor bilparkering och en mindre lekplats för de yngsta barnen. Under veckorna 25–33 finns kommunanställda sommararbetare på plats.

o Hägernäsbadet på det forna F2-området (numera bostadsområdet Hägernäs Strand) ligger vid Stora Värtan, som är en del av Östersjön. I anslutning till badet finns grillplats, parkeringsplats, toalett, lekplats och en beachvolleybollplan. Vid badet finns även ett utomhusgym. Under veckorna 25–33 finns kommunanställda sommararbetare på plats.

o Näsaängsbadet i Näsbypark ligger vid Stora Värtan, som är en havsvik i Östersjön. Badet har wifi, toalett, grillplats, lekplatsen Näsaängsleken och tillgång till kiosk vid tennisbanorna intill. Under veckorna 25–33 finns kommunanställda sommararbetare på plats.

o Kråkudden är belägen vid Stora Värtan i Näsbypark i närheten av Näsaängsbadet. På Kråkudden kan man bada från klipporna eller använda den badtrappa som finns för att lättare komma ner i vattnet. Grillplats finns. Man når Kråkudden via Värtans strandpromenad längs vattnet. Kråkudden hade sin storhetstid med simtävlingar som samlade hundratals åskådare på 1930- och 1940-talen för att se bland andra världsrekordsimmaren Arne Borg.

o Norskogsbadet har i år säsongsöppet från den 25 maj till mitten av augusti. Detta tempererade utomhusbad ligger i Centralparken i Näsbypark. Badet har en 25-metersbassäng för motionssim och en grundare bassäng för lek. På området finns även en plaskbassäng, badvakter, servering, omklädningsrum, dusch och bastu. Norskogsbadet drivs med inträdesavgift av Medley på uppdrag av Täby kommun. 

Härutöver finns ett antal mindre inofficiella badplatser i Täby, till exempel i Röhäll vid Stora Värtan och intill de båda husvagnsbyarna i Nygård vid Vallentunasjön.

Dessutom finns den stora simhallen Tibblebadet med 50-metersbassäng i Täby centrum samt för människans bästa vän ett inhägnat hundbad i Rönningesjön vid Hästängen i södra Gribbylund.

Så här ser det forna Täbybadet i Vallentunasjön ut numera. Det enda som tycks användas är grillplatsen till vänster. Så sent som på 1980-talet fanns här ett mycket populärt bad med simskola, kiosk, omklädningshytter och badbryggor. Täby kommun för nu diskussioner och förhandlingar med markägaren (Semesterhemmet Nygård Ekonomisk förening) om att återupprusta badplatsen. Föreningen är knuten till Kommunal det vill säga Svenska Kommunalarbetareförbundet. Fotograferat den 5 april 2020.

Publicerat: 26 maj 2020.

 


ANNONS


 

Täby Allehanda kommenterar
kommunfullmäktiges möte:

Krympt "corona-fullmäktige"
knaprar på demokratins kanter!

Så här ser Täby kommunfullmäktiges direktsända sammanträde ut på en datorskärm hemma. Fotograferat den 20 april 2020. Detta första "krympta" fullmäktigemöte i Täby leddes av kommunfullmäktiges ordförande Rolf E Ericsson (M), 82 år. Det pågick i 2 timmar och 25 minuter. Observera de extra stora avstånden mellan ledamöterna i förgrunden.

Det såg till en början ut som ett helt vanligt sammanträde i kommunfullmäktige – det som hölls i Täbys kommunhus måndagen den 20 april 2020 med start klockan 18. I stället blev det mycket ovanligt. Till och med historiskt ovanligt – utan att ett enda officiellt ord sades om detta före eller under sammanträdet.

Kommunfullmäktige i Täby består av 61 ledamöter (plus ersättare) som väljs vart fjärde år. Plötsligt den 1 april 2020 (av alla datum!) publicerade lokaltidningen Mitt i Täby (grattis till scoopet!) en artikel med uttalande av kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M). Rubriken löd: "Nu krymper kommunfullmäktige – från 61 till 39 ledamöter". Det var inget aprilskämt.

Erik Andersson publicerade sedan artikeln på sin egen privata Facebooksida och svarade där på kommentarer från sina följare samma dag, det vill säga den 1 april.

Beskedet medför således att 22 valda ledamöter i kommunfullmäktige inte längre får vara med och besluta.

Hur är detta möjligt? Varför har kommunen inte informerat om denna viktiga förändring på sin webbplats eller i andra officiella sammanhang eller ens på kommunfullmäktiges första krympta möte den 20 april?

Svaret på frågorna finns att söka hos SKR, dit många kommuner har vänt sig under den pågående coronakrisen.

SVERIGES KOMMUNER OCH REGIONER

SKR är förkortningen för Sveriges Kommuner och Regioner, som är medlems- och arbetsgivarorganisationen för landets samtliga 290 kommuner och 21 regioner. Sveriges Kommuner och Regioner hette tidigare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

SKR konstaterar bland annat att "Det av regeringen meddelade förbudet mot allmänna sammankomster med mer än 50 deltagare påverkar inte möjligheterna eller förutsättningarna för att hålla sammanträden med fullmäktige i kommun, region eller kommunalförbund".

Med andra ord: Täby kommunfullmäktige skulle således kunna fortsätta sammanträda med samtliga 61 ledamöter.

Kommunallagen ger dessutom inte fullmäktige någon möjlighet att minska antalet ledamöter under löpande mandatperiod. Inte heller är det möjligt att minska antalet ledamöter i nämnderna för löpande mandatperiod.

Nu kommer vi till det mest intressanta i det här fallet: Om partierna däremot kommer överens om att införa ett slags kvittningssystem i linje med det som partierna i riksdagen har enats om, så skulle det inte vara olagligt enligt SKR. Det gäller under förutsättning att kravet om beslutsförhet är uppfyllt, det vill säga att mer än hälften av ledamöterna (inklusive tjänstgörande ersättare) måste vara närvarande.

SMITTSPRIDNING AV COVID-19

Bakgrunden till överenskommelsen mellan partierna i riksdagen är den extraordinära situation som spridningen av covid-19 har medfört.

För att garantera riksdagens uthålliga beslutskapacitet och den samhällsviktiga verksamhet som riksdagen bedriver har Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet förbundit sig att upprätthålla vissa åtgärder och prioriteringar under en begränsad tidsperiod.

I överenskommelsen ligger bland annat att endast 55 ledamöter (av totalt 349 riksdagsledamöter) under den överenskomna tiden kommer att delta i beslut i riksdagens kammare.

Reglerna om beslutsförhet på kommunal nivå innebär följande: Kommunfullmäktige får som huvudregel bara handlägga ett ärende endast om mer än hälften av ledamöterna är närvarande. Fullmäktige får dock bestämma att interpellationer och frågor får besvaras även om färre ledamöter är närvarande. Som ledamöter räknas i dessa fall också tjänstgörande ersättare. Så långt SKR.

Här i Täby kom partierna den 30 mars 2020 överens om följande krympta mandatfördelning (ordinarie antal ledamöter inom parentes): M 15 (24), L 8 (12), S 5 (8), C 3 (5), SD 3 (5), KD 3 (4) och MP 2 (3). Sammanlagt 39 (61) ledamöter. Överenskommelsen är undertecknad av partiernas gruppledare i kommunfullmäktige.

KVITTNING MELLAN PARTIERNA

Överenskommelsen är formellt sett ett slags kvittningsförfarande mellan partierna. Den är inte beslutad i kommunfullmäktige. Så lätt är det alltså att kringgå kommunallagen!

Riksdagen är en sak för sig med stora reseavstånd för flertalet ledamöter. Kommunfullmäktige i Täby är en helt annan sak med mycket korta reseavstånd för samtliga ledamöter.

Med tanke på att personer som har fyllt 70 år (70+) definitionsmässigt ingår i en riskgrupp kan det krympta kommunfullmäktige få en slagsida åt ledamöter som är yngre än så. Det innebär att den livserfarenhet som äldre ledamöter besitter går till spillo i den nu införda krympta versionen.

En stor del av väljarna går alltså miste om valda ledamöter som tillhör deras egen åldersgrupp och som kan föra deras talan. Det är en onödig signalpolitik att frånta 22 av de 61 fullmäktigeledamöterna deras rätt att närvara och besluta. Detta är ett ganska allvarligt demokratiproblem.

I och med överenskommelsen om ett krympt kommunfullmäktige ligger det nu på fullmäktiges ordförande och de sju gruppledarna att försöka begränsa mötestiden till två timmar.

Numera behandlas därför endast beslutsärenden och frågor. Interpellationer och motioner bordläggs däremot till nästa möte (och i sin tur till nästa möte och så vidare så länge som den temporära överenskommelsen gäller).

Att oppositionspartierna inte får sina interpellationer och motioner behandlade och besvarade i tid är också ett allvarligt demokratiproblem.

Slutsatser: Återgå till det lagstadgade antalet ledamöter i Täby kommunfullmäktige: 61 ordinarie ledamöter i stället för temporärt 39 ledamöter! Behandla interpellationer och motioner direkt när de är aktuella!

Skribent: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehandas redaktör och utgivare.
Publicerat: 21 april 2020.

 


ANNONS


 

Täby Allehanda tipsar
om fina promenadstråk
utan trängsel i coronatider

En lång träbrygga för fågelskådning och avkoppling finns vid Värtans strandpromenad i Hägernäsviken. Där kan man få uppleva sevärdheter som snatterand (numera mycket sällsynt), storskarv, gråhäger, rörsångare, knipa och skäggdopping. Fotograferat den 15 april 2020.

 

Täby Allehanda tipsar här om några fina promenadstråk i Täby, där man kan gå eller cykla och ändå hålla avstånd till andra personer i rådande coronatider. Kommunen har till exempel under senare år gjort flera svåråtkomliga sumpområden lättillgängliga för allmänheten genom att anlägga spänger av trä över dessa våtmarker.

Det finns många fina friluftsområden i Täby. Här följer ett personligt urval gjort av Täby Allehandas redaktör och utgivare Mac Lennart Lindskog:

1.  VÄRTANS STRANDPROMENAD

Först av allt: Täby kommun ligger vid havet. Stora Värtan är en havsvik till Östersjön. Kuststräckan är cirka sju kilometer lång. Strandpromenaden har belysning och är till större delen asfalterad. Det går bra att både promenera och cykla där.

Det finns mycket intressant att se längs vägen: Två stora småbåtshamnar (Viggbyholms Båtklubb och Näsbyvikens Båtsällskap), en sjöflyghamn (Täby Sjöflygklubb) där privatflygplan med pontoner startar och landar på vattnet i Hägernäsviken, en före detta sjöflygflottilj (F 2) med flera bevarade kulturhistoriska byggnader, ett slott (konferens- och festanläggningen Näsby Slott) samt restauranger (Pont, Umami och Lilla Slottskrogen).

Vidare: Badplatser (Hägernäsbadet, Näsaängsbadet och Kråkudden), idrottsplats med ishall och fotbollsplaner (Hägernäs Strand), skogar, parker, bryggor, utsiktspunkter med vilobänkar, lekplatser, vackra villor samt nya moderna flerbostadshus (Hägernäs Strand och Näsby Slottspark).

En lång smal spång av trä leder tvärs igenom Stolpaskogens alsumpskog. Efter snösmältningen ser alsumpskogen ut som en liten insjö. Bäst är den i maj med grönskande blad och kvittrande fåglar. Man kan höra svarthättan sjunga och få en skymt av entitan. Fotograferat den 13 april 2020.


2. STOLPASKOGEN MED ALSUMPSKOGEN

Stolpaskogen är Täbys "stadsskog" med elljusspår, promenadvägar och skogsstigar. I Stolpaskogen finns den tre kilometer långa Stolpaleden. Den går mellan friluftsanläggningen Ensta krog och Roslagsbanans järnvägsstation Visinge. Längs vandringsleden i kuperad terräng finns 14 informationsstolpar som beskriver platsernas historik eller naturvärden.

Man kan nöja sig med att gå den kortare sträckan (cirka en kilometer) från Ensta krog tur och retur den sevärda Alsumpskogen med spänger, en jätteasp samt Svältans timrade väderskydd och anlagda grillplats.

Av skylten vid den mycket höga och grova aspen framgår att trädets stam har en omkrets på cirka 260 centimeter. Svältan är en mager ängsmark där hästar har betat.

I Alsumpskogen varierar vattennivån över året. Vid snösmältningen på våren är vattennivån hög. På sommaren är marken endast fuktig. Vackrast är Alsumpskogen i maj månad efter den grönskimrande lövsprickningen. Det trädslag som klarar variationerna i vattennivå bäst är alen, framgår det av Täby kommuns information.

Ensta krog var under stormaktstiden (1611–1718) den första anhalten på postvägen från Stockholm till Finland. Vid gästgivargården Ensta krog kunde hästar bytas ut för den fortsatta färden.

Stolpaskogen har fått sitt namn efter det forna båtsmanstorpet Stolpen.

3.  RÖNNINGESJÖN RUNT

Rönningesjön runt är ett cirka sex kilometer långt gång- och cykelstråk. Man cyklar runt Rönningesjön i maklig takt på ungefär en timme. Mycket vackert och mycket idylliskt.

På den västra sidan av sjön (Viggbyholm, Gribbylund och Löttingelund) utgörs stråket av en ganska kuperad stig. På den östra sidan av sjön (Rönninge by–Skavlöten naturreservat) utgörs stråket huvudsakligen av en grusväg.

Den första sevärdheten är Täbys bästa badplats: Ängsholmsbadet i Gribbylund. Ängsholmsbadet är ett kommunalt bad. Täby kommun ansvarar i samarbete med Gribbylunds Fastighetsägareförening för den dagliga driften av badet.

Ängsholmsbadet är mycket populärt med sina stora gräsytor. Det har två badstränder med bryggor. Badet har även ett hopptorn på 1,3 och 5 meter samt omklädningsrum, utomhusdusch och toalett.

Till badet hör en kiosk, som föreningen Täby Sim ansvarar för. Kiosken hålls öppen alla dagar med normalt badväder under skolornas sommarlov. I anslutning till badplatsen finns en boulebana och en basketplan samt parkeringsplatser.

Ängsholmsbadet är ett EU-bad. På sådana bad tas kontinuerliga vattenprover. Ängsholmsbadet har tidigare tilldelats miljöutmärkelsen Blå Flagg, som avskaffades för insjöbad i Sverige år 2013.

Den andra sevärdheten runt Rönningesjön är Skavlötens friluftsanläggning i den nordöstra delen av sjön. Där finns ett belyst spår som är drygt 2,5 kilometer långt. På anläggningen finns en servering som drivs av Täby Orienteringsklubb och som håller öppet under helger och sommarlov.

På Skavlöten finns också tillgång till dusch, bastu, omklädningsrum och värmestuga. Vid anläggningen finns stora gräsytor lämpliga för bollspel och picknick under sommarhalvåret. Samt inte minst en badplats med brygga.

Den tredje sevärdheten är Rönninge by. Den är en levande lantbruks- och kulturby. Rönninge by är även en visningsgård med djurstallar, café och ponnyridning. I djurstallarna finns kor, hästar, får, getter, kaniner, grisar och höns. I Rönninge by finns dessutom Täby Hembygdsförenings museum: Hembygdsmuseet.

På Skansberget, cirka 500 meter norr om Rönninge by, kan man beskåda kvarlämningar av en borg byggd omkring 500 e Kr.

Kronan på verket i Strandskogens alsumpskog är den här originella träbryggan i Ullnasjön. En bred trappa leder upp till plattformen för fågeskådare och andra naturintresserade. Med hjälp av kikare har örnar beskådats i fjärran. En lite mindre trappa leder ned i bryggöppningen, där man kan studera djur och växter i vattnet. Den stora kullen till höger i bakgrunden är Ullnabacken. Fotograferat den 15 april 2020.

4.  STRANDSKOGEN I ARNINGE-ULLNA

Täby kommun är duktig på att ta tillvara svårtillgänglig mark som till exempel sumpmark. I Strandskogen vid Ullna Strand, dvs området som ligger sydväst om Ullnasjön, finns numera ett system med både smala och breda spänger i det sumpiga området. Det gör att man kan vandra torrskodd några decimeter ovanför våtmarken.

Projektet är en del av den nya stadsdelen i nordvästra Arninge-Ullna i Täby kommun. Strandskogen är en av tre parker som Topia Landskapsarkitekter har gestaltat i stadsdelen.

Strandskogen är utsmyckad med skyltar i corténstål. På stålskyltarna har haiku-dikter författade av den svenske poeten Tomas Tranströmer stansats ut. Tranströmer erhöll Nobelpriset i litteratur 2011 och avled 2015. Nattetid lyses skyltarna upp inifrån. På rör av corténstål finns dessutom information om både fauna och flora på platsen.

Strandskogens spänger omfattar ett mycket litet men väldigt fascinerande område. Man promenerar runt på samtliga spänger på 10–15 minuter.


MÅNGA ANDRA PROMENADSTRÅK I TÄBY

Det finns många andra upplevelserika gångvägar och vandringsstigar i Täby. Till exempel:

Hagby- och Mörtsjöområdets tre vandringsleder: Sjöslingan 6 km, Skogsslingan 4 km och Fornslingan 5 km.
Hälsans stig, 3 km, i Gribbylund.
Roslagsleden (mycket lång, går genom Täby och flera andra kommuner).
Forn- och naturstigen, 3 km, går delvis genom naturreservatet Täby prästgård (stigen börjar och slutar vid Roslagsbanans station i Täby kyrkby).
Jarlabankes bro ligger vid Vikingavägen/Jarlabankes väg i Täby kyrkby. I närheten finns Båtsmanstorpet Runborg från 1737 bevarat i ursprungligt skick. Jarlabankes bro ingår i Runriket, som har skapats runt Vallentunasjön genom ett samarbetsprojekt mellan Täby kommun, Vallentuna kommun, Stockholms läns museum och Länsstyrelsen.
Centralparken är Täbys stadspark. Där finns ett sommaröppet bassängbad (Norskogsbadet), tennisplan, boulebanor, lekplatser, odlingslotter, utomhusgym, skogspartiet Fantasibacken och framförallt ett kombinerat skulptur- och meditationsstråk med nio ljudfilsbeskrivna skulpturer av skulptören Carl-Gustaf Ekberg.

Publicerat: 17 april 2020.

 


ANNONS


 

Täby kommun inrättar särskild
krisledningsnämnd för extra-
ordinära händelser i fredstid

Täbys kommunfullmäktige beslutade den 16 mars 2020 att inrätta en ny nämnd, Krisledningsnämnden (KLN), från och med den 1 maj 2020.

Bakgrunden till beslutet är att en översyn av reglementen för Täby kommuns samtliga nämnder har genomförts och utmynnat i förslag till reviderade reglementen. Kommunstyrelsen remitterade förslagen till samtliga nämnder under hösten 2019 för synpunkter.

Revideringen innebär att nämndernas arbetsformer regleras i ett gemensamt reglemente, "Reglemente med allmänna bestämmelser för Täby kommuns nämnder". Krisledningsnämnden har således att förhålla sig både till det gemensamma reglementet och till den egna nämndens reglemente.

Krisledningsnämnden blir alltså en egen nämnd med eget reglemente och utgörs inte längre automatiskt av kommunstyrelsens ledamöter. Det tidigare reglementet, som var en bilaga till kommunstyrelsens reglemente, upphävs den 1 maj 2020.

Krisledningsnämnden träder enbart i kraft om kommunen drabbas av en extraordinär händelse i fredstid. Nämnden blir då kommunens ledande politiska organ.

EXTRAORDINÄR HÄNDELSE

En extraordinär händelse är en händelse som avviker från det normala. Den innebär en allvarlig störning eller en överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av kommunen. Detta framgår av Täby kommuns "Reglemente för krisledningsnämnden" daterad den 2020-02-07.

Krisledningsnämnden har vid en extraordinär händelse rätt att överta hela eller delar av andra nämnders verksamhetsområden, befogenheter och beslutsrätt.

Det är ordföranden i Krisledningsnämnden som bedömer och beslutar när en extraordinär händelse medför att nämnden ska träda i funktion.

Hittills har kommunstyrelsen varit krisledningsnämnd. Tretton ledamöter med tretton ersättare blir nu sju ledamöter med sju ersättare, vilket anses vara mer effektivt vid kriser i fredstid. Som exempel på kriser i fredstid har nämnts stora bränder och stora olyckor, som lamslår samhället.

SJU VALDA LEDAMÖTER

Krisledningsnämndens mandatperiod följer kommunstyrelsens mandatperiod.

Kommunfullmäktige valde följande sju personer till ledamöter i Krisledningsnämnden: Erik Andersson (M), Hans Ahlgren (L), Agneta Lundahl Dahlström (S), Annica Nordgren (C), Tobias Karlström (KD), Thore Wiberg (SD) och Eva Pethrus (MP).

Kommunfullmäktige valde vidare följande personer till ersättare i Krisledningsnämnden: Johan Algernon (M), Camilla lfvarsson (L), Mats Wilhelmsson (C), Christer Swaretz (KD) och Steven Jörsäter (SD). Val av ersättare för S och för MP bordlades.

Erik Andersson (M) valdes till ordförande i Krisledningsnämnden, Hans Ahlgren (L) till 1:e vice ordförande och Agneta Lundahl Dahlström (S) till 2:a vice ordförande.

Tobias Karlström har senare meddelat att han kommer att lämna sina uppdrag i kommunen ‪‪den 20 april 2020. Han kommer då att tillträda som stabschef hos Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

En inte alltför djärv gissning är han efterträds som ledamot i Krisledningsnämnden av KD:s blivande kommunalråd Eva von Wowern. Tanken är att Krisledningsnämnden ska bestå av gruppledarna för samtliga sju partier i kommunfullmäktige.

Publicerat: 27 mars 2020.

 

Inträdesordning avslöjar hur
partierna i Täby gillar varandra

Täbys kommunfullmäktige beslutade den 16 mars 2020 om inträdesordning i den nya Krisledningsnämnden (KLN). Inträdesordningen reglerar i vilken partiordning en ersättare ska träda in för en ledamot som inte kan närvara.

M:  M, L, C, KD, SD, S.
L:  L, M, C, KD, S, MP.
C:  C, M, L, KD, S, MP, SD.
KD:  KD, M, L, C, S, SD.
S:  S, MP, C, L, M.
SD:  SD, M, KD.
MP:  MP, S, C, L.

Här kan man alltså utläsa hur partierna i Täby gillar varandra: Till exempel att Moderaterna (M) föredrar att ersättas av en Sverigedemokrat (SD) framför en Socialdemokrat (S). Liberalerna (L) kan inte tänka sig att ersättas av en Sverigedemokrat (SD) ens som sista alternativ, medan Centerpartiet (C) däremot accepterar det. Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) står varandra närmast.

Publicerat: 27 mars 2020.

 


ANNONS


 

Stora satsningar på kollektiv-
trafiken i Norrort: Så påverkas
Täby under byggtiden

Platser med kommande byggarbeten för kollektivtrafiken i Täby med omnejd. Karta: Trafikverket.

 

Fram till år 2022 investerar och bygger Täby kommun, det regionala SL (Aktiebolaget Storstockholms Lokaltrafik) och det statliga Trafikverket "framtidens trafiklösningar för ett hållbart resande i Täby och norrort". Redan i april 2020 sätter flera av arbetena i gång och får stor påverkan på trafikanter, boende och verksamma i Norrort, enligt flera pressmeddelanden.

Den som bor i Täby eller reser via Täby och övriga Norrort kan se fram emot bättre möjligheter att resa kollektivt om ett par år. Men först krävs tålamod oavsett om man reser med buss, tåg eller bil.

Trafikverket, SL och Täby kommun samverkar för att skapa bra möjligheter att resa även under byggtiden.

Resultatet av de arbeten som påbörjas snart är att det blir lättare att ta sig fram i framtiden. För bussresenärer innebär bygget av ännu en sträcka med kollektivtrafikkörfält på E18 Norrtäljevägen att det blir mindre kö för bussarna i rusningstrafik.

Roslagsbanans resenärer kan se fram emot färre störningar och fler avgångar när den sista sträckan dubbelspår byggs så att tågen kan köra om varandra hela vägen till Vallentuna.

När en helt ny station öppnar i Arninge och nya busshållplatser, vägar och cykelbanor leder till den nya stationen, får man en knutpunkt för snabba byten.

– Att vardagspusslet fungerar för Täbyborna är av högsta prioritet. Därför är det så viktigt med de stora trafiksatsningar som nu görs runt om i Täby. Att exempelvis Roslagsbanan får bättre tillgänglighet, kapacitet och säkrare järnvägsövergångar är av yttersta vikt inför framtiden. Vi som kommun gör vårt bästa för att underlätta och öka tryggheten för invånarna och övriga trafikanter i form av tillfälliga parkeringar, hastighetsbegränsningar och andra trafikåtgärder.

Det säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, i ett pressuttalande.

ROSLAGSBANANS KÅRSTALINJE

SL stänger av Roslagsbanan mellan Täby kyrkby och Kårsta från april till november 2020 samt från juni till oktober 2021 för att bygga klart de sista två kilometerna dubbelspår som planeras mellan Täby kyrkby och Kragstalund.

Den 5 april 2020 startar arbetena på denna sista sträcka som gör att Roslagsbanan får dubbelspår hela vägen från Stockholms Östra till Vallentuna.

Under påsken den 10–14 april 2020 går inga tåg alls när hela Roslagsbanan är avstängd för underhållsarbeten.

Dubbelspår öppnar upp för en tätare och mindre störningskänslig tågtrafik. Resenärerna kan i stället åka med ersättningsbussar till och från Täby kyrkby station. En parkeringsplats med cirka 230 bilplatser kommer att öppna tillfälligt under banans avstängning på Prästgårdsvägen i anslutning till stationen.

Informationen på sll.se/roslagsbanan uppdateras löpande.

ARNINGE STATION PÅ ROSLAGSBANAN

SL har byggt klart en ny station på Roslagsbanan i Arninge, men det återstår arbeten innan tågen kan stanna där. Arninge blir en ny knutpunkt för byten mellan tåg, buss, bil och cykel.

Under Trafikverkets arbeten stängs påfartsrampen till E18 norrut från trafikplats Arninge av i ett år. Ett av de två körfälten i vardera riktningen stängs av under sex veckor både sommaren 2020 och 2021. Det blir sänkt hastighet och man får vara uppmärksam på att körfält flyttas.

E18 MELLAN STOCKSUND OCH VIGGBYHOLM

Under sommarhalvåren 2020 och 2021 arbetar Trafikverket med att bredda och förstärka kollektivtrafikkörfältet på E18 Norrtäljevägen mellan Danderyds sjukhus och Viggbyholm samt att förlänga det till Arninge. Under bygget kör bussarna i de vanliga körfälten och hastigheten sänks till 70 km/h.

Mellan Stocksund och Arninge installerar man även ett "intelligent transportsystem", som varnar för köbildning och långsam trafik. Systemet finns redan installerat på flera av infartslederna till Stockholm.

I Viggbyholm bygger Täby kommun bullerdämpande skärmar. I Danderyd planerar Trafikverket nya busshållplatser (med byggstart 2022) på motorvägen E18 vid Danderyds gymnasium.

JARLABANKES VÄG I TÄBY KYRKBY

Mellan december 2019 och oktober 2020 är delar av Jarlabankes väg avstängd så att SL och Täby kommun kan bygga en ny säkrare järnvägskorsning med bro och tunnel. Den gör att bilar och tåg går på olika nivåer i stället för att korsa varandras vägar. Övriga övergångar i området är öppna.

Mer information finns på Täby kommuns webbplats, www.taby.se/trafik20-21.

ÖPPET HUS FÖR FRÅGOR OCH SYNPUNKTER

Vid tre tillfällen i mars 2020 kan man träffa SL, berörd kommun, Arriva (som kör tågtrafiken på Roslagsbanan) och företagen NCC och Struktorn som bygger åt SL:

Den 17 mars klockan 18–20 i Kulturrummet i Vallentuna Kulturhus.
Den 25 mars klockan 18–20 i Ekskogens bygdegård i Kårsta.
Den 31 mars klockan 17–19 i Skolhagenskolans matsal i Täby kyrkby.

Vid de två första tillfällena inleder SL och Arriva med en presentation och sedan kan man ställa sina frågor till SL, Arriva och Vallentuna kommun. Vid det sista tillfället ges ingen presentation utan det är fritt att ställa frågor till SL, Arriva och Täby kommun.

Tidplan över kommande byggarbeten för kollektivtrafiken i Täby med omnejd. Bild: Trafikverket.

Publicerat: 15 mars 2020.

 


ANNONS


 

Hembygdsföreningen berättade om sin gårdsforskning i Täby


VIDEO (50 sekunder). Täby Hembygdsförening (THF) inormerade om några av kommunens historiska gårdar inför ett 50-tal åhörare på Täby huvudbibliotek den 5 mars 2020. I videon ses Ulf Sandberg berätta om Torslunda i nordvästra Täby där han bor.

THF startade under hösten 2019 projektet "Täbys gårdar". Där har föreningen samlat ett antal "gårdsforskare", som vill veta mer om hembygdens historiska gårdar.

Dessa hembygdsforskare arbetar med olika källor och arkiv för att hitta nya uppgifter och bilder för att komplettera gårdarnas berättelser. Aktuella Täbygårdar är Hägernäs, Tibble, Torslunda, Tjula och Ella. Den som är intresserad av att "adoptera" en gård eller hjälpa till med de gårdar som redan har påbörjats är välkommen till projektet.

Talare om gårdsforskningen i Täby var Marianne Möllerman, kontaktperson för THF:s släktforskning, och Ulf Sandberg, kontaktperson för THF:s hembygdsforskning.

Publicerat: 7 mars 2020.

 


ANNONS


 

Skådespelaren Per Ragnar
talade om "Livet, döden
och kärleken" på möte i Täby


VIDEO (183 sekunder). Skådespelaren, författaren, programledaren och föreläsaren Per Ragnar, född 1941, medverkade på en församlingskväll arrangerad den 6 februari 2020 av den kyrkliga nomineringsgruppen Borgerligt Alternativ i Täby. Han talade på temat "Livet, döden och kärleken" inför ett 30-tal deltagare i Tibble Församlingsbyggnads sällskapsrum. I mötet deltog bland andra mötets arrangör tillika kommunfullmäktiges ordförande Rolf E Ericsson, kyrkorådets ordförande Lars Thidevall och församlingens kyrkoherde Michael Öjermo.

Per Ragnar talade bland annat om Martin Luther, som initierade den protestantiska reformationen på 1500-talet. Därtill reciterade han den omtalade och tänkvärda dikten "Jag har inte tid" (se videoklippet). Dikten skrevs av Torsten Palmqvist, en SJ-arbetare från Hudiksvall. Han dog 1973, enligt webbuppgifter. Dikten har senare (i en anpassad dansbandsversion) framförts och spelats in av flera artister däribland Sten & Stanley (kan höras här: https://www.youtube.com/watch?v=lJXTqauin-0 ).

 


ANNONS


 

Täby Allehanda granskar:
Så gick det för premiären
med direktsänd webb-TV från
Täbys kommunfullmäktige


VIDEO (199 sekunder). Täby kommunfullmäktiges ordförande Rolf E Ericsson (iförd ordförandekedja) inledde det första webb-TV-sända fullmäktigemötet med att presentera de sju personerna vid presidiebordet på podiet (tre politiker och fyra tjänstemän). Han informerade sedan om nyordningen för fullmäktiges ledamöter och ersättare att anmäla sin närvaro via den trådlösa voteringsplattan på var och ens plats. Därefter gav han ordet till kommundirektören Katarina Kämpe, som från talarstolen informerade om nyheter i kommunfullmäktiges arbetsordning.

 

Måndagen den 4 november 2019 klockan 18.00 var det premiär för reguljär webb-TV-sändning från Täby kommunfullmäktiges sammanträde. Mötet hölls i fullmäktigesalen i Täby kommunhus i Täby centrum och pågick i ungefär tre timmar.

Från och med den 4 november direktsänds alltså kommunfullmäktige via webb-TV. Inspelningarna sparas också på webben, så att man kan ta del av dem när man vill.

Kommunfullmäktiges sammanträden filmas och fotograferas numera av ett företag som anlitas av Täby kommun. Sådana filmer och foton kan användas i Täbys kommunikationskanaler som till exempel webb, Facebook, Youtube, tryckt material och informationsskärmar för att berätta om kommunens verksamheter.

De nya kameror som är diskret installerade i fullmäktigesalens tak är dock inte riktade mot publikens platser. Det innebär att de närvarande åhörarna/åskådarna inte filmas eller fotograferas av kommunen under kommunfullmäktiges sammanträden. För massmedia, som lyder under grundlagar som Tryckfrihetsförordningen (TF) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL), gäller andra villkor än i dataskyddsförordningen (GDPR).

Det företag som vann Täbys upphandling av voteringssystem och webb-TV-sändning för kommunfullmäktige heter Quickchannel AB. Det erbjuder ett komplett system som stöder webb-TV-kanaler, live- och on-demand-sändningar samt voteringar.

Ett 80-tal kommuner anlitar redan Quickchannel AB, som har sitt huvudkontor i Stockholm. Företagets VD Viktor Hedström fanns på plats under premiärsändningen i Täby.

Filmen från Täby kommunfullmäktiges möte den 4 november 2019 kan man se genom att klicka på direktlänken https://secure.quickchannel.com/qc/?play=50205.      /Reportaget fortsätter nedan/

Fullmäktigesalen ses här med den ena talarstolen i förgrunden och presidiets podium till höger. I taket hänger projektorer, strålkastare och kameror. Väggarna är försedda med konstnärliga dekorationer.

 

Hur gick det då med webb-TV-sändningen? Svar: Ganska bra, men borde kunna bli bättre.

Hemifrån hördes ljudet från talarstolarna bättre än ljudet från ordförandeplatsen, som för det mesta ändå var hörbart. Ljudet i en stationär bordsdator med bra högtalare var inte oväntat bättre (lite fylligare) än ljudet i en mobiltelefon (lite spetsigare). För de närvarande i fullmäktigesalen var allt ljud av god kvalitet.

Den webbsända bilden består egentligen av en stor huvudbild, som i sin tur består av tre mindre delbilder: 1) Aktuell talare (i talarstol eller vid presidiebordet), 2) Namnlista på anmälda talare, 3) Dagordningen med pågående ärende markerat med blå färg. De två förstnämnda delbilderna kan var för sig ställas om till helskärmsläge.

Bildmässigt förekom flera problem i webb-TV-premiären: Dålig upplösning i helskärmsläge i den stationära bordsdatorn hemma trots snabb nedladdning genom fiberkabel (486 Mbit/sek enligt Bredbandskollen). Dessutom: Ofta förekommande ryckighet (några sekunders frysning) av bilden på den stationära datorn, medan ljudet fortsätter obehindrat. Tekniken tycks främst vara anpassad till mobiltelefoner.

Utöver de tekniska problemen förekom problem med innehållet under premiärsändningen: Ett vanligt misstag var tidvis fel namn på talare i bild.

En annan sak, som man inte tänker på när man befinner sig i fullmäktigesalen, är de olika bakgrunderna till de båda talarstolarna. På webb-TV ser man den vänstra talarstolen med en vägg och ett vackert flaggställ som bakgrund.

Den högra talarstolen har däremot en bakgrund som består av vägg med två dörrar, som öppnas och stängs av politiker och personal som passerar förbi bakom talaren. Ganska distraherande både för talaren och för webb-TV-tittarna.

De trådlösa voteringsplattorna (iPad Mini) är en klar förbättring. Såväl närvaroanmälan som rösträkning går betydligt snabbare med plattorna än med tidsödande muntliga upprop.

Ytterligare en synpunkt: Samtliga sju personer på presidiepodiet bör ha en namnskylt framför sig på bordet – inte bara de tre förtroendevalda (ordföranden och de två vice ordförandena) utan också de fyra tjänstemännen. Helst så stora namnskyltar att de kan läsas i webb-TV.

Vidare kan noteras det positiva att webb-TV från kommunfullmäktiges sammanträden gör det möjligt för allmänheten att lära känna fler lokalpolitiker i Täby till utseendet.      /Reportaget fortsätter nedan/

Fullmäktigesalen sedd från publikplats (utanför de avspärrade ledamotsplatserna). Här på publikplats sitter icke tjänstgörande ersättare och intresserad allmänhet. Under fullmäktigemötet den 4 november satt ett tiotal personer på publikplats. På fotot ser man till höger "hålet i väggen" det vill säga öppningen till teknikutrymmet där producenten sköter webb-TV-sändningen.

 

På dagordningen för kommunfullmäktiges möte den 4 november stod fyra interpellationer. Två av dem bordlades för att interpellanten (frågeställaren) hade fått förhinder. De två interpellationer som behandlades kom från Camilla Henricsson Bajas (S) och var ställda till Kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Kaasik (M) angående "Badplats i Täby kyrkby" och "Konstgräsplaner i Täby".

En interpellation är en skriftlig fråga som avser angelägenheter av större intresse för kommunen och som kräver ett skriftligt svar. "Vid besvarande av interpellationer får samtliga ledamöter och ersättare i fullmäktige delta i debatten" enligt Täby kommuns arbetsordning för kommunfullmäktige.

Beträffande interpellationen om en badplats i Täby kyrkby svarade Birgitta Kaasik att "en fördjupad utredning av en badplats i Vallentunasjön är planerad att påbörjas 2020". Hon tillade att Vallentuna kommun nyligen har anlagt en badplats i Vallentunasjön vid Gustavs udde i Bällsta. Badplatsen "har en sandstrand, en brygga och en ramp för rullstolsbundna. Badplatsen har sommaren 2019 haft godkända vattenprover".

Bland beslutsärendena kan nämnas "Antagande av fördjupad översiktsplan för Täby stadskärna 2050", "Reviderad arbetsordning för kommunfullmäktige", "Överenskommelse avseende förskottering av finansiering och medfinansiering gällande Sverigeförhandlingen" samt "Täby kommuns riktlinjer för nationella minoriteter och minoritetsspråk". Samtliga dessa fyra förslag från den alliansledda kommunstyrelsen antogs av kommunfullmäktige.

Härutöver behandlades fyra motioner från oppositionen, varav två motioner från S och två från SD. Tre av motionerna avslogs och en motion föranleder inte några ytterligare åtgärder. Med motion i det här sammanhanget menas ett skriftligt förslag till beslut.

Nästa sammanträde för Täby kommunfullmäktige hålls måndagen den 25 november 2019 med start redan klockan 13.00. Detta budgetsammanträde med verksamhetsplan för år 2020 (VP-20) kan bli ett maratonmöte som håller på till långt in på kvällen.

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om budget, skatt, taxor, avgifter och mycket annat som berör Täbyborna. Kommunfullmäktige väljer dessutom ledamöter i styrelser, nämnder och andra organ.

Kommunfullmäktige i Täby består av 61 ledamöter som väljs vart fjärde år. De flesta ledamöterna är fritidspolitiker, det vill säga har vanliga arbeten och ägnar sig åt politik på sin fritid.

Mandatfördelningen mellan partierna i Täby ser ut så här för perioden 2018–2022: Moderaterna (M) 24 mandat, Liberalerna (L) 12 mandat, Socialdemokraterna (S) 8 mandat, Centerpartiet (C) 5 mandat, Sverigedemokraterna (SD) 5 mandat, Kristdemokraterna (KD) 4 mandat och Miljöpartiet (MP) 3 mandat.

I "hålet i väggen" i fullmäktigesalen arbetade premiärsändningens producent Miguel Halme från företaget Quickchannel AB. Utrymmet är inte större än ungefär tre kvadratmeter. Det innehåller all den teknik som behövs för att direktsända fullmäktigemötet till webb-TV i datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Länken till sändningen kan nås via Täby kommuns hemsida www.taby.se.

Granskande reporter och fotograf: Mac Lennart Lindskog.
Publicerat: 7 november 2019.

 


ANNONS


 

Skulpturstråket i Täbys
centralpark nu kompletterat
med ljudfiler för meditation


VIDEO (103 sekunder). Skulptören Carl-Gustaf Ekberg intervjuas av Täby Allehanda om syftet med de inspelade ljudfilerna till hans skulpturstråk i Centralparken i Näsbypark. Filmat den 18 oktober 2019.

 

I Centralparken i Näsbypark finns ett skulpturstråk, som består av nio bronsskulpturer skapade av skulptören Carl-Gustaf Ekberg. Till varje skulptur hör numera en ljudfil för meditation. Ljudfilerna utgår från respektive skulpturs tema och är tänkta att leda in lyssnaren i en stunds avkoppling.

Centralparken anlades år 1963. Den beskrivs som en av Täbys finaste parker. Under 2013 och 2014 rustades Centralparken upp "till en stadspark med ett högre rekreativt värde och ett mer varierat utbud gällande innehåll och aktiviteter", framhåller Täby kommun på sin hemsida.

Centralvägen delar den kilometerlånga parken i en nordlig och en sydlig del. Delarna knyts samman med en gång- och cykelviadukt under Centralvägen. Till sin utformning är Centralparken en tidstypisk 1960-tals park med vidsträckta kortklippta gräsytor, buskage och träddungar.

I Centralparken finns ett allmänt utomhusbad (Norskogsbadet), tennisplan, bollplaner, lekplatser, odlingslotter, utomhusgym, seniorgym, boulebanor och blomsterrabatter. I den norra delen av parken ligger Fantasibacken, som är ett förädlat skogsparti med barrväxter och många rhododendronbuskar.

Centralparkens skulpturstråk består av nio bronsskulpturer gjorda av Carl-Gustaf Ekberg. Skulpturerna tillkom under åren 2010–2013 i samband med att parken rustades upp.

SKULPTURER FÖR MEDITATION

Konstnärens önskan är att skulpturerna ska göra intryck och ge betraktaren en positiv kick. Som hjälp finns från om med nu (mitten av oktober 2019) intalade ljudfiler för meditation. Skulpturstråket är således numera även ett meditationsstråk.

Den första av de tio ljudfilerna heter "Introduktion och guidad meditation". De övriga ljudfilerna är uppkallade efter stråkets nio bronsskulpturer: 2 Ensam, 3 Insikt, 4 Glädje, 5 Samspel, 6 Harmoni, 7 Vision, 8 Utsikt, 9 Medvind och 10 Livskraft.

Ljudfilerna är intalade av meditationsexperten Anna Bornstein. Man kan lyssna på ljudfilerna för meditation via QR-koden eller via kommunens webbplats taby.se/parker (under "Parker i Täby" välj Centralparken). Ljudfilerna är i genomsnitt cirka fyra minuter långa.

Carl-Gustaf Ekbergs skulpturer i Centralparken har möjliggjorts av Täbyfamiljen af Jochnick (som har bekostat åtta av de nio skulpturerna) och fastighetsbolaget Klövern AB (som bekostade "Insikt", den först tillverkade skulpturen i stråket). För sockel, plakett, installation och underhåll av skulpturerna svarar Täby kommun.

CARL MILLES ELEVS ELEV

Carl-Gustaf "C-G" Ekberg, 89 år, är civilingenjören och företagskonsulten som på gamla dagar blev skulptör. Han föddes 1930 i Stockholm, där han blev civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad på KTH 1954.

Efter 35 års verksamhet inom byggbranschen och som företagskonsult påbörjade han 1988 sju års studier hos skulptören och mentorn Axel "Wallis" Wallenberg (1898–1996). Denne hade i sin tur varit elev till Carl Milles. "Wallis" var efter Milles död 1955 intendent vid Millesgården på Lidingö i nära 25 år.

Carl-Gustaf Ekberg bor på Svalnäs i Djursholm. Han har sin ateljé i den forna stallbyggnaden vid Näsby Slott i Täby. Är gift med silversmeden Kerstin Ekberg. Skulptörens hemsida är http://cgekberg.com/gallery/757/.

Bland Carl-Gustaf Ekbergs övriga offentliga verk kan nämnas:
Bronsporträtt av dr Axel Munthe. Villa San Micheles trädgård på Capri, Italien.
Bronsporträtt av operasångerskan Margareta Dellefors. Operascenen Dalhalla utanför Rättvik.
Monumentala bronsskulpturen LIVSKRAFT, höjd 2,8 meter. I rondellen norr om Mörby Centrum, Danderyd.
Granitskulpturen KÄLLAN, diameter 1 meter. Trefaldighetskyrkan, Malmö.
Bronsskulpturen MEDVIND, höjd 2,5 meter. I rondellen vid Grand Hotel Saltsjöbaden, Nacka.
Bronsskulpturen ENERGI, höjd 2,5 meter. I rondellen vid "Djursholms entré", korsningen Vendevägen/Mörbyleden, Danderyd.

Den här skylten har Täby kommun nyligen låtit sätta upp i anslutning till skulpturen "Ensam" i Centralparken. Skulpturen står i närheten av Norskogsbadet i riktning mot motorvägen E18 Norrtäljevägen. "Ensam" är startpunkten för Carl-Gustaf Ekbergs nio bronsskulpturer i Centralparkens skulpturstråk, som nu har kompletterats med inspelade ljudfiler för både mobiltelefon och dator. Med mobiltelefon kan man med en QR-app fotografera QR-koden på skyltens övre högra hörn för att lyssna på de tio ljudfilerna. Dessutom kan man med mobiltelefon och dator lyssna på de tio ljudfilerna på webbplatsen https://soundcloud.com/taeby-kommun/sets/meditation. Den första ljudfilen är en introduktion till meditation i skulpturstråket. De övriga nio ljudfilerna hör till respektive skulptur.

Publicerat: 22 oktober 2019.

 


ANNONS


 

Välbesökt 100-årsjubileum för
flyg i Hägernäs – överflygningar
stoppades av kraftiga vindar


VIDEO (40 sekunder). Täby Blåsorkester inledde programmet för Hägernäsflygets 100-årsjubileum den 15 september i Hägernäs Strand i Täby. Under programmets gång strömmade besökare till i stora skaror och uppgick till slut till flera hundra personer.


VIDEO (35 sekunder). Täby kommuns drakskepp Viking Plym anlände vid 12-tiden till Catalinatorgets brygga. Ombord fanns två kommunalråd, Erik Andersson (M) och Hans Ahlgren (L), samt tre besättningsmän från Täby Vikinga Skeppslag. Viking Plym hette från början Draken och skapades 1912 under ledning av skeppsbyggaren August Plym på Neglingevarvet nära Saltsjöbaden i Nacka kommun. Avsikten med det vikingainspirerade drakskeppet var att genomföra en överraskande PR-kupp under Olympiska Spelen i Stockholm samma år. Det lär ha blivit succé. Många år senare, 1981, donerade sonen Oscar Plym skeppet till Täby kommun. Drakskeppet fick därvid sitt nya namn och ett eget skeppslag med uppgift att vårda och segla henne. I videoklippet hörs vindbrus i mikrofonen.

 

Det blåste rejält när det välbesökta 100-årsjubileet för flygplan på Hägernäsviken firades med flera hundra deltagare söndagen den 15 september 2019. Det blåste till och med så mycket att jubileets höjdpunkter med överflygningar av den gamla DC-3:an Daisy och av en rote JAS 39 Gripen blev tvungna att ställas in med kort varsel på grund av alltför kraftiga vindar.

Det finns många minnen från flygvapnets tid i nuvarande Hägernäs Strand. Fortfarande startar och landar pontonflygplan på Hägernäsviken inom ramen för Täby Sjöflygklubbs verksamhet.

Den så kallade Flyg-100-dagen arrangerades gemensamt av Aktiva Hägernäs Strand (AHS) och Täby Hembygdsförening (THF) och med stöd av bostadsrättsföreningarna i Hägernäs Strand (HSF).

Jubileet hade en viss försvarsinriktning och inleddes så smått på förmiddagen med visning av Västra Arningefortet. Det ligger vid Arningevägen/Leverantörsvägen och ingår i den gamla befästningskedjan Korvlinjen.

Klockan 12.50 startade Flyg-100-dagen på riktigt med att Täby Blåsorkester började spela på Catalinatorget i Hägernäs Strand. Täby kommuns drakskepp Viking Plym anlände strax därefter till bryggan vid torget.

Välkomsttal för flygdagen hölls vid minnesstenen för omkomna flygare från den forna sjöflyganläggningen i Hägernäs. De fyra talarna var Lothar Lammertz, Hembygdsföreningen, Erik Andersson, Täby kommunstyrelses ordförande, Gunnar Persson, F18 kamratförening (omfattar numera även F2), och Anders Wik, Aktiva Hägernäs Strand.

Under eftermiddagen anordnades fyra fullsatta och halvtimmeslånga föreläsningar i lunchrummet hos företaget Big Image. Lothar Lammertz från Hembygsföreningen berättade om "Hägernäs historia – en vattenväg och en bondby".

Därefter informerade Christer Lokind om "Hägernäs militära flygepok". Han är flyghistoriker och författare samt har varit elev på F2 under åren 1963–1965.

Ragnar Strandberg från Hembygdsföreningen redogjorde sedan för "Korvlinjen i Täby – en hundraårig befästning". Han hade tidigare på dagen lett visningen av Arningefortet.

Avslutningsvis återkom flyghistorikern Christer Lokind med ett föredrag om "Catalinaaffären och DC-3:an som försvann". En mycket intressant och allvarlig händelse under "det kalla kriget".

NEDSKJUTNA SVENSKA DC-3:AN OCH CATALINA-PLANET HITTADES EFTER 51 ÅR

Den 13 juni 1952 försvann det svenska flygvapnets radarspaningsplan, en DC-3:a, med åtta mans besättning (som omkom) under ett uppdrag över Östersjön mellan Gotland och det då sovjetiska Baltikum. Det visade sig efteråt att DC-3:an hade skjutits ned av ett sovjetiskt jaktplan.

Tre dagar senare, den 16 juni 1952, deltog två svenska militära Catalina-plan från F2 i Hägernäs i försöken att lokalisera DC-3:an. Ett av Catalina-planen besköts av sovjetiskt jaktflyg och nödlandade klockan 04.13 nära ett västtyskt fraktfartyg, Münsterland.

De fem svenska besättningsmännen räddades av fartyget klockan 04.35. Samtidigt sjönk Catalina-planet mot havsbotten.

Först den 10 juni 2003 efter flera års sökande återfanns DC-3:an på 125 meters djup 55 kilometer öster om Fårö. Senare samma sommar påträffades Catalina-planet på en position 22 kilometer längre österut än den officiella haveriplatsen!

Projektledaren Anders Jallai, koordinatorn Carl Douglas och den sökansvarige Ola Oskarsson tilldelades Konungens guldmedalj av 8:e storleken för bedriften att återfinna DC-3:an, enligt Wikipedia.

I sammanhanget kan nämnas som kuriosa att den ovannämnde Carl Douglas, född 1965, äger Rydboholms gård på andra sidan Hägernäsviken (sett från Hägernäs Strand).

Under natten mellan den 18 och 19 mars 2004 lyftes DC-3:ans flygplansvrak upp på ubåtsräddningsfartyget HMS Belos.

Resterna av DC-3:an visas numera på Flygvapenmuseum i Malmslätt i Linköpings kommun. Det nedskjutna Catalina-planet från F2 i Hägernäs ligger däremot fortfarande kvar på Östersjöns havsbotten.

FLERA FÖRENINGAR MEDVERKADE I FLYG-100-DAGEN

Bland övriga aktörer under jubileumsdagen kan nämnas Civilförsvaret, Täby Sjöflygklubb, Sjöräddningssällskapet, Slöjdgillet, ångbåten s/s Stimmaren och koloniträdgårdsföreningen Gröna Hägern.

Bryggföreningen i Hägernäs Strand avslutade dagen med sin traditionella lyskväll och fyrverkeri.


VIDEO (47 sekunder). Täby Hembygdsförenings tidigare ordförande Lothar Lammertz ses här överlämna mikrofonen till organisationskommitténs ordförande Anders Wik, Aktiva Hägernäs Strand (AHS). Välkomstceremonin hölls intill skulptören Axel Wallenbergs minnessten i granit över flygare vid F2 i Hägernäs.

Det stora tältet vid minnesstenen i Hägernäs Strand blev välbesökt. Där fanns Hembygdsföreningen med bokförsäljning och miniseminarier om släktforskning, Slöjdgillet med konsthantverk, Civilförsvaret med tipspromenader för stora och små samt koloniträdgårdsföreningen Gröna Hägern med lokalproducerade grönsaker och blommor.

Den lilla vedeldade ångslupen s/s Stimmaren utgjorde en av attraktionerna på Flyg-100-dagen i Hägernäs Strand. Båtbygget pågick i tio år. I juli 1993 sjösattes Stimmaren i hemmahamnen Viggbyholms Båtklubb.

Publicerat: 16 september 2019.

 


ANNONS


 

Full fart på byggverksamheten
på Täby Park  –  SSM börjar
bygga små hyreslägenheter

Byggkranarna på Täby Park (f d Galoppfältsområdet) vittnar om en intensiv byggverksamhet på en stor area motsvarande två Gamla stan i Stockholm. De första husen i den nya stadsdelen växer nu upp. Redan våren 2020 flyttar de första invånarna in i nyproducerade bostadsrätter och hyresrätter. Fotograferat från infartsparkeringen vid Roslagsbanans station Galoppfältet den 3 september 2019.

 

Det senaste första spadtaget på Täby Park togs den 3 september 2019 och avser SSM:s hyresrättsprojekt Täby Turf. En treskaftad spade användes gemensamt av Mattias Lundgren, interims-VD för SSM, Johan Algernon, kommunalråd (M) och ordförande i Täby kommuns stadsbyggnadsnämnd samt Rikard Norström, nyproduktionschef från bostadsbolaget Willhem.

Täby Turf består av 178 hyresrätter och är en del av Täby kommuns utveckling av den nya stadsdelen Täby Park. Den är på sikt planerad för minst 6 000 bostäder. Ordet "turf" betyder hästkapplöpningsbana.

Fastigheten får en omväxlande gestaltning. Arkitekturen kommer att variera med olika hushöjder och skiftande fasadmaterial som tegel och puts.

Bostäderna består av ett till tre rum med kök med 35–70 kvadratmeter BOA (boarea). Därav är 85 procent ettor och tvåor med en BOA om 35–48 kvadratmeter. Projektet omfattar även kommersiella lokaler i form av tre butikslokaler och en förskola för 40–60 barn. Inflyttning beräknas till 2021.

– Täby Turf är ett modernt och attraktivt hyresrättsboende med utmärkta kommunikationer, vilket morgondagens urbaniter efterfrågar. Det är därför med stor glädje som SSM tar det första trehövdade spadtaget för Täby Turf tillsammans med Täby kommun och Willhem. Det säger Mattias Lundgren, interims-VD för SSM.

Täby Turf är SSM:s första byggstartade hyresrättsprojekt. Det är sedan tidigare sålt till bostadsförvaltaren Willhem AB till ett försäljningspris motsvarande 473 miljoner kronor. Willhems huvudkontor ligger i Göteborg.

SSM grundades 1993 av Ulf Sjöstrand, Ralf Steneskog och Ulf Morelius. Bolaget namngavs efter deras efternamn. SSM Holding AB (publ) är börsnoterat på Nasdaq Stockholm sedan den 6 april 2017. SSM:s huvudkontor finns i Stockholm.


VIDEO (18 sekunder). Fastighetsbolaget SSM:s byggstart för hyresrättsprojektet Täby Turf på Täby Park (det gamla galoppfältsområdet) den 3 september bestod av tre ceremonier: Först bandklippning, sedan hästskokastning och slutligen första spadtaget (med en treskaftad spade). Här ses den lustigt skrockfulla hästskokastningen. Den går som synes ut på att kasta en hästsko bakåt över höger axel. I videoklippet står från vänster SSM:s interims-VD Mattias Lundgren, Täby kommuns kommunalråd Johan Algernon (M) och det bostadsförvaltande bolaget Willhems nyproduktionschef Rikard Norström. I hästskokastningen medverkade även Täby kommuns samhällsutvecklingschef Joachim Quiding och stadsarkitekt Martin Edfelt.


Publicerat: 5 september 2019.

 


ANNONS


 

Näsby Slott nyinvigt med fest
efter omfattande renovering


VIDEO (48 sekunder). Nyinvigningen av Näsby Slott i Täby den 29 augusti 2019 inleddes med ett spektakulärt inslag i slottsparken.


VIDEO (81 sekunder). Torbjörn Blomqvist, ägare till Stockholm Meeting Selection som svarar för driften av Näsby Slott, hälsade välkommen till de cirka 300 gästerna.

 

Näsby Slott, som har varit stängt under sommaren, firade nyinvigning den 29 augusti med 300 inbjudna gäster. De serverades champagne, mat och underhållning i form av musik och akrobatik både i parken och inomhus.

Efter en varsam renovering är slottet nu öppet för gäster igen. Köket är helt nytt, matsalar, 14 mötesrum och 53 hotellrum är vackert och pietetsfullt inredda.

Näsby Slott kallar sig Festerna Slott och drivs av SMS (Stockholm Meeting Selection AB). Företaget representerades av VD:n Fredrik Utheim och ägaren Torbjörn Blomqvist, som hälsade välkommen. Näsby slotts hotelldirektör Annette Wheeler var också där.

Näsby Slott med anor från 1300-talet brann ner 1897. Det byggdes upp igen efter Tessins ritningar 1902–1905 av slottsherren Carl Robert Lamm. Åren 1943–1987 var Kungliga Sjökrigsskolan på slottet. Sedan 1989 är slottet konferenshotell.

Näsby Slott ägs sedan 2008 av Niam AB.

Såväl Bruno Liljefors som Anders Zorn och Carl Milles har skapat konstverk, som fortfarande finns på slottet.

Champagnen flödade bokstavligt talat under nyinvigningen av Näsby slott den 29 augusti. Här ses en champagnepyramid, som ibland kallas champagnetorn eller champagnefontän. Näsby slotts champagnepyramid bestod av champagneglas i nio nivåer. Då behövdes en pall att stå på för att nå upp till och fylla på champagneglaset på pyramidens topp. Den ädla drycken rann därifrån bubblande ned till lägre nivåer tills alla glasen var fyllda. Om fotografen har räknat rätt så består pyramiden av 285 champagneglas (dvs 1+4+9+16+25+36+49+64+81=285).

Täby kommun uppvaktade det nyinvigda Näsby slott med en blå glasvas i en trälåda. Från vänster Gymnasie- och näringslivsnämndens ordförande Tobias Karlström (KD), hotelldirektören Annette Wheeler, kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) och Stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M).

Text: Helena Natt och Dag Lindskog.
Foto: Mac Lennart Lindskog.

Publicerat: 31 augusti 2019.

 


ANNONS


 

Ny skola och ny fullstor
idrottshall öppnar portarna
i Arninge–Ullna-området

Täby kommuns helt nybyggda Hägerneholmsskola har adressen Hägerneholmsvägen 2. Skol- och förskolebyggnaden är totalt cirka 9 530 kvadratmeter fördelade på tre våningar. Förskolan har plats för 110 barn och skolan för 600 elever i årskurs F-6. Samtliga foton i detta reportage är tagna den 13 augusti 2019.

 

Den nybyggda kommunala Hägerneholmsskolan i Arninge–Ullna-området i Täby invigs i samband med läsårets start måndagen 19 augusti 2019 klockan 13. I invigningsceremonin medverkar skolans och förskolans rektor Anki Bäck, kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) och Barn- och grundskolenämndens ordförande Camilla Ifvarsson (L), enligt Täby kommuns meddelande.

Byggnaden är fördelad på tre huskroppar i tre plan. En stor ljushall förbinder de olika delarna. I byggnaden ryms såväl Hägerneholmsskolan som Hägerneholms förskola i flexibla lokaler, som kan anpassas för olika behov.

Skolbyggnaden är miljöcertifierad enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär att höga krav ställs på energiförbrukning, inomhusmiljö, luft, akustik och material, framhåller kommunen.

Skolgården delas upp i två delar. Förskolan har en inhägnad gård där det bland annat finns sandlåda, pulkabacke och cykelslinga. På den resterande ytan, som är avsedd för skolans elever, finns bland annat hinderbana, längdhoppsgrop och bollek. Dessutom kommer en liten amfiteater att användas för undervisning utomhus.

– Hägerneholmsskolan gör förstås Arninge–Ullna till ett ännu mer attraktivt område för de barnfamiljer som flyttar in de kommande åren. Nu har de en ny och fräsch skola som står och väntar på dem, säger Camilla Ifvarsson i ett uttalande.

När skolan är fylld kommer den att rymma 110 förskolebarn och 600 elever i årskurs F-6. Benämnigen F-6 betyder att skolan har undervisning för elever från och med förskoleklass upp till och med årskurs 6. Omfattar alltså i stort sett åldrarna 6–12 år. Därutöver finns fritidshem för årskurs F-6.

Det är Arcona som fick uppdraget att genom totalentreprenad utföra såväl projekteringen som byggnads- och markarbetena för både Hägerneholmsskolan och Hägerneholmshallen. Det är dessutom Arcona arkitekter som har ritat både skolan och idrottshallen.

På baksidan av Hägerneholmsskolan domineras den bruna tegelbyggnaden av en stor glasfasad. Innanför glasfasaden finns skolans centrala knutpunkt: Ljusgården. Skol- och förskolebyggnaden uppgår till totalt närmare 9 600 kvadratmeter.

Hägerneholmsskolans skolgård består av många aktivitetsytor. Här ses bland annat en hinderbana, som syftar till att förbättra motoriken bland skoleleverna.

 

Bredvid skolan ligger Hägerneholmshallen. Denna fullstora idrottshall i två plan har en total yta på 3 200 kvadratmeter och en läktare med 500 sittplatser. Där kommer det bland annat att spelas innebandy. Dessutom har en 5-manna bollplan med konstgräs anlagts ovanpå ett parkeringsdäck (som skymtar i bakgrunden längst till höger). Skolan och hallen miljöcertifieras: Skolan för guld och idrottshallen för silver. Det betyder att det ställs höga miljökrav vad gäller energiförbrukning, inomhusmiljö, material och hantering av farliga ämnen. Byggnaderna är försedda med vegetationsbeklädda tak.

Publicerat: 14 augusti 2019.

 


ANNONS


 

Trafikverket ger NCC i uppdrag
att bygga väderskyddad
gångbro för Arninge bytespunkt

Ungefär så här kommer Arninge Resecentrum att se ut i slutet av år 2021. På flygbilden från nordost ses från vänster Roslagsbanans Arningestation, busstationen och den befintliga motorvägen E18 vid Arninge handelsplats. Illustration: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter AB/Trafikverket.

 

Det svenska bygg- och fastighetsbolaget NCC meddelade den 2 augusti 2019 att det har fått i uppdrag av statliga Trafikverket att bygga en väderskyddad gångbro över E18 Norrtäljevägen och Roslagsbanan i anslutning till nya Arninge Station och Arninge handelsplats.

I uppdraget ingår även att bygga om Arninge trafikplats. Dessutom ingår flera nya busshållplatser, bussgator och VA-arbeten. Uppdraget är värt 355 miljoner kronor.

Arninge Station kommer att bli bytespunkt för kollektivtrafiken i Nordostkommunerna i Stockholms län. Arninge Station ska binda ihop Roslagsbanan med stomlinjebussar mot Stockholm, Norrtälje och Vaxholm samt med lokala busslinjer mot Åkersberga, Vallentuna och Danderyds sjukhus.

I anslutning till Arninge Resecentrum byggs infartsparkering och cykelparkering.

I uppdraget ingår att bygga en väderskyddad gångbro över E18 och Roslagsbanan med hissar och rulltrappor för omstigning till busshållplatser i anslutning till E18 och lokalbussar samt Roslagsbanans nya station Arninge.

– Vi kommer lägga stor vikt vid att minimera störningar under byggtiden. Uppdraget omfattar nybyggnad av infrastruktur som gynnar kollektivt och hållbart resande samt VA-arbeten och stämmer väl överens med vår kompetens. Det säger Ingegerd Simonsson, regionchef för NCC Infrastructure, i ett pressuttande.

Projektet inleds med grundläggningsarbeten i augusti–september 2019 och beräknas vara färdigställt i november 2021.

NCC är ett av de ledande företagen i Norden inom bygg, infrastruktur och fastighetsutveckling. Det har en omsättning på drygt 57 miljarder kronor och 16 500 anställda (år 2018). NCC är börsnoterat på Nasdaq Stockholm.

Publicerat: 2 augusti 2019.

 


ANNONS


 

Färre utställare och besökare
än vanligt på årets Täby
Företagarträff i Tibblehallen

Täby Företagarträff arrangerades i år för första gången i Tibblehallen i Täby Sportcentrum. Utställningsområdet utgjordes, som synes, av halva CC (Centercourt).

 

Täby Företagarträff är Årets Näringslivsdag i kommunen sedan premiären 1985. Den hölls senast torsdagen den 9 maj 2019 klockan 11–16 i Tibblehallen i Täby Sportcentrum. I år var det färre utställare och besökare på evenemanget än vanligt. Antalet utställare var 31 plus 5 UF-företag (UF = Ung Företagsamhet). För besökare var det öppet hus.

Kommunalrådet Tobias Karlström (KD) öppningstalade i sin egenskap av ordförande för kommunens gymnasie- och näringslivsnämnd.

Sedan var det dags för huvudtalaren, Alexander Bard, som enligt Wikipedia är artist, musikproducent, författare och samhällsdebattör. Han grundade och har spelat med musikgrupperna Army of Lovers, BWO, Gravitonas och Vacuum. Vid sidan av musiken håller han föredrag och deltar i debatter i Sverige och utomlands sedan 1995.

Alexander Bard föreläste på företagarträffen om globalisering, IT, informationssamhället, makt och ekonomi. Rubriken på hans föreläsning var "Det globala, det lokala och det digitala i en värld av data och kommunikation".

Senare under evenemanget överlämnades pris till Årets Företagare i Täby 2019. Mottagare blev Mikael Johansson, VD för Knivbrev AB. Företaget är Sveriges största professionella sliperi av knivar.

Knivbrev AB slipar dagligen mellan 700 och 1 500 knivar åt privatpersoner, professionella kockar, restauranger, cateringfirmor, matbutiker m fl. Företaget slipar även många andra föremål såsom kvarndelar, saxar, sågklingor, sekatörer osv.

Pris utdelades även till flera UF-företag i gymnasieskolorna.

Täby Företagarträff arrangerades i år av Stiftelsen Täby Företagarträff och Företagarna Täby i samarbete med Täby kommun. Bakom stiftelsen står numera endast Företagarna Täby och Täby kommun.

Notabelt är att Stockholms Handelskammare i Täby i år för första gången har dragit sig ur som medarrangör. Detta är märkligt med tanke på att initiativet till att starta och driva Täby Företagarträff kom just från Handelskammaren år 1983.

Kontaktperson för Stiftelsen Täby Företagarträff är sedan några år Maria Wiberg, VD för Stockholmsmarknader AB, med adress i Danderyds kommun.

Projektledare för Täby Företagarträff i år var Stina Wallster, Triften AB, och Claudia Wedemo, NGU Hälsa & Event AB. Alla tre har kopplingar till Företagarna Täby, som numera är den mest aktiva föreningen för företag och företagare i Täby.

Guldpartner var denna gång TäbyDirekt och Westmans Uthyrningsservice.

I Täby Företagarträff medverkade Tobias Karlström (KD), som är kommunalråd samt ordförande för Gymnasie- och näringslivsnämnden, samt Stina Wallster, som är projektledare för årets företagarträff och som driver restaurangföretaget Triften AB.

Mässan är en viktigt del av Täby Företagarträff. Närmast i bild ses utställningsmontern för Itrim Täby.

Årets huvudtalare på Täby Företagarträff var Alexander Bard. Han beskrivs i programmet som "filosof, futurolog, andlig och politisk aktivist". Alexander Bard har ett mångårigt förflutet som artist, producent och låtskrivare. Han är flitigt anlitad som föreläsare och debattör.

Publicerat: 1 juli 2019.

 


ANNONS


 

Midsommarfirandet i Täby
blev mycket välbesökt


VIDEO (64 sekunder). Den traditionellt utformade midsommarstången i Gribbylund hade majats (dvs stången hade klätts med björklöv och blomsterkransar hade bundits) under midsommaraftonens förmiddag. Midsommarstång kallas därför ibland majstång. Stången ses här i videoklippet resas klockan 13.45 till musik av folkdräktsklädda spelmän. Det blev sedan ringdans kring stången samt saft och bulle till alla barn. Kiosken vid Ängsholmsbadet höll öppet under festligheterna. Firandet i Ängsholmsparken kulminerade i dragkamp och stövelkastning med avslutande prisutdelning.


VIDEO (47 sekunder). Den originellt utformade midsommarstången i Rönninge by restes klockan 14. Till skillnad från Gribbylunds traditionella midsommarstång med en horisontell bom med två kransar har stången i Rönninge by sju kransar i olika storlekar hängande runt pålen i mitten. Videoklippet visar ringdansen under ledning av Täby Folkdansgille. Senare på eftermiddagen anordnades kämpalekar för barnen och dans på logen till musik av Kvarnstenarna. I övrigt erbjöds kaffeservering med våfflor, ponnyridning och gårdens egna aktiviteter. Hembygdsmuseet och Slöjdstugan höll öppet.

 

Midsommaraftonen 2019 går till historien med sitt idealiska festväder. I stället för regn och kyla, som vi har vant oss vid under senare år, blev det överraskande soligt och behagligt varmt: Omkring 22 grader Celsius under dagen i Täby kommun med omnejd.

Det vackra vädret lockade ut extra många festklädda firare på midsommaraftonen den 21 juni, som i år dessutom sammanföll med sommarsolståndet.

Midsommarfirandet här i Täby kretsar i huvudsak kring Rönningesjön. På den ena sidan av sjön arrangerar Gribbylunds Fastighetsägareförening sin fest vid Ängsholmsbadet. Den samlade flera hundra besökare när de var som flest.

På andra sidan Rönningesjön, i Rönninge by, anordnar Täby kommun i samarbete med Täby Hembygdsförening och Rönninge by en ännu större midsommarfest som i år drog flera tusen besökare. Det blev kanske besöksrekord även om det är svårt att mäta när det är fritt tillträde från alla håll och kanter.

Just på midsommaraftonen hänvisades bilburna besökare att parkera hos värmekameratillverkaren FLIR Systems AB på Antennvägen 6 vid Arninge. Där hämtades och lämnades besökare med traktor och lövad vagn.

Rönninge by är en levande lantbruks- och kulturby. Den beskrivs av Wikipedia som "ett visningsjordbruk med boskapsskötsel och olika binäringar. Där finns kor, hästar. får, getter, grisar, höns och kaniner".

Brända mandlar och kanderade äpplen var populära inslag i midsommarfirandet på Rönninge by i Täby.

Det lilla och pittoreska hembygdsmuseet i Rönninge by fick många besök under midsommarfirandet. Museet är inrymt i en tidigare magasinsbyggnad från 1800-talet och drivs av Täby Hembygdsförening. I bakgrunden till höger skymtar flerbostadshusen i Hägernäs.

Denna skimrande idylliska miljö kan upplevas på vägen mellan Hägernäs och Rönninge by i Täby. En gång- och cykelbro av trä leder över Rönningesjöns utflöde till Stora Värtan i Östersjön. Här är utfödet brett som en å. Längre bort, närmare havsviken, får utflödet karaktären av en rinnande bäck. Är detta Täbys vackraste plats? Fotograferat på midsommaraftonen den 21 juni 2019.

Publicerat: 22 juni 2019.

 


ANNONS


 

Täby Allehanda finns nu
i Hembygdsföreningens nya
arkiv och i kommunarkivet

Sture Möllerman (till vänster), vice ordförande för Täby Hembygdsförening (THF) och redaktör för dess medlemstidning "Hembygd i Täby", tog emot en fullständig uppsättning av alla pappersutgåvor av lokaltidningen Täby Allehanda, regionaltidningen Stockholms Varjehanda och bostadsområdet Erikslunds forna tidning Du Granne. Tidningsexemplaren överlämnades av redaktören och tidningsutgivaren Mac Lennart Lindskog (till höger) den 11 mars 2019 i Hembygdsföreningens nya arkiv i källaren på Villa Ytterby. Foto: Helena Lindskog, Täby Allehanda.

Villa Ytterby är den gula villan i närheten av den mer välkända röda Ytterbystugan på Östra Banvägen 78 intill Roslags-Näsbys järnvägsstation. Täby Hembygdsförenings nya arkiv ligger i Villa Ytterbys nyrenoverade källarlokaler med ingång från baksidan. THF:s arkiv kommer att invigas onsdagen den 22 maj 2019 klockan 18.00. I villan finns för övrigt AMD Täby (AMD = Anhöriga Mot Droger). Adressen är Näsbylundsvägen 3, 183 38 Täby. På fotot står Hembygdsföreningens vice ordförande Sture Möllerman framför Villa Ytterby den 11 mars 2019.


Täby Hembygdsförenings arkiv och Täby kommuns arkiv har i mars 2019 tagit emot var sin komplett uppsättning av pappersversionen av lokaltidningen Täby Allehanda (TA) med regionaltidningen Stockholms Varjehanda (SV) som bilaga samt Täby Allehandas föregångare Du Granne (lokaltidning för Erikslund i Täby kommun under nybyggnadsåren 1972–1973).

Tidningarna överlämnades till de båda arkiven som gåva av tidningsutgivaren Mac Lennart Lindskog i samband med en förestående flytt av bostaden med redaktionsrum från villan på Sportvägen 21 i Ensta till en lägenhet på Flyghamnsvägen 16 D i Viggbyholm, bägge adresserna i Täby.

Premiärnumret av Täby Allehanda gavs ut den 11 maj 1981. Tidningen var annonsfinansierad. Den distribuerades i totalt cirka 20 000 exemplar till alla hushåll, butiker och kontor i Täby. Mottagarna fick således tidningen gratis, vilket var ovanligt på den tiden.

Efter Täby Allehandas årgång 2 nummer 3, som kom ut i september 1982, gjordes ett uppehåll i tidningsutgivningen. Det varade till omstarten den 5 september 1988, då Täby Allehanda inledningsvis kallades "Nyhetsbrevet om Täby".

Därefter gavs Täby Allehanda ut regelbundet varannan månad som huvudsakligen prenumerationsfinansierad papperstidning till och med februari 2013 (under några år med Stockholms Varjehanda som bilaga).

Numera ges Täby Allehanda och Stockholms Varjehanda ut endast som webbtidningar med uppdateringar allteftersom nyheterna inträffar. De båda webbtidningarna är gratis att läsa.

Det utgivande tidningsföretaget Täby Allehanda M L Lindskog bildades redan den 24 juli 1980 i Erikslund. Företaget fyller således 40 år 2020.

Den elektrostencilerade lokaltidningen Du Granne för det då nya bostadsområdet Erikslund gavs ut med totalt fem nummer.

Samtliga tidningsexemplar av Täby Allehanda, Stockholms Varjehanda och Du Granne är framställda i A4-format. Staplade på varandra utgör de sammantaget en cirka tre decimeter hög bunt.

Täby Allehanda och Stockholms Varjehanda är fortfarande oberoende och privatägda. Det innebär tidningsutgivning utan ekonomiskt stöd och bidrag från staten, kommuner, organisationer och företag.

Arkivmaterialet är öppet för forskning.

Täby kommuns arkivarie Jonas Curinder tog emot ett exemplar av alla utgivna nummer av Täby Allehanda, Stockholms Varjehanda och Du Granne den 14 mars 2019 i kommunarkivet. Här håller han det allra första numret av Täby Allehanda i handen. Det gavs ut den 11 maj 1981. Den stora nyheten på första sidan var att Täbys nya sevärdhet finputsas i en före detta smörjhall på F2-området i Hägernäs. Sevärdheten är drakskeppet "Viking Plym", som byggdes av August Plym, Neglingevarvet, till OS i Stockholm 1912 och som hade skänkts av Oscar Plym som gåva till vikingakommunen Täby.

Arkivarie Jonas Curinder visade upp kommunarkivets lokaler i Täbys kommunhus med adress Esplanaden 3 i Täby centrum. Kommunarkivet består för närvarande av 1,6 kilometer handlingar på hyllor och har flera hyllmeter att fylla ut i framtiden. Täbys kommunarkiv förvarar både kommunala handlingar och enskilda arkiv med lokal anknytning (till exempel föreningsarkiv och företagsarkiv). Det kostar inget, men arkiven ska vara öppna för forskning.

Publicerat: 21 mars 2019. Uppdaterat: 22 mars 2019.

 


ANNONS


 

Gunnar Hökmark huvudtalare
på Täbymoderaternas årsmöte

Carl Henrik Svenson vald
till föreningens ordförande

Den moderata Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark var huvudtalare inför ett 60-tal deltagare i samband med Täbymoderaternas årsmöte i Moderatvillan på Byängsvägen i Täby den 22 februari 2019. Han gav en aktuell exposé över det politiska läget både i Sverige och i världen. Hans hustru Isabella Hökmark, tidigare riksdagsledamot (M), fick förtroendet att som mötesordförande leda årsmötet.

Den nya styrelsen för Täbymoderaterna (= Moderata samlingspartiet i Täby) ser ut så här: I förgrunden från vänster Thomas Nilsonne och Björn Ohlsson. I bakgrunden från vänster Gunnar Göranson, John Granqvist (MUF), Karin Rönnberg (Torsdagsklubben), Lisbeth Sämå, ordföranden Carl Henrik Svenson, Curt Ögren, Stefan Oesman, Gunnel Allard, vice ordföranden Izabelle By och Arash Kashani. På fotot saknas Mikael Jensen och Eva Strand.

Publicerat: 24 februari 2019.

 


ANNONS


 

Äventyrsfilm och artister på gala
för funktionsnedsatta i Täby


VIDEO (40 sekunder). Galans arrangör Greger Schollin-Borg spelade och sjöng tillsammans med Matilda Holmgren den populära svensktoppslåten "Oaa hela natten" från 1981.

 

Trots årets hittills värsta snökaos med omfattande trafikproblem lyckades fler än 400 personer ta sig till Tibble teater i Täby för att se galan för och med funktionsnedsatta söndagen den 3 februari 2019. Det blev nästan fullsatt i teatersalongen.

Galan anordnas årligen av Greger Schollin-Borg. Han är fritidsutvecklare på Utförarenheten Funktionsnedsättning i Täby kommun. Han är även en mångsidig entertainer på scenen.

Galan startade klockan 15.00 med "världspremiären" på kortfilmen "Resor och utflykter 2018". Den visar det gångna årets aktiviteter för de funktionsanedsatta, bland annat seglingsäventyr, rallybilskörning och höghöjdsklättring.

I galan medverkade bland andra Gladiator-Plexus (Johan Oldenmark), Jan Johansen, Annika Herlitz (sångröst i filmen "Frost"), Superdans-Mette (Mette Herlitz), Zillah & Totte (buktalarparet), GG-show med Gustav (Paulsson) och Greger samt Svart Pist Band.

I galan medverkade Svart Pist Band, vars fyra musiker på fotot utgör bandet Beatus (med Beatles-låtar som specialitet). Från vänster: Roine Johansson, Lars Wikström, Mikael Nilsson, Greger Schollin-Borg (galans arrangör) och Lars Risberg.

I galan på Tibble teater representerades Täby kommun av smokingklädda Thomas Nilsonne (till vänster), Socialnämndens ordförande (M), och Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande (M).

Publicerat: 6 februari 2019.

 


ANNONS